Κυπριακό

Θρησκευτική " τουρκοκυπριακή Άνοιξη" στα κατεχόμενα σηματοδοτεί ήττα Τατάρ στις επικείμενες εκλογές- Έρχονται εξελίξεις στο " Κυπριακό"

Η προσπάθεια επιβολής της μαντίλας στα κατεχόμενα στην Κύπρο από τον Ερντογάν, συναντάει σφοδρή αντίσταση από τους τουρκοκύπριους, βάζοντας φραγμό στα σχέδια του για μετατροπή τους σε προτεκτοράτο του AKP.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του  Ερντογάν που  καταγγέλλει την «αυθάδεια» για τις μαντίλες, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνοντας:

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τουρκοκυπριακή «αυθάδεια» για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της απόφασης του κυβερνώντος συνασπισμού του Βορρά να νομιμοποιήσει τη χρήση χιτζάμπ από παιδιά στα δημόσια σχολεία και την άρνηση των δασκάλων να εφαρμόσουν τον εν λόγω νόμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Τούρκος".... έγινε  ο Ερντογάν με τους τουρκοκύπριους

Η τουρκική εφημερίδα Turkiye ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Ερντογάν μίλησε εν συντομία για το θέμα σε μια συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του Κόμματος ΑΚΡ.

"Αυτό είναι αναίδεια. Θα επισκεφτούμε την ΤΔΒΚ τις επόμενες ημέρες. Θα δώσουμε τα απαραίτητα μηνύματα, εκεί, δεν ξέρουν τα όριά τους", φέρεται να είπε.

Η επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στο νησί ήταν στα σκαριά πολύ πριν οι διαμαρτυρίες κατά της νομιμοποίησης της χιτζάμπ στα δημόσια σχολεία γίνουν σοβαρό πολιτικό ζήτημα στο βορρά, με το ταξίδι να προγραμματίζεται να συμπέσει με τα εγκαίνια της επίσημης κατοικίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στις 3 Μαΐου.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, 13.000 Τουρκοκύπριοι έχουν κάνει πορεία στους δρόμους της βόρειας Λευκωσίας σε αντίθεση με το νόμο, με φωτιές να ανάβουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νόμου κάθε εβδομάδα από τις 14 Απριλίου.

Οι δάσκαλοι και οι υποστηρικτές τους έθεσαν προθεσμία στον κυβερνώντα συνασπισμό στις 28 Απριλίου για να αλλάξει τον νόμο όπως ήταν, μήπως κλιμακωθούν τα μέτρα τους, με γενική απεργία να συζητείται από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απογοήτευση επικρατεί στην Τουρκία

Η απογοήτευση για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο ήταν απτή στην Άγκυρα, με τον Οκτάι Σαράλ, έναν από τους κορυφαίους συμβούλους του Ερντογάν, να έχει μπει στο Twitter την περασμένη εβδομάδα για να επιτεθεί στον «πρωθυπουργό» του Βορρά Ουνάλ Ουστέλ για τον χειρισμό του θέματος.

Ο Σαράλ ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο του Ουστέλ να μιλάει στο «κοινοβούλιο» την περασμένη εβδομάδα για το πώς είχε «λυπηθεί» από την έξαρση της ρητορικής για το θέμα.

Σε εκείνη την ομιλία, ο Ustel είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στον Ibrahim Damar, τον ιμάμη του τζαμιού στο βόρειο προάστιο της Λευκωσίας, Mandres, ο οποίος είχε περιγράψει τους δασκάλους που αντιτίθενται στα χιτζάμπ ως «άπιστους» και είπε ότι θα αρνιόταν να διεξάγει μια κηδεία για «οποιονδήποτε αντιτίθεται στη μαντίλα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρώτα από όλα, ένας φίλος μας στο θρησκευτικό τμήμα έκανε διαφορετικές ομιλίες. Πρώτα απ 'όλα, θέλω να γνωρίζετε ότι αφαιρέσαμε τον φίλο που είναι στο θρησκευτικό τμήμα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, θα δοθεί η απαραίτητη τιμωρία", είπε.

«Δεν κάναμε τίποτα όσο γίνονταν επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του λαού της Κύπρου, εναντίον ανθρώπων από όλες τις πλευρές. Όλες αυτές έχουν αναφερθεί στον λαό γιατί θέλουμε συμφιλίωση στην κοινωνία».

Ο Σαράλ εντυπωσιάστηκε λιγότερο από αυτή την ομιλία και περιέγραψε τον Ustel ως «μποσμπακάν», ένα παιχνίδι με τη λέξη «basbakan», που σημαίνει «πρωθυπουργός» στα τουρκικά, με το «bos» που σημαίνει «άδειο».

"Ο άδειος υπουργός της ΤΔΒΚ δεν μίλησε καλά, απλώς μίλησε. Πρέπει ο Ιμάμης να είναι εχθρικός απέναντι στη μαντίλα;" είπε.

«Τι κρίμα, δεν μπορέσαμε να σώσουμε την Κύπρο από τους Ελλνοκύπριους».

Προάγγελος ήττας του Τατάρ στις επικείμενες εκλογές

Τα παραπάνω αποτελούν πιθανότατα προάγγελο ήττας του εξαπτέρυγου του Ερντογάν Τατάρ στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη ανταπόκριση του ψευδοκράτους στη συμμόρφωσή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, για ένα κράτος στην Κύπρο στα πλαίσια μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο επειδή τα κατεχόμενα στην Κύπρο αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν στην ΝΑ Μεσόγειο, αίσθησή μας είναι ότι  δεν θα γίνει αποδεκτή μια μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης του ψευδοκράτους, εάν και εφόσον αυτή  καταφέρει και εκλεγεί.

Κοινώς βρισκόμαστε στο κατώφλι εξελίξεων στα κατεχόμενα ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ