Albatros L-39 & Bayraktar TB-2 στο Μάλι
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικά μαχητικά & τουρκικά drones στο Μάλι-Νέος σύμμαχος του Πούτιν στην Δ. Αφρική (Εικόνες)

Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Μάλι παρέλαβαν την Πέμπτη περισσότερα νέα αεροσκάφη από την Ρωσία, μία χώρα που αποτελεί πλέον μία στρατιωτική και πολιτική σύμμαχο του αφρικανικού κράτους. Εκτός από τα καινούργια αεροσκάφη στο Μάλι έφτασαν και drones.

Ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, Alou Boi Diarra, δήλωσε πως έλαβε περίπου 20 αεροσκάφη και δεκάδες drones σε μία τελετή, στην οποία παραβρέθηκε ο επικεφαλής του τωρινού καθεστώτος της χώρας, Ασιμί Γκοϊτά. Εκτός από τον Γκοϊτά στην τελετή βρέθηκαν Ρώσοι και Τούρκοι διπλωμάτες.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνονται πέντε αεροπλάνα και τέσσερα drones στο διάδρομο προσαπογειώσεων του αεροδρομίου Bamako.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το εν λόγω συμβάν αποτελεί την νεότερη παράδοση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, αφού προηγουμένως έλαβαν χώρα άλλες παραδόσεις τον Ιανουάριου και τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Η παράδοση της Πέμπτης περιλάμβανε περισσότερα νέα jets τύπου Albatros L-39 τσεχικού σχεδιασμού, όπως αυτά που παραδόθηκαν στην χώρα τον Ιανουάριο. Αν και έχουν σχεδιαστεί πρωτίστως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έχουν χρησιμοποιηθεί και ως επιθετικά αεροσκάφη.

Τα drones ήταν τύπου Bayraktar TB-2 των Τούρκων, ικανά να αποδώσουν σε αποστολές αναγνώρισης και παρακολούθησης. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ακρίβεια πυροβολικών και εναέριων επιθέσεων, δήλωσε ο υπουργός άμυνας του Μάλι, συνταγματάρχης Σάντιο Καμάρα.

Από το 2012 μέχρι και σήμερα η χώρα της δυτικής Αφρικής μάχεται με τζιχαντιστικές ανταρσίες, ενώ περνά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο Ρόλος της Ρωσίας

Το Μάλι διατηρούσε καλές σχέσεις με την πρώην αποικιοκρατική δύναμη που ονομάζεται Γαλλία, ωστόσο το 2020 οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας πήραν την εξουσία μέσω πραξικοπήματος. Λόγω αυτού, οι προηγουμένως καλά διατηρητέες σχέσεις με το Παρίσι διακόπηκαν απότομα. Η Ρωσία δεν έχασε λεπτό και ξεκίνησε διπλωματική εκστρατεία για να γεμίσει το κενό που άφησαν οι Γάλλοι.

Πολλές πηγές έχουν αναφέρει πως από τα τέλη του 2021 το καθεστώς στο Μάλι έχει ξεκινήσει να φέρνει στην χώρα παραστρατιωτικό προσωπικό από την ρωσική μισθοφορική εταιρεία Βάγκνερ του Πριγκόζιν. Ως αποτέλεσμα, το κράτος της δυτικής Αφρικής έχει δεχθεί μεγάλη κριτική από διάφορες άλλες χώρες.

Πρόσφατα, οι ηγέτες της χώρας ανέφεραν πως ξεκίνησαν την μάχη κατά των Τζιχαντιστών τρομοκρατών, ωστόσο κάποιοι ειδικοί στο θέμα έχουν διαψεύσει δημόσια την ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία από που "Ξεφύτρωσε";

Αν και ο ρόλος της Ρωσίας είναι ξεκάθαρος, μιας και η Μόσχα είναι μία στρατιωτική υπερδύναμη που θέλει να επηρεάζει όσο περισσότερες χώρες μπορεί, ο ρόλος της Τουρκίας είναι λιγότερο προφανής.

Η στρατηγική των Τούρκων είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια με την ρωσική. Η Άγκυρα προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες με αφορμή τα δημοφιλή drones της, έτσι ώστε να δημιουργήσει αμυντικούς συμμάχους σε όλες τις ηπείρους. Στην περίπτωση του Μάλι βέβαια η προσπάθεια της Τουρκίας υποσκιάζεται από την ρωσική διπλωματία και περνά θα λέγαμε εν μέρει "απαρατήρητη".

GALLERY

Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Albatros L-39
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ