Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που έγινε στα πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) καθώς αποκαλύφθηκε ότι κλάπηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένων έως 2.5 εκατ. γονέων και βρεφών. Μάλιστα στη φόρα βγήκαν από ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, έως IBAN, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΕΕΤΑΑ, κατόπιν σχετικής ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ΕΕΤΑΑ, η κυβερνοεπίθεση εκδηλώθηκε σε δύο φάσεις και εκτιμάται ότι διήρκεσε από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 1/3/2025 μέχρι και τις 14:00 της Τετάρτης 5/3/2025.
«Ως αποτέλεσμα της ως άνω επίθεσης, κρυπτογραφήθηκαν και ενδεχομένως μεταφορτώθηκαν/ υπεκλάπησαν (σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που άφησαν οι επιτεθέντες) οι Βάσεις Δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζουν την υλοποίηση:
α) της Δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» των περιόδων 2014-2015 έως και 2024-2025 και
β) της πιλοτικής εφαρμογής της Δράσης «Νταντάδεςτης Γειτονιάς», γεγονός που προκάλεσε παραβίαση της εμπιστευτικότητας και διαθεσιμότητας των προσωπικών δεδομένωντων υποκειμένων των εν λόγω Δράσεων».
Ποιοι επηρεάζονται
Όσον αφορά στη Δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», η παραβίαση αφορά ιδίως στα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, των ετέρων μελών (συζύγους/συντρόφους) καθώς και των ανηλίκων τέκνων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία αφορούν:
α) Στο ωφελούμενο πρόσωπο (βρέφος, νήπιο και παιδί προσχολικής εκπαίδευσης καθώς και το παιδί σχολικής ηλικίας, ο έφηβος και το άτομο με αναπηρία, που εμπίπτει στις κατηγορίες και πληρούν τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ΚΥΑ προκειμένου να λάβουν «αξία τοποθέτησης » (voucher )).
β) Στον νόμιμο εκπρόσωπο αιτούντα (γονέας ή πρόσωπο που έχει τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ο ανάδοχος γονέας, ο επίτροπος ή ο συμπαραστάτης του ωφελούμενου ).
γ) Στον νόμιμο εκπρόσωπο Φορέα/Δομής (νόμιμος εκπρόσωπος του Φορέα που παρέχει θέσεις προσχολικής αγωγής και φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ή και ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο της Δράσης ).
δ) Στο στέλεχος Φορέα/Δομής (εργαζόμενος σε Φορέα της παρ. γ) ανωτέρω) .
Δεδομένου του εύρους που καλύπτει η περίοδος τήρησης των δεδομένων που παραβιάστηκαν (συνολικά 10 έτη), αδρομερώς υπολογίζεται ότι το πλήθος των αιτήσεων μπορεί να ανέρχεται σε 700.000 και αφορά σε 2.500.000 υποκείμενα περίπου.
Όσον αφορά στην πιλοτική εφαρμογή της Δράσης « Νταντάδες της Γειτονιάς», η παραβίαση αφορά στα προσωπικά δεδομένα του ωφελούμενου προσώπου (άτομο που έχει την επιμέλεια βρέφους ή νηπίου ). Λόγω της πιλοτικής φύσης του έργου , ο συνολικός αριθμός των ως άνω υποκειμένων ανέρχεται στα 700 άτομα περίπου.
Τα στοιχεία που διέρρευσαν
Τα προσωπικά δεδομένα που έκλεψαν οι χάκερ περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα, μητρώνυμα, πατρώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, φύλο, ιθαγένεια, ένδειξη αν το πρόσωπο είναι ΑΜΕΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΔΟΥ, στοιχεία εισοδήματος, εργασιακή κατάσταση, διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση, ένδειξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αναλυτικά όλα τα στοιχεία που διέρρευσαν:


