World

Σενάρια πολέμου! Πόσο πραγματική είναι η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Ήδη από τον Ιανουάριο, το Κρεμλίνο μπορεί να εξαπολύσει έναν «σύντομο και νικηφόρο» πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στο Al Jazeera κορυφαίος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες και διεθνείς φορείς σταθμίζουν την πιθανότητα μιας τέτοιας σύγκρουσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει τα στρατεύματά του να φτάσουν στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει την Ουκρανία, να καταλάβουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την προσαρτημένη Κριμαία και να διασφαλίσουν την επανέναρξη της παροχής νερού στην χερσόνησο που διακόπηκε το 2014 προκαλώντας χρόνια ξηρασία, δήλωσε ο Ihor Romanenko, απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου της Ουκρανίας.

Το ρωσικό blitzkrieg δεν θα περιλαμβάνει μόνο δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που αναπτύσσονται επί του παρόντος στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας του Κιέβου, και στην Κριμαία, η οποία βρίσκεται νότια της ηπειρωτικής Ουκρανίας, είπε.

Μπορεί να περιλαμβάνει εισβολή ρωσικών στρατευμάτων από τη φιλική προς τη Μόσχα Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται βόρεια του Κιέβου, και την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Μολδαβίας που εκτείνεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας, είπε.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να ξεκινήσει στρατιωτική δράση από όλες τις πλευρές ταυτόχρονα», είπε ο Ρομανένκο στο Al Jazeera.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία συγκέντρωσε έως και 115.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Romanenko, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν εγχώριες «προκλήσεις» που περιλαμβάνουν δυσαρεστημένους ολιγάρχες, φιλορώσους πολιτικούς και έναν σημαντικό αριθμό Ρωσόφωνων Ουκρανών στην ανατολική και νότια Ουκρανία – ενώ η Μόσχα σταματά την παροχή φυσικού αερίου που θερμαίνει σχεδόν κάθε ουκρανικό σπίτι και πολυκατοικία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι ο πλουσιότερος ολιγάρχης του έθνους του Ρινάτ Αχμέτοφ σχεδίαζε ένα υποτιθέμενο πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Αχμέτοφ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

https://www.youtube.com/watch?v=UgUmIwVhUF0

'Υστερία'

Εάν ξεσπάσει μια σοβαρή σύγκρουση, το ένα τρίτο της Ουκρανίας, ενός έθνους 43 εκατομμυρίων, μεγέθους Γαλλίας , θα επηρεαστεί - και ο πόλεμος θα πρέπει να είναι γρήγορος, όχι περισσότερο από ένα μήνα, για να αποφευχθεί η δημόσια δυσαρέσκεια στη Ρωσία, είπε ο Romanenko.

Και παρόλο που πολλά δυτικά έθνη υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την Ουκρανία στρατιωτικά, οι Ουκρανοί «καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν θα πολεμήσει για εμάς», κατέληξε ο Romanenko.

Κάποιοι στη Δύση συμφωνούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για «σοβαρό κόστος και συνέπειες» μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Σουηδία την Πέμπτη.

Είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να συναντηθεί με τον Πούτιν στο εγγύς μέλλον «για να μιλήσει απευθείας».

Η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική σύνοδος κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Ρωσία μείωσε την προηγούμενη συσσώρευση στρατευμάτων με περισσότερα από 100.000 στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.

Αλλά λίγους μήνες αργότερα, οι δυτικοί και ουκρανικοί φόβοι για ρωσική «επιθετικότητα» αναζωπυρώθηκαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανότητα «ταχείας, μεγάλης κλίμακας ώθησης» της Ρωσίας προς την Ουκρανία από πολλές τοποθεσίες, ανέφερε το Bloomberg.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς.

«Αυτή η υστερία δημιουργείται τεχνητά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στις 21 Νοεμβρίου. «Αυτό δεν είναι πολύ λογικό και δεν είναι πολύ αξιοπρεπές».

Παρατηρητές που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο υποστηρίζουν ότι η «υστερία» βοηθά τον Ουκρανό πρόεδρο να ξεπεράσει τα ποσοστά αποδοχής που πέφτουν και να καταπνίξει τους επικριτές.

«Με την δημιουργία φόβου, η ομάδα του Ζελένσκι προσπαθεί να αποκτήσει πρόσθετους πόρους για να πολεμήσει την αντιπολίτευση, τους αντιφρονούντες», είπε ο Ντμίτρι Πέρλιν στο Radio Sputnik την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «πρέπει να σκεφτεί δύο φορές, έστω και τρεις φορές, πριν λάβει στρατιωτικές αποφάσεις» για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

CONTINUE READING

Άλλοι ειδικοί διαφωνούν με το σενάριο εισβολής και λένε ότι ο Πούτιν απλώς μπλοφάρει για να αναγκάσει τη Δύση - ειδικά τις ΗΠΑ - να είναι πιο προσεκτική στις απαιτήσεις της.

«Δεν μιλάμε για εισβολή, αλλά για μιαπροσπάθεια για να εξαναγκάσει τη Δύση να ξεκινήσει τις νέες συνομιλίες της Γιάλτας με τη Ρωσία», δήλωσε στο Al Jazeera ο αναλυτής με έδρα το Κίεβο, Aleksey Kushch.

Αναφερόταν στη διάσκεψη του 1945 στην πόλη της νότιας Κριμαίας μεταξύ του Σοβιετικού ηγέτη Josef Stalin, του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Winston Churchill και του προέδρου των ΗΠΑ Franklin D Roosevelt.

Η διάσκεψη χάραξε τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετατρέποντας τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης σε σοβιετικούς δοροφόρους.

Αυτές τις μέρες, η Μόσχα βλέπει τους δεσμούς της με την Ουκρανία ως μέρος της ευρύτερης, σπειροειδούς αντιπαράθεσής της με τη Δύση – και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, στην πρώην αυλή της Ρωσίας.

«Η Ρωσία μιλάει για κόκκινες γραμμές, αλλά υπονοεί δυτικές εγγυήσεις για μη ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων στην Ουκρανία, κάτι που ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η Ουκρανία είναι η περιοχή ειδικών, αν όχι αποκλειστικών, συμφερόντων της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος Πάβελ Λούζιν στο Al Jazeera, αμυντικός αναλυτής στο Jamestown Foundation.

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Δύση αγνοεί τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας πραγματοποιώντας ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και στέλνοντας εξελιγμένα όπλα στο Κίεβο.

Απαίτησε «νομικές εγγυήσεις» ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν τα ιστορικά μας εδάφη και οι κοντινοί μας άνθρωποι που ζουν εκεί εναντίον της Ρωσίας», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός».

https://www.youtube.com/watch?v=43yZ6l8D_4g

Συντριβή της ρωσικής οικονομίας;

Εάν γινόταν μια εισβολή, η Δύση αναπόφευκτα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία οι οποίες θα έβλαπταν τη ρωσική οικονομία.

Θα ήταν «αυτοκτονικό» για τη Ρωσία να ξεκινήσει την εισβολή επειδή οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα σταματήσουν να αγοράζουν υδρογονάνθρακες και λιπάσματα από τη Ρωσία και θα εγκαταλείψουν τον Nord Stream 2, έναν ολοκαίνουργιο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία που περιμένει πιστοποίηση, δήλωσε ο Nikolay Mitrokhin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Η Ρωσία θα χάσει τα δύο τρίτα των εσόδων της από το εξωτερικό εμπόριο, ενώ οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες θα αναζωογονήσουν τα έργα σχιστολιθικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου για να αντισταθμίσουν τις χαμένες εξαγωγές από τη Ρωσία, είπε.

«Η ίδια η ύπαρξη του καθεστώτος του Πούτιν που στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε ο Μιτρόχιν στο Al Jazeera.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αναβίωση της στρατιωτικής ισχύος της Ουκρανίας.

Το 2014, τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένα και αποθαρρύνθηκαν, όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις νοτιοανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ άρπαξαν τα όπλα εναντίον του Κιέβου, δημιουργώντας δύο ολοκληρωτικές, οικονομικά θνησιγενείς «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Αλλά επτά χρόνια αργότερα, καθώς ο πόλεμος των χαρακωμάτων κατά των αυτονομιστών σιγοκαίει, ο στρατός της Ουκρανίας είναι εκπαιδευμένος στη μάχη - και εξοπλισμένος με καλύτερα όπλα, που παράγονται εγχώρια ή παρέχονται από τη Δύση ή την Τουρκία.

«Ο Πούτιν αυξάνει τεχνητά τον βαθμό υστερίας επειδή η Μόσχα συνειδητοποίησε ότι ο ουκρανικός στρατός επανεξοπλίζεται αμετάκλητα με όλες τις προμήθειες των ΗΠΑ, της Τουρκίας και, σύντομα, της Γερμανίας», είπε ο Mitrokhin.

CONTINUE READING

Bloomberg: Η Τουρκία δέχεται νέα μεγάλη παραγγελία από την Ουκρανία για τα Bayraktar

Η ένταση των drones έχει προκληθεί, και λόγω του γεγονότος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει ξανά στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, πολύ περισσότερα UAV Bayraktar TB2 παραδόθηκαν στην Ουκρανία από την Τουρκία από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μοιράστηκε το Bloomberg, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στην Άγκυρα.

Το πρακτορείο είναι πεπεισμένο ότι από το 2019, η Τουρκία έχει πουλήσει «πολλά» drones στο Κίεβο, μαζί με πυραύλους και σταθμούς ελέγχου.

«Πλέον λαμβάνονται παραγγελίες για τουλάχιστον δύο δωδεκάδες ακόμη drones», αναφέρει το άρθρο.
 
Αξιωματούχοι από την τουρκική κυβέρνηση και τον κατασκευαστή των Bayraktar αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες.

Η πηγή του Bloomberg είπε επίσης ότι έγινε γνωστό για τα σχέδια της Άγκυρας και του Κιέβου να παράγουν από κοινού πυραύλους μεταφοράς παρόμοιους με τον ουκρανικό Zenit-2, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τέτοιες προθέσεις.

Μπάιντεν: Δεν αποδέχομαι τις «κόκκινες γραμμές» κανενός στην Ουκρανία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα έχει «μακρά συζήτηση» με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και ότι δεν θα δεχθεί τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.

«Μακρά συζήτηση»

Βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών, όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό μας άρθρο.

«Γνωρίζουμε από καιρό τις ενέργειες της Ρωσίας και περιμένω ότι θα έχουμε μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε για να περάσει το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Δεν δέχομαι τις κόκκινες γραμμές κανενός», δήλωσε σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 94.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες επικαλούνται αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου.

Κατηγορεί τις ΗΠΑ

Η Μόσχα, με τη σειρά της, κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές αρχές αρνούνται.

«Αυτό που κάνω είναι να ετοιμάζω αυτό που πιστεύω πως είναι η πιο συνολική και σημαντική σειρά πρωτοβουλιών για να κάνω πολύ, πολύ δύσκολο για τον κ. Πούτιν να προχωρήσει και να κάνει αυτό που ο κόσμος ανησυχεί πως θα κάνει», πρόσθεσε ο Μπάιντεν χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR