Η Γενική Διεύθυνση Γαλλικού Οπλισμού (DGA), σε συνεργασία με την εταιρεία CILAS, επίδειξαν την καταστροφή ενός drone με ένα οπλικό σύστημα laser στις 7 Ιουλίου του 2021. Η επίδειξη έλαβε μέρος στο κέντρο πυραυλικών δοκιμών της εταιρείας DGA, το οποίο βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γαλλία.
Ο γαλλικός υπουργός των ενόπλων δυνάμεων, Florence Parly, δήλωσε:
"Είμαι περήφανος που έχω δει αυτήν αρίστευση στην δουλειά σήμερα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πείραμα. Ένα drone μόλις έχει καταρριφθεί από ένα laser υψηλής ενέργειας, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην μάχη εναντίων drone. Εξαιτίας σας, η Γαλλία αποδεικνύει σήμερα πως είναι εδώ και μπορεί να αμυνθεί εναντίων των εχθρών της."
Αυτή η ανάπτυξη έγινε σε μία περίοδο που τα drone λαμβάνουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στο πεδίο της μάχης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χρήσης τους από τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες μετατρέπουν εμπορικά drone σε drone αναγνώρισης ή από στρατούς όλου του κόσμου, οι οποίοι τα επιχειρούν ως drone καμικάζι σε επιθέσεις σε πρόσφατες συρράξεις.
Το Σύστημα HELMA-P
Το σύστημα που δοκιμάστηκε ήταν το σύστημα laser HELMA-P (High Energy Laser for Multiple Applications – Power, δηλαδή "laser υψηλής ισχύος για πολλαπλές εφαρμογές"). Το σύστημα HELMA-P σχεδιάστηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ CILAS και Ariane Group, ενώ η ανάπτυξή του έλαβε χώρα μεταξύ 2017 και 2019. Το σύστημα αποτελείται από έναν πυργίσκο δύο αξόνων με ένα σετ οπτικών αισθητήρων και ένα όπλο laser με ισχύ 2 κιλοβάτ. Αυτός ο πυργίσκος επιχειρείται από έναν μόνο χειριστή μέσω διεπαφής ανθρώπου-μηχανήματος. Έχει την δυνατότητα να φτάσει στόχους μέχρι ένα χιλιόμετρο μακριά, νούμερο τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερο από άλλες ανταγωνιστικές τεχνολογίες κατά drone, σύμφωνα με αναφορές του τμήματος καινοτομιών της CILAS.
Η DGA ξεκίνησε δοκιμές το 2022. Αφού τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, ο γαλλικός στρατός ελπίζει να κάνει αυτό το πειραματικό σύστημα επιχειρησιακό μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι.
Σύντομα Ναυτική Δοκιμή
Το HELMA-P, μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί μόνο από εδάφους. Αλλά θα εγκαθίσταται επίσης σε οχήματα και πλοία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Florence κατά την διάρκεια του συμβάντος:
"Η επιτυχία της επίδειξης υπόσχεται πολλά. Πιστεύω πως θα καταφέρετε να τελειοποιήσετε την τεχνολογία με τις ομάδες της CILAS. Σε θέμα ισχύος, βεληνεκούς και κινητικότητας: όσο μικρότερο είναι το σύστημα τόσο ευκολότερο θα είναι να παραταχθεί. Στην πραγματικότητα, έχω ζητήσει αυτά τα όπλα laser να δοκιμαστούν σε πλοία του γαλλικού ΠΝ στο πρώτο εξάμηνο του 2022."
Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο πλοίο θα γίνει η δοκιμή, μελλοντικά τα συστήματα αυτά σκοπεύεται να εξοπλίσουν τις υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM και FDI, ή σκάφη περιπολίας που θα "πλέουν μέσα από επικίνδυνες ή παράκτιες περιοχές, όπου μπορούν να εκτοξευθούν ασύμμετρες απειλές", σύμφωνα με την CILAS.
Οι ναυτικές δοκιμές θέλουν να επεκταθούν και εναντίων ασύμμετρων απειλών, όπως αντικείμενα που επιπλέουν στην θάλασσα, γρήγορα σκάφη επίθεσης (FIAC), αλλά να δοκιμαστούν επίσης και για οπτικές παρεμβολές ή ακόμη και για καταστροφή κεραιών.