Στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο το πρωί στο Βατικανό, θα είναι παρόντες και εκπρόσωποι μεταναστών, άστεγων και φυλακισμένων, στους οποίους ο Αργεντινός ποντίφικας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής του πορείας.
Λίγο πριν το Πάσχα, άλλωστε, ο «πάπας των φτωχών» έδωσε εντολή να δοθούν 200.000 ευρώ από τον προσωπικό λογαριασμό που διέθετε ως ποντίφικας, για την ενίσχυση των νέων που βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές ανηλίκων της Ρώμης. Για να στηριχθεί, ειδικότερα, το μικρό κέντρο παραγωγής ζυμαρικών που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν.
Στο μεταξύ, σε όλη την περιοχή γύρω από το Βατικανό συνεχίζουν να στήνονται γιγαντοθόνες, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία για τον πάπα Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο όσοι πιστοί δεν καταφέρουν να βρουν μια θέση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό το προσκύνημα των πιστών στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Μέχρι αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν εισέλθει στον ναό περίπου 20.000 άνθρωποι και οι πύλες του ναού, δεδομένης της μαζικότατης προσέλευσης, πρόκειται να μείνουν ανοικτές ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.
Η εκκλησία των 16 αιώνων όπου αποφάσισε να ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος
Ο Πάπας είχε αποφασίσει να ταφεί στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε, στη Ρώμη. Τα 12 χρόνια της παποσύνης του επισκεπτόταν συχνά την εκκλησία.
Σε αυτήν είχε προσευχηθεί νωρίς το πρωί της 14ης Μαρτίου 2013, την ημέρα αφότου έγινε Πάπας. Εκεί είχε μεταβεί για προσευχηθεί για τον τερματισμό της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, ενώ ίσχυε το lockdown, αλλά και μετά τις επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα που έκανε το 2021 και το 2023. Την ίδια εκκλησία επέλεγε για να προσευχηθεί πριν από κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό.
Ο ναός βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το Βατικανό και είναι μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές της Ρώμης. Η οροφή της εκκλησίας με φύλλα χρυσού λέγεται ότι έχει κατασκευαστεί με χρυσό που έφερε από τον Νέο Κόσμο ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Μέσα στην εκκλησία βρίσκεται μια εικόνα της Παναγίας, η «Salus Populi Romani» («Υπέρ Υγείας του Λαού των Ρωμαίων»). Ένα βάζο με χρυσά τριαντάφυλλα, δωρεά του Φραγκίσκου το 2023, βρίσκεται ανάμεσα σε κηροπήγια κάτω από την εικόνα.
Στην ίδια εκκλησία υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας, ως Βασίλισσας της Ειρήνης, που παραγγέλθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΕ’ το 1918 για να ζητήσει από τον Θεό να τερματίσει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ιστορία του ναού πηγαίνει πίσω στον 5ο αιώνα, ένα ζωντανό μνημείο από παλαιότερες εποχές της Χριστιανοσύνης.
Ιδρύθηκε το 432, ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο της Εφέσου που ανακήρυξε τη Μαρία ως Μητέρα του Θεού. Είναι η μόνη βασιλική στη Ρώμη που διατηρεί την παλαιοχριστιανική δομή (συνήθως ένα παραλληλόγραμμο κτίριο), αν και έχουν γίνει πολλές μεταγενέστερες προσθήκες.
Ένας θρύλος, που απεικονίζεται σε ψηφιδωτό του 13ου αιώνα σε εξώστη της βασιλικής, διηγείται μια θαυματουργή καλοκαιρινή χιονόπτωση που συνέβη στη τοποθεσία της εκκλησίας όπου αργότερα χτίστηκε η εκκλησία.
Οι Ρωμαίοι συγκεντρώνονται στις 5 Αυγούστου για να γιορτάσουν το θαύμα της La Madonna Della Neve, της Παναγίας των Χιονιών.
Ο θρύλος λέει ότι ένα πλούσιο άτεκνο ζευγάρι θέλησε να δωρίσει τα υπάρχοντά του στην Παναγία. Εκείνη εμφανίστηκε σε όραμα και τους είπε να χτίσουν μια εκκλησία προς τιμήν της εκεί όπου θα γινόταν ένα θαύμα. Μια νύχτα του Αυγούστου του 352, λέει ο θρύλος, έπεσε χιόνι στο λόφο όπου βρίσκεται σήμερα η βασιλική.
Ο πνευματικός δεσμός του Πάπα με την εκκλησία
Στη διαθήκη του ο Φραγκίσκος ζητούσε να ταφεί σε έναν απλό τάφο, μέσα στη γη και όχι σε κρύπτη. Πάνω στον τάφο ζήτησε να υπάρχει μόνο η λέξη «Franciscus».
Η απόφαση του Φραγκίσκου να ταφεί μακριά από το Βατικανό σπάει μια παράδοση που κρατά πάνω από έναν αιώνα. Ο τελευταίος Πάπας που τάφηκε εκτός Βατικανού ήταν ο Λέων ΙΓ' το 1903.
Στη βασιλική έχουν ταφεί επτά πάπες και αρκετοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους όμως και ο καρδινάλιος Μπέρναρ Λω, πρώην αρχιεπισκόπος της Βοστώνης, διαβόητος για τον ρόλο του στη συγκάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Ο τελευταίος πάπας που θάφτηκε εκεί ήταν ο Κλήμης Θ' το 1669.
Στην ίδια εκκλησία έχει ταφεί και ο μεγάλος γλύπτης και αρχιτέκτονας Τζιαν Λορέντζο Μπερνίνι, , ο οποίος μεταξύ άλλων σχεδίασε την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.