Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Μπορούμε να φτάσουμε ψηλά-Το Aντί-drone σύστημα C-UAS «Κένταυρος» και ειδικές φόρμες στρατιωτών ετοιμάζει το ΕΛΚΑΚ

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο ( καθημερινή) και τον ΣΕΠΕ, το ΕΛΚΑΚ ( Κέντρο καινοτομίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) ξεκινά  δύο άκρως σοβαρά προγράμματα.

Το πρώτο αφορά την ανάπτυξη και επέκταση του άκρως επιτυχημένου συστήματος αντί-drone C-UAS «Κένταυρος» της ΕΑΒ, το οποίο αναμένεται να τοποθετηθεί στις υπάρχουσες Φρεγάτες ΜΕΚΟ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και σε επίγειες και εναέριες πλατφόρμες στο μέλλον.

Το σύστημα Aντί-drone σύστημα C-UAS «Κένταυρος», εφόσον πάρει την επίσημη πιστοποίηση μπορεί να το βάλουμε σε όλες τις μονάδες επιφανείας του στόλου μας, όπως πλοία γενικής υποστήριξης, πυραυλάκατους, κανονιοφόρους, για να προσδώσει τρομερές δυνατότητες σε οποιαδήποτε σενάρια κατά επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το έτερο αφορά μια εξελιγμένη στρατιωτική φόρμα μαχητή που θα φορούν τα στελέχη της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων και του στρατού ξηράς, σε ασκήσεις και ειδικές αποστολές εντός και εκτός χώρας.

Πρόκειται για ένα πλέγμα αισθητήρων που θα καταγράφει βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τους παλμούς, την αναπνοή και τη θερμοκρασία, τα οποία μεταφέρονται αυτόματα στο κέντρο επιχειρήσεων ώστε οι επιτελείς να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση των στρατιωτών στο πεδίο.

Η νέα φόρμα θα διαθέτει τεχνολογία αντί-IR, (δηλαδή, χάρη στα συνθετικά υλικά από τα οποία θα είναι φτιαγμένη, θα μειώνει το ίχνος του μαχητή στο υπέρυθρο φάσμα καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό του από θερμικές κάμερες).

Ποιο είναι το ΕΛΚΑΚ του ΥΠΕΘΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΚΑΚ είναι 9μελές. Το νέο καταστατικό ορίζει 7 έως 9 μέλη, ενώ έδρα του ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά το ΕΛΚΑΚ θα στεγαστεί στο Πεντάγωνο, αλλά στόχος είναι πολύ σύντομα να μεταφερθεί σε ακίνητο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στο κέντρο της Αθήνας.

Στους σκοπούς της επιχείρησης περιλαμβάνεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις Ένοπλες Δυνάμεις και η υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση του Ειδικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικότερα, μεταξύ των επιδιώξεων του ΕΛΚΑΚ περιλαμβάνεται:

    • Η παρακολούθηση και ο συντονισμός των διακρατικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Διακρατικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    • Η ανάληψη και η υλοποίηση πρωτοβουλιών για την καλλιέργεια εγχώριου οικοσυστήματος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων, διαδικασιών ή εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν την αξιοποίησή τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

    • Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η διαχείριση χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων, έργων και συναφών προγραμμάτων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ καινοτόμων ή νεοφυών επιχειρήσεων και των αμυντικών βιομηχανιών και τη συνεργασία με άλλους φορείς κ.λπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ