Greek-Turkish Relations
Updated at:

Το γινάτι βγάζει μάτι! Τουρκικό ΥΠΕΞ προς ΗΠΑ: Αεροπλάνα ή τα λεφτά μας πίσω-"Θα απαντήσουμε στις ελληνικές προκλήσεις"

Συνέχεια στο πολύκροτο σήριαλ των τελευταίων ημερών με τα μαχητικά αεροσκάφη που ευελπιστεί να πάρει από τους Αμερικάνους δίνει η Τουρκία ιδίως μετά την τελευταία τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με την οποία: Συζητάμε με την Τουρκία για τα F-35

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ταντζού Μπίλγκιτς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε: "Διάφορα έργα για τη βελτίωση του στόλου μας F-16 και οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το πρόγραμμα F-35 λόγω των S-400. Eίμαστε ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους του προγράμματος των F-35, εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας. Στο πλαίσιο αυτού, πληρώσαμε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Για εμάς, οι επιλογές είναι απλές, είτε θα επιστρέψουμε σε αυτό το πρόγραμμα, είτε θα πάρουμε τα αεροπλάνα που μας έχουν υποσχεθεί είτε θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιώντας το ποσό που καταβλήθηκε για τα F-35, τα F-16 είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη ως επιλογή. Συζητάμε αυτό το ζήτημα με τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου».

https://www.youtube.com/watch?v=_edfLrVA4-w

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, ο Ερντογάν προσπαθεί να βάλλει σε δίλημμα τον Μπάϊντεν, ευελπιστώντας να μαλακώσει αυτός τη στάση του έναντι της Τουρκίας στη Συρία, επιτρέποντας του αρχικά να επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG,  ως απότοκο της μη πώλησης των F-16, αλλά και της δέσμευσης προς τις ΗΠΑ στη συνέχεια, της μη αγοράς ρωσικών όπλων από τον Ερντογάν, με προοπτική μελλοντικά την επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

CONTINUE READING

Τα ''κόλπα'' όμως του Ερντογάν, μπορεί να μην τελεσφορήσουν, δεδομένης της εσωτερικής σύγκρουσης που υπάρχει ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιοωματούχους στο Πεντάγωνο και το Αμερικανικό ΥΠΕΞ, αλλά και της δεδομένης άρνησης του Κογκρέσου να ''ενδώσει'' στον νεό εκβιασμό από πλευράς του Τούρκου Προέδρου.

Πάντως, όπως έχουμε επίσης αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, η Τουρκία, μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57, εάν αποτύχει η συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών F-16. Αυτή τη δήλωση, έκανε ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ

Ο εκπρόσωπος του τουκρικού ΥΠΕΞ Μπίλγκιτς μίλησε και για τ οΣυριακό ζήτημα: «Μάθαμε ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος που προκάλεσε τον θάνατο αμάχων χθες στο Ιντλίμπ. Η επίθεση, στην οποία άμαχοι στοχοποιήθηκαν άμεσα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, δείχνει ότι το καθεστώς δυστυχώς διατηρεί τη στάση του απέναντι σε στρατιωτική λύση. Ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μόνιμη σταθερότητα στην Ιντλίμπ. Φυσικά οδηγούμαστε σε μια πολιτική λύση. Στέλνουμε επίσης τα απαραίτητα μηνύματα στους υποστηρικτές του καθεστώτος, τη Ρωσία και το Ιράν». Όταν ρωτήθηκε εάν είναι δυνατός ο διάλογος με τη συριακή κυβέρνηση της Δαμασκού στο μέλλον, ο Μπιλγκίτς απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το καθεστώς.

Επιπλέον ερωτηθείς εάν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Καμπούλ έχει διευκρινιστεί ή όχι, ο Μπίλγκιτς απάντησε: «Το θέμα αυτής της επίσκεψης ήταν στην πραγματικότητα ένα θέμα που προέκυψε στη Νέα Υόρκη. Οι απαραίτητες διευθετήσεις για το ποιος θα παρευρεθεί είναι ακόμη σε εξέλιξη. Είναι δύσκολο να πούμε την ακριβή ημερομηνία, αλλά οι ρυθμίσεις συνεχίζονται».

Μιλώντας για τη δήλωση των 10 πρέσβεων για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, ο Μπίλγκιτς είπε: "Υπάρχουν 47 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μόνο 10 από αυτά έκαναν μια τέτοια δήλωση. Αντιδράσαμε στη δήλωση. Κανένα όργανο, αρχή ή άτομο δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια ή οι δικαστές κατά τη χρήση της δικαστικής εξουσίας. Δεν μπορούν να δοθούν παραγγελίες και οδηγίες, δεν μπορούν να γίνουν συμβουλές και προτάσεις. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη δικαστική διαδικασία στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Είναι απολύτως απαράδεκτο να δίνεται τελεσίγραφο με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία. Λέμε ότι δεν το αποδεχόμαστε. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των πρεσβειών είναι να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται. Είπαμε ότι δεν το αποδεχόμαστε, το απορρίπτουμε".

CONTINUE READING

''Καρφιά'' και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ: Δεν μας ενδιαφέρει η άποψη των Ευρωπαίων

Όσον αφορά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Μπίλγκιτς είπε: "Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια έκθεση που δημοσιεύεται με προσέγγιση διπλών προτύπων. Έχουμε εκφράσει την αντίδρασή μας με ευρύ τρόπο. Από την άποψή μας, δεν είναι τόσο σημαντικό τι λέει η ΕΕ. Η έκθεση είναι γραμμένη με διπλό πρότυπο από πάνω προς τα κάτω. Δεν αποδεχόμαστε καμία από αυτές τις αναφορές».

Ο Tanju Bilgiç, σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε: «Ως Τουρκία, θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα. Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχουμε κοινά συμφέροντα και παρόμοιους στόχους. Έχουμε παρόμοιες απόψεις για θέματα όπως η παγκόσμια οικονομία μετά τον κορονοϊό. Είναι δύσκολο να πούμε ότι οι σχέσεις μας είναι τέλειες. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά λόγω της στάσης που ακολουθούν σε θέματα όπως η υποστήριξη των ''τρομοκρατικών οργανώσεων'' PKK, YPG, PYD και FETO και οι μονομερείς κυρώσεις. Οι βασικές μας προσδοκίες είναι: «Ας διαχειριστούμε τις σχέσεις μας αποτελεσματικά», και από την άλλη, ας λύσουμε τα προβλήματά μας. Οι επαφές μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν αυτή την περίοδο».

https://www.youtube.com/watch?v=h7bCUfX20b0

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και στην Ανατ. Μεσόγειο

Μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο, και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο Bilgiç είπε: "Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Θα απαντήσουμε αυτές οι προκλήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν μια νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων"

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων Μπίλγκιτς τόνισε τέλος ότι οι συμβουλευτικές συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται. Τέλος, ανέφερε: «Ο Πρόεδρός μας το έχει καταστήσει σαφές. Οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία, από πού και αν προέρχεται, θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Τουρκίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ισχύει και για τη Συρία. Όποτε υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα κάνει την απαραίτητη επιχείρηση».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR