Περιβάλλον

Επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν στον πάτο της Ερυθράς Θάλασσας - Ανακάλυψαν ένα «σκοτεινό» μυστικό

Βρίσκεται ανάμεσα στην Αφρική και την Αραβική Χερσόνησο και ένα φιλοξενεί ένα γόνιμο και συναρπαστικό οικοσύστημα.

Είναι επίσης μια απίστευτα πολυσύχναστη ναυτιλιακή λωρίδα, με τα πλοία να διέρχονται τη Διώρυγα του Σουέζ.

Το όνομα της Ερυθράς Θάλασσας προέρχεται από τις εποχικές κόκκινες ανθοφορίες των φυκιών που αλλάζουν το νερό από τη συνηθισμένη μπλε-πράσινη απόχρωση σε κόκκινο.

Ωστόσο, πιο βαθιά και οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν «πισίνες θανάτου» στο βυθό της θάλασσας.

Ονομάζονται έτσι καθώς στερούνται οξυγόνου, που σημαίνει ότι κάθε ζώο που είναι αρκετά άτυχο να βρεθεί εκεί, χάνει τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οτιδήποτε δεν σκοτωθεί, θα γίνει λεία στα αρπακτικά που παραμονεύουν κοντά, επωφελούμενοι το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο ουσιαστικά βγάζει εκτός... μάχης το θήραμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα μέσα στις «πισίνες θανάτου», οι οποίες είναι το σπίτι των «ακραίων μικροβίων» που μπορούν να επιβιώσουν εκεί.

Ο Sam Purkis, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Θαλάσσιων Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε: «Η κατανόησή μας είναι ότι η ζωή ξεκίνησε στη Γη στα θαλάσσια βάθη, σχεδόν σίγουρα σε χωρίς οξυγόνο συνθήκες.

«Η μελέτη αυτής της κοινότητας επιτρέπει λοιπόν μια ματιά στο είδος των συνθηκών όπου η ζωή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πλανήτη μας και μπορεί να καθοδηγήσει την αναζήτηση ζωής σε άλλους υδάτινους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα και πέραν αυτού», πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι τα συνηθισμένα ζώα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας -όπως οι γαρίδες, τα σκουλήκια και τα μαλάκια- δεν μπορούν να επιβιώσουν στις πισίνες σημαίνει ότι παραμένουν ασυνήθιστα παρθένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...