World
Updated at:

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις με πολλή...ενέργεια! Από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη — Η περίπλοκη διαδρομή του φυσικού αερίου

Καθώς το φυσικό αέριο γίνεται μια από τις κύριες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σημειώνει κορύφωση των εντάσεων με επίκεντρο αυτόν τον πόρο.

Ο παροπλισμός του αγωγού φυσικού αερίου Αλγερίας-Μαρόκου, οι επιπτώσεις των ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων του Λιβάνου είναι μεταξύ των πολλών διαφωνιών.

Η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση νέων πόρων στην περιοχή της  ΝΑ Μεσογείου, όπως και οι περιφερειακές κρίσεις, εντείνουν τη διελκυστίνδα γύρω από το φυσικό αέριο.

Βλέπουμε  λοιπόν εδώ μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ ενέργειας και γεωπολιτικής, που συνήθως συνδέονται.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής σημειώνουν την ταχύτερη ανάπτυξη στον κόσμο από το 2009. Αυτά τα «αποδεδειγμένα» αποθέματα φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στο 40,4% το 2020, σε σύγκριση με 31,4%  το 2000.

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην περιοχή, παρατηρούμε αύξηση των μαχών και των αναμετρήσεων που λαμβάνουν χώρα. Αυτός ο ενεργειακός πόρος, ο οποίος απέχει πολύ από το να εμφανίζεται ως στοιχείο που προωθεί τη συνεργασία, έχει όντως γίνει παράγοντας εντάσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=43yZ6l8D_4g

Οι συνέπειες του παροπλισμού του αγωγού φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπης

Μετά τη διάρρηξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αλγέρι και Ραμπάτ τον περασμένο Αύγουστο, η Αλγερία συνέχισε να ανταποδίδει αντίποινα κατά της γείτονάς της, θέτοντας τέλος στα 25 χρόνια υπηρεσίας αγωγού φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπη, η σύμβαση λειτουργίας του οποίου  έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση που επηρεάζει το Μαρόκο συμβάλλει επίσης στη διατάραξη ενός ήδη ασταθούς περιφερειακού πλαισίου ,από τη Λιβύη μέχρι το Μάλι, περνώντας από την Τυνησία.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει την Ισπανία, η οποία, όπως και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, απειλείται από μια κρίση φυσικού αερίου που αποδίδεται στη Μόσχα, ειδικά καθώς αυτός ο αγωγός αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας.

Με την πρώτη ματιά, ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την Ισπανία, επειδή η Αλγερία είναι ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της, παρέχοντας το ήμισυ της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Αποτέλεσμα θα ήταν η Μαδρίτη να είχε  σημειώσει σημαντική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, το Αλγέρι πρότεινε «να συνεχίσει να διασφαλίζει, με καλύτερο τρόπο, την παράδοση φυσικού αερίου μέσω της Medgaz, σύμφωνα με ένα καλά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα».

Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Medgaz, που εγκαινιάστηκε το 2004, συνδέει άμεσα τις δύο χώρες.

Ωστόσο, κάποιοι αμφιβάλλουν ότι αυτή η εναλλακτική θα είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της Ισπανίας. Η χωρητικότητα του αγωγού Medgaz είναι χαμηλότερη από αυτή του αγωγού φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπη.

 Αποδίδει περίπου 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ η χωρητικότητα του παροπλισμένου αγωγού φυσικού αερίου ήταν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

CONTINUE READING

Ως εκ τούτου, το Αλγέρι προτίθεται να προβεί στην επέκταση της χωρητικότητας του αγωγού Medgaz».

Τελικά, η απόφαση της Αλγερίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του Μαρόκου, καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Μαγκρέμπ-Ευρώπης παρείχε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαρόκο πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του στην Ισπανία.

Ορισμένα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Μαρόκο παρήγαγε σχεδόν το 17%  της ηλεκτρικής του ενέργειας μέσω αυτού του καναλιού.

Το Μαρόκο θα χάσει επίσης τους φόρους που σχετίζονται με τη διαμετακόμιση μεταξύ 50 και 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον, δεν θα είναι εύκολο για το Μαρόκο να βρει εναλλακτική για να εφοδιαστεί με φυσικό αέριο. Οι επιλογές είναι προς το παρόν περιορισμένες και αβέβαιες.

Στην άλλη πλευρά του αραβικού κόσμου, η κατάσταση φαίνεται λιγότερο τεταμένη.

Το ζήτημα του φυσικού αερίου στη Συρία, η απληστία της Τουρκίας και η  λειτουργία του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το επίκεντρο είναι η επανεκκίνηση του «αραβικού αγωγού φυσικού αερίου» από την Αίγυπτο προς την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Αυτή η φάση πραγματοποιείται με την αρχική έγκριση των ΗΠΑ , σε συνδυασμό με την άφιξη του ιρανικού ντίζελ στον Λίβανο με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ. 

Από τότε που ξεκίνησε η πολύπλευρη συριακή σύγκρουση, το φυσικό αέριο έγινε αντιληπτό ως έμμεση αιτία της ρωσικής επέμβασης.

Μετά από αυτό, υπήρχε πάντα μια ορισμένη σύνδεση μεταξύ της συνέχειας της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και της ανατολικής Συρίας, η οποία είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους.

Κατά συνέπεια, το φυσικό αέριο θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στη μορφή του μελλοντικού χάρτη της Συρίας καθώς και στους χάρτες της νέας Μέσης Ανατολής.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι σύγχρονες θεωρίες στρατηγικής ασφάλειας υπογραμμίζουν τη σημασία της ενέργειας όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και ως έναυσμα συγκρούσεων και ως δείκτης στοιχείων ισχύος των χωρών προέλευσης, των χωρών από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί και των χώρες κατάληξης.

Σε κάθε νέα διαδικασία οριοθέτησης  των συνόρων, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν υπόψη οι ενεργειακοί πόροι του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του νερού.

Μέσα στο ευρύ γεωγραφικό εύρος του χάρτη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, των αγορών και των οδών διέλευσης των αγωγών, η Συρία κατέχει σημαντική θέση επειδή βρίσκεται στην καρδιά του Λεβάντε, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αφού  η εν λόγω θαλάσσια περιοχή  είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να γίνει σημαντικός πυλώνας των οικονομιών πολλών αραβικών και μεσογειακών χωρών, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στο Ισραήλ την ευκαιρία να ενσωματωθεί οικονομικά στην περιφερειακή οικονομία.

Αυτή η εξέλιξη θα γινόταν φυσικά πηγή ανησυχίας για το Ιράν και το Κατάρ όσον αφορά τον ρόλο τους ως πρωτοπόροι στην αγορά φυσικού αερίου.

Θα είχε επίσης την ικανότητα να "αναστατώσει" την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να χάσει το καθεστώς της ως σταυροδρόμι για να εξασφαλίσει τις εξαγωγές, αφού ως χώρα  είναι το σημείο άφιξης των αγωγών πετρελαίου και των αγωγών φυσικού αερίου.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα πρέπει να επισημάνουμε την εμφάνιση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου το 2020, το οποίο περιλαμβάνει επτά χώρες: Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ιταλία (με παρατηρητές τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Γαλλία). .

Αυτό ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών που κατέβαλε το φόρουμ, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 με το ίδιο όνομα.

Η Αίγυπτος έγινε νέος ηγέτης στο φυσικό αέριο. Αυτό ήταν αρκετό για να το δει η Άγκυρα ως μια προσπάθεια εκφοβισμού λόγω των διαφορών που είτε είναι εδαφικές είτε βασίζονται στον πλούτο της περιοχής.

CONTINUE READING

Ο ρόλος της Ελλάδας

Αυτό συνέβη ιδιαίτερα μετά την υπογραφή αρκετών διμερών συμφωνιών με στόχο τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων, όπως οι συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Την περίοδο αυτή εντάθηκαν οι διαφορές και οι διενέξεις σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτές οι εξελίξεις είχαν προηγηθεί από μια τουρκική προέλαση στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, η οποία καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ή μέσω των αμφισβητούμενων πεδίων για τα οποία βρίσκεται σε αντίθεση με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πέρυσι είδε επίσης την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Εμπλέκονται πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ιδιαίτερα το τεμάχιο 9, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών.

Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επανέναρξη της ιδέας του αραβικού αγωγού φυσικού αερίου μετά από δύο δεκαετίες θα ήταν επωφελής για τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά για μια χώρα όπως ο Λίβανος.

Ωστόσο, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς μια δοκιμαστική συμφωνία ή αμοιβαία συναίνεση μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών παραγόντων και μια συγκεκριμένη αμερικανο-ρωσική συμφωνία.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να οδηγήσει σε σύγκλιση των συμφερόντων των χωρών της περιοχής , όπως κάνει η Ελλάδα που δημιουργεί συμμαχίες και συνασπισμούς φιλικών κρατών και όχι σε αντιπαλότητα, με απώτερο σκοπό το κέρδος μόνο από μια χώρα, όπως πράττει η Τουρκία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR