Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη οργή στο Κρεμλίνο για Ερντογάν-”Μπαξίσι” από Πούτιν ζητούν οι Τούρκοι ενώ οι ΗΠΑ τους κλείνουν το μάτι για τα F-16

Πυρ και μανία είναι οι Ρώσοι αξιωματούχοι από την στάση του Ερντογάν να μπλοκάρει στα Στενά του Βοσπόρου πάνω από 20 τάνκερ με ρωσικό πετρέλαιο, έτσι ξαφνικά, ζητώντας σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ “μπαξίσι” από την Μόσχα λόγω οικονομικών δυσκολιών.     

Ο Ρουστάμ Τανκάγιεφ, Γενικός Διευθυντής της ρωσικής InfoTEK, καταδίκασε την Τουρκία για το “μποτιλιάρισμα” σε 20 πετρελαιοφόρα στην περιοχή.

Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι πρόκειται για άνομο "σχέδιο άντλησης χρημάτων από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι στην πρώτη ευκαιρία θέλησαν να βγάλουν από εμάς με κάποιο τρόπο χρήματα παρά τα προβλήματά μας. Τώρα θα στρίψουν τα χέρια της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο», είπε ο Rustam Tankayev.

Η Ρωσίδα ειδικός Αικατερίνα Μαξίμοβα ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι φίλος, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι τεταμένες”.

Τι συμβαίνει πραγματικά στον Βόσπορο αυτήν την περίοδο

Από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν το ρωσικό πετρέλαιο μπήκε επίσημα σε εμπάργκο και οι όροι ασφάλισης πλοίων άλλαξαν, τουλάχιστον 20 πετρελαιοφόρα με χωριτικότητα 18 εκατομμυρίων βαρελιών έχουν “κολλήσει” στον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια.

Ο Τανκάγιεφ σημείωσε ότι τα σχέδια της τουρκικής πλευράς σχετίζονται με τη δημιουργία μιας νέας ασφαλιστικής εταιρείας, κάτι που ουσιαστικά είναι «ένας τρόπος να βγουν χρήματα από την Ρωσία. Οι Τούρκοι είπαν πραγματικά ότι είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν μια τέτοια εταιρεία, αυτή είναι μια πιο περίπλοκη εκδοχή ενός τουρκικού μηχανισμού διαφθοράς. Πρόκειται για εκβιασμό για υπηρεσίες που κανείς δεν χρειάζεται», τονίζει ο Tankayev.

Εκτίμησε τις ενέργειες της Τουρκίας ως «ανήθικες» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δεν μπορεί να αναμένεται τίποτα άλλο από τους Τούρκους».

Ως γνωστόν, στις 5 Δεκεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, και τέθηκε σε ισχύ ο μηχανισμός για την θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής (60 δολάρια ανά βαρέλι) για τις υπεράκτιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

https://youtu.be/xT4aC2TwtNs

Ο περιορισμός συνεπάγεται ότι εταιρείες από χώρες που έχουν συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να λάβουν τεχνική βοήθεια στη μεταφορά του μαύρου χρυσού, εάν η τιμή υπερβαίνει το «ανώτατο όριο».
Αλλά το πιο σημαντικό σε αυτό το σημείο, είναι ότι υπάρχουν απαγορεύσεις για μεσιτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης.

Δηλαδή, δυτικές εταιρείες, κυρίως βρετανικές, μονοπωλούσαν την αγορά ναυτιλιακών ασφαλίσεων.
Οι περιορισμοί στις θαλάσσιες μεταφορές δεν θα ισχύουν εάν η τιμή αγοράς δεν υπερβαίνει τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Εξαίρεση μέχρι το 2024 γίνεται για τη Βουλγαρία και μέχρι το 2023 το ανώτατο όριο τιμών δεν ισχύει για προμήθειες στην Ιαπωνία από το κοίτασμα Sakhalin-2.

Οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα για τα αεροσκάφη F-16

Σήμερα έγινε γνωστό σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι η απόφαση της βουλής των Αντιπροσώπων έχει προβλέψει να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, οποιαδήποτε άρθρα που έθεταν εμπόδια στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο NDAA, περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισάγει αρχικά Έλληνοαμερικανοί Γερουσιαστές και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πολλοί θεωρούν ότι οι ΗΠΑ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταφέρουν να γυρίσουν το καθεστώς Ερντογάν προς την δύση, ακυρώνοντας την σχέση Μόσχας-Άγκυρας, και ακυρώνοντας τα σχέδια Πούτιν, που ήθελε να κάνει την Ανατολική Θράκη ενεργειακό κόμβο του ρωσικού πετρελαίου.

Που θα οδηγούσε όμως μια πιθανή ρήξη μεταξύ Ρώσων και Τούρκων;

Αν οι Ρώσοι εκτιμήσουν ότι ο Ερντογάν αλλάζει τροπάρι θα κοντράρουν σοβαρά την Τουρκία τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη.

Πρόκειται για δύο περιοχές που οι Τούρκοι παίζουν τα παιχνίδια τους “ελεύθεροι” προς το παρόν.
Στην συνέχεια η κόντρα θα μεταφέρονταν στην Ουκρανία, αφού ήδη έχουμε Τούρκους μισθοφόρους στο πλευρό των Ουκρανών, ενώ η Άγκυρα προμηθεύει με πολεμικό υλικό το Κίεβο, και δεν δωρίζει υλικό όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Αν το καθεστώς Ερντογάν “παίξει” ακόμα πιο “βρώμικα” με τα Στενά του Βοσπόρου, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ακόμα και πολεμική σύγκρουση σύμφωνα με το σοβιετικό ακόμη δόγμα για την περιοχή αυτή.  
          

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ