Η Wall Street αποτίμησε θετικά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος φάνηκε να ακούει και κυρίως να ανταποκρίνεται στα μηνύματα που του έστειλε, μετριάζοντας την επιθετική ρητορική του σε δύο από τα πλέον αγαπημένα θέματα του: την Κίνα και τον Τζερόμ Πάουελ. Όμως, πέρα από το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει ότι αλλάζει γνώμη εύκολα, οι προσεκτικές δηλώσεις του Σκοτ Μπέσεντ νωρίτερα μετρίασαν το κλίμα ενθουσιασμού, περιορίζοντας έτσι και τα αρχικά ισχυρά κέρδη στους δείκτες.
Έτσι, λοιπόν, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης με άνοδο 419 μονάδων ή 1,07% (ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να κερδίζει πάνω από 1.100 μονάδες), στις 39.606. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,67% στις 5.375 μονάδες και ο Nasdaq κράτησε τα σκήπτρα με άνοδο ύψους 2,50% στις 16.708 μονάδες, σύμφωνα με το newmoney.gr
Σημειωτέον πως, παρά τα κέρδη των τελευταίων δύο ημερών, ο S&P 500 παραμένει σε αρνητικό έδαφος από τις 2 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Τραμπ ανακοίνωσε τους νέους ανταποδοτικούς δασμούς. Στο διάστημα αυτό, ο δείκτης έχει καταγράψει πέντε πτώσεις άνω του 2% και δύο ανόδους επίσης άνω του 2% αποτυπώνοντας την υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοδότησης στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε εκτενώς στο πλάνο του Λευκού Οίκου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υιοθετώντας έναν σαφώς ήπιο τόνο όσον αφορά τις εμπορικές αντιπαραθέσεις.
Εξήγησε, λοιπόν ότι το δόγμα του «America First» δεν σημαίνει απαραιτήτως «Αμερική μόνη της» κάνοντας λόγο για συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων. Επέλεξε δε, να αναφερθεί εκτενώς στην Κίνα και το «μη βιώσιμο» οικονομικό της μοντέλο εκφράζοντας και πάλι την πεποίθηση του πως μπορεί να επέλθει συμφωνία.
Ωστόσο, σε ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της ομιλίας του, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μονομερής πρόταση από τον Λευκό Οίκο για μείωση των δασμών κατά της Κίνας, διαψεύδοντας εμμέσως πληροφορίες του Τύπου για συγκεκριμένες μειώσεις στους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.
Επιπλέον ο Μπέσεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, πέρα από τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των μη δασμολογικών φραγμών και των κρατικών επιδοτήσεων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως μια πλήρης εμπορική εξισορρόπηση μπορεί να απαιτήσει δύο έως τρία χρόνια.
«Θα έχουμε μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα» επανέλαβε και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις αυτές μετρίασαν τις προσδοκίες της αγοράς για άμεση επίλυση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, δεδομένου κιόλας πως διμερείς διαπραγματεύσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές το πόσο ρευστή είναι (και μπορεί να παραμείνει) η κατάσταση.
«Πρόκειται κυρίως για την αντίληψη του πόσο έντονες είναι ή όχι οι εντάσεις», δήλωσε ο Μπρεντ Σούτε της Northwestern Mutual. «Πιστεύω ότι το σκηνικό αυτό θα επαναλαμβάνεται τους επόμενους μήνες, καθώς θα βλέπουμε ένταση και χαλάρωση στις εμπορικές σχέσεις, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον».
Την αβεβαιότητα αυτή αποτύπωσε και η νέα έκδοση της Μπεζ Βίβλου της Fed, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι οι οικονομικές προοπτικές «επιδεινώθηκαν αισθητά» σε αρκετές περιφέρειες, κυρίως λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη δασμολογική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές μέτρησαν τη λέξη «αβεβαιότητα» 89 φορές στο κείμενο και τη λέξη «δασμοί» συνολικά 107(!) φορές.
«Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική ήταν διάχυτη σε όλες τις αναφορές», επεσήμανε η Μπεζ Βίβλος, προσθέτοντας επίσης πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών σαν αποτέλεσμα των δασμών στους καταναλωτές, κάτι που θα επιβαρύνει την πραγματική οικονομία.
Πάντως, ενθαρρυντικά για την αγορά λειτούργησε τουλάχιστον η υπαναχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επιθετική του στάση έναντι του προέδρου της Fed, που είχε προβληματίσει έντονα αναλυτές και traders για τον κίνδυνο πολιτικοποίησης της νομισματικής στρατηγικής.
Δεν σκοπεύω να τον αποπέμψω, αλλά να είναι πιο ενεργός για την μείωση των επιτοκίων, υποστήριξε σε δήλωση του ο Αμερικανός πρόεδρος, προσπαθώντας να κατευνάσει τα σενάρια περί προσπάθειας του Οβάλ Γραφείου να βρει νομικά τρόπο να αποπέμπει τον Πάουελ, κάτι που νομικοί αναλυτές επιμένουν κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να κάνει.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση των τόνων στην αντιπαράθεση Λευκού Οίκου και Fed, αν μη τι άλλο λειτούργησε πυροσβεστικά για την αγορά ομολόγων, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις του 10ετούς και κυρίως του 30ετούς, ενώ παράλληλα το δολάριο κέρδισε έδαφος.
Σε επίπεδο μετοχών, οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην κινεζική αγορά πρωταγωνίστησαν στο αρχικό ράλι, βλέποντας ωστόσο τα κέρδη τους σταδιακά να συρρικνώνονται. Ανάμεσα τους η Apple, η Microsoft και η Nvidia.
Στις μεγάλες κερδισμένες της ημέρας παρέμεινε και η Tesla, καθώς ο Έλον Μασκ κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή της αγοράς από τα λίαν αρνητικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη, δηλώνοντας πως σταδιακά θα αποσυρθεί από την ενασχόληση του με την κυβέρνηση Τραμπ.
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως, από τον ερχόμενο μήνα, θα ξεκινήσει να μειώνει σημαντικά τον χρόνο που δαπανά στο υπουργείο Αποτελεσματικότητας δείχνοντας έτσι πως ανταποκρίνεται στις παραινέσεις έγκριτων αναλυτών που τον έχουν καλέσει να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με τις επιχειρήσεις του και κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία του, το brand της οποίας πληρώνει βαρύ τίμημα από την ταύτιση της με τις πολιτικές Τραμπ.