Ένοπλες Συρράξεις

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εισηγήθηκαν την αποστολή δυνάμεων στη Λιβύη

Μεγάλη ένταση επικρατεί στην Αίγυπτο, ειδικά μετά τις αοριστίες που αποφασίστηκαν στη διάσκεψη της Γερμανίας για τη Λιβύη, μεταξύ των υψηλόβαθμων Αιγυπτίων αξιωματούχων και συμβούλων, οι οποίοι πρότειναν στον πρόεδρο Αλ Σίσι την αποστολή επίλεκτης δύναμης των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, για να αντιπαρατεθούν με Τούρκους και τζιχαντιστές.

Η απόφαση του Ερντογάν να συνεχίσει τις δραστηριότητες του παρά την χθεσινή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και την συνεχιζόμενη μεταφορά τζιχαντιστών στην χώρα αυτή, προκαλεί όεύλογη δυσαρέσκεια στη γειτονική Αίγυπτο.

Η ρωσική εφημερίδα Vzglyad, σχολιάζοντας την σύλληψη υπαλλήλων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Κάιρο, ανακάλυψε και αυτή τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στο παλάτι του προέδρου Αλ Σίσι.  

Ο Ρώσος σύμβουλος και καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, Gevorg Mirzayan, δήλωσε ότι το άγχος του Καΐρου βασίζεται στην ισχυρή υποστήριξη των τουρκικών αρχών σε τοπικούς ισλαμιστές.

Στην Αίγυπτο οι αρχές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της βραχυπρόθεσμης εξουσίας του πρώην προέδρου Μ.Μόρσι, εκτιμούν την δημιουργία μιας ισχυρής δυνάμεως ισλαμιστών, η οποία θα κάνει τα πάντα για να προκαλέσει εξέγερση στην Αίγυπτο και αυτό ο πρόεδρος Αλ Σίσι δεν θα το επιτρέψει επουδενί για δεύτερη φορά.

Το Κάιρο πιστεύει ότι εάν διασωθεί η παραπαίουσα κυβέρνηση του Σαράτζ με τη στήριξη της Τουρκίας, η χώρα θα καταστεί καταφύγιο για τους χιλιάδες Αιγυπτίους μουσουλμάνους αδελφούς, τους οποίους ο Ερντογάν θα κρύψει, θα εκπαιδεύσει, θα εξοπλίσει, για να τους στείλει ξανά πίσω στην Αίγυπτο για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο αποστολής αιγυπτιακών στρατευμάτων στη Λιβύη.

“Αν θυμηθούμε πώς κατά τους πολέμους στην Τσετσενία μαχητές έρχονταν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι φόβοι των αιγυπτιακών αρχών είναι βάσιμοι”, τονίζει ο Ρώσος σύμβουλος Gevorg Mirzayan.

“Εν κατακλείδι, αξίζει να πούμε ότι οι περαιτέρω σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν μια επικίνδυνη αβεβαιότητα”, τονίζει ο ίδιος.

Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί, αν και εφόσον αποσταλούν στο λιβυκό έδαφος θα κινηθούν πιθανότατα, στη λογική των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία το 2014 και δεν θα φέρουν διακριτικά του αιγυπτιακού στρατού, θα είναι επίλεκτοι, ανήκοντας στην τρομερή προεδρική φρουρά, αλλά θα έχουν σαφείς εντολές. Μία από αυτές θα είναι η εξουδετέρωση του πρωθυπουργού Σαράτζ, μαζί με τους αξιωματικούς του.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι έχουν αποστείλει ήδη κομάντος τους για να φυλάνε τον Σαράτζ ως “κόρη οφθαλμού”, διότι αν εκλείψει ο εν λόγω τουρκογενής πολιτικός της Λιβύης, τότε όλα θα τελειώσουν για την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ