Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ κήρυξαν νέο ''πόλεμο'' στον Άσαντ: ''«Ψεύτικες» οι εκλογές''!

«Οι προεδρικές εκλογές στη Συρία έχουν καταγγελθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την απόφαση του καθεστώτος Άσαντ να διεξαγάγει εκλογές εκτός του πλαισίου που περιγράφεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε τηλεδιάσκεψη δημοσιογράφων την Τετάρτη.

Είχαν προηγηθεί πρόσφατα, ταξίδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Τυνησία, τη Λιβύη και τη Συρία, τα οποία περιελάμβαναν συναντήσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, μέλη του συμβουλίου και ηγέτες φυλών από τη Ράκκα, στρατιωτικούς ομολόγους του συνασπισμού και  εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σημειωτέον ότι το ψήφισμα 2254 συνεπάγεται πολιτική μετάβαση με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και εκεχειρία σε εθνικό επίπεδο.

«Οι εκλογές δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει αυτήν την προσπάθεια του καθεστώτος Άσαντ να διεκδικήσει νομιμότητα, χωρίς να προστατεύσει τον συριακό λαό, χωρίς να σέβεται τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και χωρίς να συμμετέχει ουσιαστικά στην πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης », δήλωσε ο  Σύριος αξιωματούχος.

Οι Συριακές προεδρικές εκλογές του 2021, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Μαΐου, είναι οι δεύτερες από τότε που ξεκίνησε η  εμφύλια σύγκρουση το 2011. Μετά το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Συρία στις 15 Μαρτίου 2011, ακολουθούμενες από βαριές καταστολές του καθεστώτος, περισσότεροι από 500.000 Σύριοι έχουν σκοτώθηκαν, σχεδόν 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Σύριοι  είναι πρόσφυγες, διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό ανεργίας στη Συρία είναι περίπου 50%  και περίπου το 80% των Σύριων ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, όπως οι πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν και η έναρξη των συνομιλιών με την Υεμένη, οι ΗΠΑ βλέπουν τις δυνατότητες μιας «νέας δυναμικής» την οποία μπορούν να «αξιοποιήσουν» στην περιοχή.

Ωστόσο, αυτή η δυνητικά νέα δυναμική ενδέχεται να μην επεκτείνεται σε άλλα μέρη της περιοχής. Σε δύο περιπτώσεις, οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι τα κράτη του Κόλπου αποκαθιστούν τους δεσμούς με τη Συρία.

Ο αξιωματούχος  του  ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι οι σύμμαχοι της Αμερικής στον Κόλπο « θα πρέπει να σκέφτονται προσεκτικά την έκθεσή τους σε κυρώσεις, αν αποδεχθούν και βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το καθεστώς Άσσαντ». 

Στον αντίποδα  το ρωσικό  πρακτορείο TASS, αναφέρει ότι  δεν έχουν καταγραφεί παραβιάσεις και σημαντικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στη Συρία, επικαλούμενο δηλώσεις του μέλους του Λαϊκού Συμβουλίου , δηλαδή του κοινοβουλίου, του  Οσάμα Μουσταφά.

"Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς παραβιάσεις. Οι άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν", είπε. Σύμφωνα με τον Σύριο βουλευτή, "είναι πλέον σαφές ότι η πλειοψηφία εξέφρασε την υποστήριξή του στον  Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ".

"Όλα πήγαν ομαλά, εκτός από λίγα μικρά περιστατικά", σημείωσε ο Μουσταφά, σχολιάζοντας τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών εν μέσω μεγάλου πλήθους ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα.

Τρεις υποψήφιοι διεκδίκησαν το Προεδρικό αξίωμα, ο  Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο  υποψήφιος του  Σοσιαλιστικού Κόμματος Αμπντουλάχ Σαλλούμ Αμπντουλάχ και το μέλος της  αντιπολίτευσης Mahmoud Ahmed Merei.

Η προεδρική θητεία διαρκεί επτά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ εξασφάλισε νίκη με 88,7% των ψήφων. Ο Άσαντ είναι ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ba'ath, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στη Δαμασκό από το 1963.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά θα λέγαμε αναφορικά με τη στάση ΗΠΑ και Ρωσίας στο ζήτημα της Συρίας και των εκλογών που έγιναν.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο δρόμος για την πραγματική ειρήνευση στην πολύπαθη Συρία είναι ακόμη  μακρύς και δύσκολος, αφού ΗΠΑ και Ρωσία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Επί της ουσίας οι ΗΠΑ-ΕΕ δεν πρόκειται να δώσουν συγχωροχάρτι στον Άσσαντ, αναγνωρίζοντας τον ως νόμιμο Πρόεδρο της Συρίας και δεν θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και ανοικοδόμηση της χώρας, όσο αυτός παραμένει στην εξουσία.

Από την άλλη η Ρωσία κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως το Ιράν, έχουν κάθε λόγο να θέλουν τον Άσσαντ στην εξουσία, αφού εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

Εκείνο που διαφαίνεται ως λύση θα είναι ενδεχομένως μελλοντικά η δημιουργία μιας χαλαρής Συνομοσπονδίας, αντί του Συριακού κράτους που υπήρχε πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου. Ουσιαστικά θα μιλάμε για κατακερματισμό του Συριακού κράτους σε τουλάχιστον 3 επιμέρους κρατίδια τα οποία φαινομενικά θα είναι ενταγμένα αρχικά σε μία χαλαρή Συνομοσπονδία. 

Ως τέτοια φαντάζουν το  φιλορωσικό  Συριακό κράτος του Άσσαντ, το  τουρκόφιλο κράτος της αντιπολίτευσης που θα περιλαμβάνει την επαρχία Afrin και Ildib και το κουρδικό κράτος στα ΒΑ της χώρας που θα χαίρει αμερικανικής υποστήριξης.

Η παραπάνω  λύση θα περιλαμβάνει συμφωνίες για ελεύθερη διακίνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Μεσόγειο, το Ιράκ και την Τουρκία, έναντι ανταλλαγμάτων που θα καθοριστούν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Οργή στην Αλβανία για το εξώφυλλο στο βιβλίο της Γ' Δημοτικού με τον "τρανσέξουαλ χαρακτήρα" ντυμένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου: "Θα τους αλλάξει μυαλά ή φύλο;"

"Να σκίσουν οι γονείς το εξώφυλλο" γράφουν στα Social Media - Το ουράνιο τόξο είναι ένα παιδικό σύμβολο και από την...
Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια