Μέση Ανατολή

Οι στενές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ φέρνουν σε θέση ισχύος τον Νετανιάχου απέναντι σε Σ.Αραβία-Τουρκία-Αίγυπτο

Οι αποτυχημένες ισραηλινές πολιτικές τερματίζουν το ειδικό καθεστώς της χώρας στην D.C.. Όλες οι διαδρομές προς την Ουάσιγκτον δεν περνούν πλέον από την Ιερουσαλήμ, αναφέρει Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν αντικατοπτρίζουν την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική του Ισραήλ.

Το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν όλα προτεραιότητα έναντι του Ισραήλ και βρίσκονται σε απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ διατηρούν στενές σχέσεις με τον κύριο αντίπαλό του, την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει μόνο να έχουν «εύλογες απαιτήσεις», όπως είχε ζητήσει ο Τραμπ από τον Νετανιάχου σε σχέση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχτούν το στρατηγικό, οικονομικό κόστος και το κόστος ασφάλειας του Ισραήλ να χάσει την ειδική θέση του στη DC.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με Σαουδική Αραβία-Τουρκία-Αίγυπτο αναβαθμίστηκαν

Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, φιλοξενώντας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Τζέντα και είχε χαράξει μια ανεξάρτητη διπλωματική πορεία προς το Ιράν στις σχέσεις θέρμανσης και στις επισκέψεις υψηλού επιπέδου.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS) την ίδια στιγμή, φαίνεται να υποχωρεί από την επιλογή εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και προσπαθεί να καταλήξει σε διμερή συμφωνία με την Ουάσιγκτον που θα περιλαμβάνει ένα πυρηνικό πρόγραμμα «για πολιτικούς σκοπούς».

Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει επαναλάβει τη στενή της φιλία με τον Τραμπ παρά τη διαμάχη της Άγκυρας με τα ευρωπαϊκά έθνη για τη σύλληψη του πολιτικού του αντιπάλου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζεστασιά από τον Λευκό Οίκο προς την Τουρκία, ήταν ιδιαίτερα εμφανής κατά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με ανώτερα στελέχη της Χαμάς που ζήτησαν να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς του για να προωθήσει τα συμφέροντα της Χαμάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρά τις σοβαρές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις του, κατάφερε να σταθεροποιήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και να διατηρήσει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ, την ίδια στιγμή που πραγματοποιούσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Κίνα.

Μέχρι πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, από γεωπολιτική άποψη όλες οι διαδρομές προς την Ουάσιγκτον περνούσαν από την Ιερουσαλήμ.

Πριν από τη σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ βρισκόταν στο κατώφλι μιας συμφωνίας εξομάλυνσης με τους Σαουδάραβες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών στο Ριάντ, η οποία θα περιλάμβανε ένα περιφερειακό αμυντικό σύμφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκάλεσε κάποια απόσταση στις σαουδαραβοαμερικανικές σχέσεις, η αραβική άνοιξη αποδυνάμωσε τη θέση της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον και ο Ερντογάν, ο οποίος είχε σκεφτεί να αγοράσει συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έλαβε πρόσβαση στα αμερικανικά F-35 ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα επρόκειτο να παραμείνουν αναπτυγμένα στη Συρία.

Τέλος, η ενεργειακή ανεξαρτησία της Αμερικής και η θέση της ως κύριος εξαγωγέας πετρελαίου διάβρωσαν κάθε μόχλευση που μπορεί να είχαν τα κράτη του Κόλπου για να υπαγορεύσουν τις πολιτικές.

Στενότατες οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ για δεκαετίες

Δεκαετίες στενών ισραηλινο-αμερικανικών σχέσεων επέτρεψαν στο Ισραήλ να τοποθετηθεί ως ένας γενναίος εταίρος με κοινές αξίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για άλλους στον Λευκό Οίκο όπου μπορούσαν να ακουστούν.

Η ακαδημαϊκή, τεχνολογική και πολιτική συνεργασία άνθισε τα τελευταία 15 χρόνια, όπως φαίνεται από τη δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής, τον αριθμό των ισραηλινών start-ups στη Wall Street και τις εξαγορές ισραηλινών εταιρειών από αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Google, η Mellanox και η Nvidia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, το αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ αυξήθηκε και ο IDF τέθηκε υπό την αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ή CENTCOM και συνδέθηκε με την αμυντική δομή του που είχε αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ πέρυσι.

Το Ισραήλ έλαβε επίσης μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth και άλλα προηγμένα όπλα και συνεργάστηκε στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά σημαντικά αποτελέσματα των μακροχρόνιων ειδικών σχέσεων.

Άποψή μας είναι πως μπορεί οι σχέσεις των ΗΠΑ με Σαουδική Αραβία-Τουρκία-Αίγυπτο να έχουν αναβαθμιστεί, ωστόσο το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει και θα έχει προτεραιότητα έναντι της Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως Προέδρου στην χώρα.

Ο λόγος είναι ότι το Ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ είναι παντοδύναμο διακομματικά στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την Γερουσία, ενώ ελέγχει το στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ