Αυτό που περιγράφεται ως «προκαταρκτική» και άτυπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών ΗΠΑ, Ινδίας,Ισραήλ και ΗΑΕ στις 18 Οκτωβρίου 2021, ήταν η απαρχή μιας νέας Τετραμερής συμμαχίας, στην οποία πολύ σύντομα θα εισέλθει Ελλάδα και Κύπρο, αλλάζοντας τα πάντα στην περιοχή.
Το άτυπο φόρουμ, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το νέο το “Quad της Μέσης Ανατολής” μεταξύ των αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης, αφορά την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των τεσσάρων χωρών και είναι έτοιμο για μεγαλύτερη επέκταση από άλλες χώρες της περιοχής ( Ελλάδα-Κύπρος),ενώ έχει σαφή στόχο την περιφερειακή και παγκόσμια επιρροή.
«Οι αναδυόμενοι στενοί δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των ΗΑΕ και της Ινδίας, ως ομάδα ή« τετράδα », είναι σημαντικοί, επειδή ενισχύουν τις βασικές σχέσεις χωρών που μοιράζονται συμφέροντα και εκτείνονται σε μια τεράστια περιοχή του κόσμου», δήλωσε ο γνωστός Ισραηλινός αναλυτής Seth J. Ο Frantzman.
Ο Φράντζμαν την περιέγραψε ως «προκαταρκτική και πρωτοποριακή την συνάντηση» και είπε ότι οι τέσσερις χώρες απολαμβάνουν ήδη στενές διμερείς σχέσεις και το νέο φόρουμ θα τις βοηθήσει να μοιραστούν δυνητικά σημαντικές πολιτικές.
«Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της τεχνολογίας και του εμπορίου, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με την άμυνα και την ασφάλεια και άλλα συμφέροντα. Επειδή αυτές οι χώρες βρίσκονται επίσης σε άλλες εταιρικές σχέσεις σε περιφερειακό επίπεδο, μπορούν να συμβάλουν στην επιρροή ενός μεγαλύτερου δικτύου συνεργαζόμενων χωρών από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Αυστραλία και την Ασία », είπε ο ίδιος.
Το φόρουμ της Δευτέρας ακολούθησε την περσινή Συμφωνία του Αβραάμ, η οποία σηματοδότησε την πρώτη δημόσια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ αραβικών εθνών και το Ισραήλ.
Σε μια ανάλυση για την εφημερίδα Jerusalem Post, ο Φράτζμαν ανέφερε ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κύπρο, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτο και η Ιορδανία είναι στη λίστα με τις «χώρες» που προορίζονται να συμμετάσχουν στην επέκταση του νέου Quad όπως ονομάζεται η Τετραμερής.
«Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν κανένα αρνητικό ζήτημα με την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο Ισραήλ έχοντας πολλά κοινά συμφέροντα, ενώ συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ.
Οι δυο χώρες, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για Ελλάδα και Κύπρο, να θέλουν να συνδεθούν με την Ινδία, ενώ έχουν ήδη στενούς δεσμούς με τα ΗΑΕ », είπε Ισραηλινός ειδικός.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ως απάντηση σε αυτές τις συμφωνίες είναι πιθανό ότι «το Ιράν, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα, ακόμη και το Αφγανιστάν» να συνάψουν πολλαπλές οικονομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφάλειας το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά ο κόσμος χωρίζεται σε συμμαχίες πριν πιθανόν το μεγάλο ξεκαθάρισμα και ενόψει των τεραστίων ενεργειακών σχεδίων στην Α.Μεσόγειο.
Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, απουσιάζει από όλα αυτά κινούμενη ως “αυτόνομα” μέσα στην διεθνή κοινότητα, και αυτό λέει πολλά για τα επερχόμενα τουρκικά σχέδια ειδικά στην Α. Μεσόγειο.
Αυτές οι σχέσεις αφορούν επίσης αμυντικά σχέδια, ασφάλεια τα οποία θα υποστηρίξουν τα οικονομικά και ενεργειακά σχέδια, για αυτό οφείλουμε και είμαστε παρόντες ως ελληνισμός μετά από πολλά χρόνια μιζέριας και απομονωτισμού.