World
Updated at:

Το πυροβολικό πολύ το αγαπώ! Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας: Που θα κριθεί η αναμέτρηση με βάση το σοβιετικό δόγμα

Σύμφωνα με το Forbes ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένας πόλεμος πυροβολικού.

Αυτό ισχύει από τις αρχές του 2014, όταν τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν για πρώτη φορά τη χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και στη συνέχεια υποστήριξαν τους αντικυβερνητικούς αυτονομιστές στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας. Σίγουρα θα είναι ακόμη πιο αληθινό εάν, όπως φοβούνται πολλοί παρατηρητές, η Ρωσία εισβάλει ανοιχτά στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, λέει το Forbes και προσθέτει πως και οι δύο πλευρές, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι, θα τονίσουν αυτό που οι στρατιωτικοί ονομάζουν «πυρά»—δηλαδή τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή βαρέος πυροβολικού. Εξάλλου, και οι δύο στρατοί εξακολουθούν να τηρούν το σοβιετικό δόγμα, το οποίο οργανώνει τις χερσαίες δυνάμεις γύρω από τους όλμους, τα κανόνια και τις ρουκέτες τους.

Στο σοβιετικό δόγμα, το πεζικό και τα τανκς υπάρχουν για να βοηθήσουν το πυροβολικό να πάρει θέση — και να απομονώσει τις εχθρικές δυνάμεις ώστε τα όπλα να μπορούν να τις καταστρέψουν.

Εάν η Ρωσία εισβάλει και ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος, προσέξτε τα όπλα. Η πορεία του ρωσικού πυροβολικού σε όλη την Ουκρανία και οι προσπάθειες του ουκρανικού πυροβολικού να σταματήσει την πρόοδο των Ρώσων, μπορεί να σηματοδοτήσουν τον τελικό νικητή.

Πολλά είναι τα παραδείγματα ρωσικών όπλων που στόχευαν επιτυχώς ουκρανικά στρατεύματα στο Ντονμπάς από το 2014.

Στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους, τρεις ισχυροί σχηματισμοί ουκρανικού στρατού συγκεντρώθηκαν κοντά στη Zelenopillya, λίγα μόλις μίλια από τα ρωσικά σύνορα, προετοιμάζοντας μια επίθεση στο Λουγκάνσκ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

CONTINUE READING

Ρωσικά drones κατασκόπευαν το στρατόπεδο. Οι Ουκρανοί κατάφεραν να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10, αλλά δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τους Ρώσους να εντοπίσουν την τοποθεσία τους. Το πρωί της 11ης Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν το δίκτυο του ουκρανικού σταθμού διοίκησης και μπλόκαραν τους ασυρμάτους του, απομονώνοντας και μπερδεύοντας τους υπεύθυνους αξιωματικούς.

Ρωσικές συστοιχίες πυραύλων που αναπτύχθηκαν κοντά στην πόλη Rovenky στη ρωσική πλευρά των συνόρων κατέστρεψαν το ουκρανικό στρατόπεδο. Τριάντα στρατιώτες πέθαναν μαζί με έξι συνοριοφύλακες και τον διοικητή τους. Κάηκαν οχήματα και εξοπλισμός αξίας δύο ταγμάτων.

Το πυροβολικό της Ουκρανίας σημείωσε τις δικές του νίκες. Λευκορωσικές πηγές έχουν περιγράψει τον βασικό ρόλο που έπαιξαν τα ουκρανικά όπλα στις σφοδρές μάχες πάνω από την πόλη Debaltseve την άνοιξη του 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=XYRQ8S_mrJc

Το τι μπορεί να συμβεί το 2021 και το 2022, εάν ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατός συγκρουστούν απευθείας, είναι εικασία του καθενός. Αξίζει όμως να σημειωθούν οι προσπάθειες που έχουν κάνει και οι δύο στρατοί για να βελτιώσουν το πυροβολικό τους.

Ο ρωσικός στρατός από το 2014 έχει εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό το πυροβολικό του—ιδίως τοποθετώντας μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό στόχων για τα όπλα. «Οι Ρώσοι έχουν κατακτήσει την ενσωμάτωση ενός δικτύου UAV, εμπρόσθιων παρατηρητών και κέντρων κατεύθυνσης πυρός απευθείας με συστοιχίες πυραύλων και κανονιών», σημείωσαν σε άρθρο του 2019 ο συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ Liam Collins και μαζί με τον λοχαγό Harrison Morgan.

Οι Ουκρανοί, εν τω μεταξύ, έχουν δυσκολευτεί να παράγουν νέες οβίδες και ρουκέτες, πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα και οι εκτοξευτές -παρ' όλη την αποτελεσματικότητά τους- μπορεί απλώς να ξεμείνουν από πυρομαχικά σε μια εντατική εκστρατεία.

CONTINUE READING

Αλλά οι σχεδιαστές του Κιέβου είχαν καλύτερη τύχη ανανεώνοντας τις δυνατότητες «αντισυστοιχίας» του στρατού. Η αντισυστοιχία είναι η πρακτική της απάντησης στο πυροβολικό του εχθρού - πυροβολώντας τα δικά σας όπλα στα όπλα τους. Εάν ο εχθρός σας υπολογίζει στα πυρά για να ηγηθεί της επίθεσής του, η καταστολή αυτών των πυρών μπορεί να είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη άμυνα.

Το κόλπο είναι να ανιχνεύσετε τα εισερχόμενα πυρά του πυροβολικού και να εντοπίσετε τα μονοπάτια των οβίδων πίσω στα όπλα τους. Στους σύγχρονους στρατούς, αυτό το καθήκον πέφτει στα ραντάρ αντισυστοιχιών. Οι Ρώσοι έχουν τοποθετήσει εδώ και πολύ καιρό μια ευρεία γκάμα ραντάρ , όπως το SNAR-10 και το Zoopark-1.

Οι Ουκρανοί διαθέτουν μερικά από τα ίδια συστήματα και προσθέτουν νέα. Πράγματι, η απόκτηση νέων συστημάτων αντι-συστοιχιών είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες εξοπλισμού της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με εκτοξευτές πυραύλων και νέους πυραύλους κατά πλοίων.

Το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες δώρισαν στην Ουκρανία δύο τέτοια ραντάρ Q-36. Και φέτος ο στρατός του Κιέβου παρέλαβε το πρώτο από τα νέα τοπικά Zoopark-3.

https://www.youtube.com/watch?v=k4WNmDjSgXM

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR