Energy

Οι εκρήξεις στο Νord Stream δείχνουν την ανάγκη εναλλακτικών πηγών- Πώς κερδίζει πόντους ο EastMed

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί από χθες τις εξελίξεις με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στους οποίους εντοπίστηκαν τρεις διαρροές μέσα σε λίγες ώρες, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει επίσημες εκδοχές για το τι συνέβη, αλλά υπάρχουν ήδη υπαινιγμοί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από επιχείρηση δολιοφθοράς, ωστόσο, Μόσχα-Δύση αλλλοκατηγορούνται, στον απόηχο ύποπτων πτήσεων Νατοϊκών λίγες μέρες πριν το μπαμ.

Οι σεισμολόγοι στη Σουηδία ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις, δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας. Για σαμποτάζ κάνουν λόγο και στις ΗΠΑ (μέσω της CIA) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν) αλλά για σαμποτάζ κάνει λόγο και η Ρωσία που επισήμανε, μάλιστα, πως οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Οι εν λόγω εξελίξεις, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενεργειακής διαφοροποίησης στην Ευρώπη και την άμεση αναζήτηση/εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με τον EastMed να επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο και να κερδίζει έδαφος στο μαραθώνιο ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ.

Ο EastMed είναι υποθαλάσσιος αγωγός που έχει σχεδιαστεί για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια.

Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καταλήγοντας στην Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, όπου στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χλμ την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.

Τι λένε οι ειδικοί για τον EastMed

Όπως υποστήριξε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος, πιστεύει πως ο East Med μπορεί να λειτουργήσει σε 4 χρόνια "αν δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις" και τονίζει πως η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας είναι εφικτή "αν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου". 

Χαρακτήρισε "ηλιθιότητα" να στηρίζεται η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης στις εισαγόμενες και πανάκριβες ενεργειακές πρώτες ύλες και συμπλήρωσε: "Και βεβαίως η επόμενη ηλιθιότητα να στηριχθούμε, όταν δεν δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, στο εισαγόμενο πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο". 

Στο ίδιο ύφος, ο Λεονάρντο Μπελόντι (Leonardo Bellodi), επίκουρος καθηγητής στο Luiss Business School, πρώην σύμβουλος της Libyan Investment Authority και διευθυντής θεσμικών σχέσεων της Eni, μιλώντας σε ιταλικό ΜΜΕ, υποστήριξε πως εάν παραμείνουν αυτές οι τιμές, τότε ο αγωγός Eastmed θα έχει νόημα, ακόμη και αν παραμείνουν κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, ενώ τόνισε πως αυτή η κρίση είναι η σπίθα για να μας κάνει να κοιτάξουμε νότια (Ανατολική Μεσόγειο).

Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει ο ευρωπαϊκός κόμβος υδρογόνου, έγραφε από την πλευρά του ο Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe. 

"Οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομία του υδρογόνου είναι αποφασιστικές και ελπιδοφόρες. Ωστόσο, η αντίστοιχη υποδομή πρέπει να προσαρμοστεί ή να ξαναχτιστεί. Το υδρογόνο είναι αέριο και μεταφέρεται καλύτερα μέσω αγωγών. Είναι ο φθηνότερος τρόπος αποστολής μεγάλων όγκων σε μεγάλες αποστάσεις. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψετε το έργο EastMed. Ο προσωρινός εκνευρισμός για το πώς θα συνεχιστεί το έργο δεν πρέπει να διαρκέσει", ανέφερε.

Το συμπέρασμα αυτό, επιβεβαιώνει και ενισχύει όσα έλεγε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑο κ. Φωκίων Εγκολφόπουλος, Καθηγητής στην σχολή Αεροναυπηγικής και Μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Εγκολφόπουλος, σχετικά με τον East Med υποστηρίζει πως "εάν έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με αγωγούς που φτάνουν έως την Σαουδική Αραβία, τότε θα είναι βιώσιμος γιατί θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και μαζί με αυτό υδρογόνο".  

Χαρακτηρίζει την νέα δομή Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη ως "εξαιρετικό πρώτο βήμα προς την  απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας".

Oλοκληρωτικός ενεργειακός πόλεμος 

Μετά από τα χθεσινά γεγονότα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση της αλληλεξάρτησης φυσικού αερίου ΕΕ-Ρωσίας. Για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργούς ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση». Ο κορυφαίος διπλωμάτης Μπορέλ απηχούσε τα λόγια της.Ωστόσο, η απάντηση που θα μπορούσε να είναι δυνατή από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις πράξεις είναι αρκετά ασαφής.

Ενώ οι αποθήκες αερίου έχουν ανεφοδιαστεί, τώρα στο 88%, οι τελευταίοι μήνες του χειμώνα του 2023 και η σεζόν αποθήκευσης του επόμενου έτους θα είναι αχαρτογράφητες περιοχές για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Ο περιορισμός των εναλλακτικών προμηθειών εισαγωγής φυσικού αερίου θα προκαλούσε εξαιρετικές εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και άλλων προμηθευτών.
Η αλλαγή της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τώρα θα μπορούσε να σημαίνει έκτακτα μέτρα που θα επιφέρουν απρόβλεπτες αλλαγές στη δομή της αγοράς σε ένα ασταθές πλαίσιο.

Η Δύση χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και μια συνολική κινητοποίηση της παραγωγής και των εξαγωγών φυσικού αερίου για να αντέξει τον ενεργειακό πόλεμο που εξαπολύθηκε προς την Ευρώπη.

Η ενεργειακή διπλωματία πρέπει να είναι ηπροτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι θεσμοί και οι κύριες κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν άμεσα, διαφορετικά, το οικονομικό πλήγμα στις οικονομίες θα είναι μη βιώσιμο το 2023. Διακινδυνεύουμε μια κατακερματισμένη δυτική ενότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην κλιμάκωση του πολέμου και τη διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Το θρίλερ των αγωγών Nord Stream 1 και 2, η βαθιά κλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τους ερχόμενους χειμώνες, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντας για την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπη.

Το δίλημμα είναι σαφές: Ενεργειακή αυτονομία ή ακρίβεια, υποβάθμιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και φαινόμενο ντόμινο σε βιομηχανίες, νοικοκυριά, αλυσίδες εφοδιασμού και επισιτιστική ασφάλεια. Είναι φρόνιμο, λοιπόν, να πούμε πως οι προοπτικές του EastMed, διαλύουν την ομίχλη στους εγκεφάλους των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR