Κοσμογονικές καταστάσεις για την Ελλάδα και τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, λόγω των ενεργειακών σχεδίων και της ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό, του 12ετους σχεδίου ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σταύρο Ιωαννίδη και την Καθημερινή, “Πρόταση για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV) υπέβαλε στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η γαλλική Group Naval, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών FDI.
Μιλάμε για την δημιουργία τοπικής γραμμής παραγωγής , η οποία θα αφορά και συμφωνία για την προμήθεια τριών ακόμα FDI για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Για την πρόταση είναι ενήμερο το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το σχέδιο της Group Naval έχει την έγκριση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Μεγάλη Δευτέρα”.
Η γαλλική εταιρεία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και να προωθήσει την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής και τεχνολογικής υποδομής.
Πρόκειται για ακαριαία αντίδραση των Γάλλων, στο έντονο “ φλέρτ” του Πολεμικού μας Ναυτικού με την Ιταλία, για την αγορά δύο FREMM κλάσης Bergamini.
Όπως αναφέραμε χθες, έχουμε μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική και την ιταλική πλευρά, οι οποίες είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο, για την απόκτηση δύο ιταλικών πλοίων F-591 Virginio Fasan και F-590 Carlo Bergamini) όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα για πώληση.
Οι ιταλικές Φρεγάτες είναι σχετικά σύγχρονα πολεμικά πλοία ( 10 ετών), με οπλισμό δύο πυροβόλα OTO Melara 127/76, 16 εκτοξευτές Sylver 50 για αντιαεροπορικά βλήματα Aster 15/30, 8 εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας Teseo/Otomat και δύο εκτοξευτές τορπιλών.
Η Γαλλική πρόταση για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι πραγματικά θετική
Η πρόταση της γαλλικής Group Naval, είναι όντως κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις για την χώρα μας.
Πρώτον και κύριον, διότι μιλάμε για μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και αυτόνομα συστήματα (USV), τα οποία έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο το Πολεμικό μας Ναυτικό, μετά τα νέα δεδομένα που έρχονται από την Τουρκία.
Δεύτερον, διότι θα έχουμε μαζική μεταφορά τεχνογνωσίας στα Ναυπηγεία μας, ενώ υπάρχει ο σχεδιασμός για το εθνικό μας πλοίο.
Τρίτον, διότι σε περίπτωση συνεργασίας με την γαλλική εταιρεία, τα συμφέροντα Ελλάδος-Γαλλίας θα είναι κοινά στο Αιγαίο, και η συνεργασία δύναται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στον αέρα και το έδαφος.
Η Γαλλία είναι μια χώρα με μεγάλα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, και αναζητά μια χώρα ως βάση για τα δικά της σχέδια.
Τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δίνουν την προσβασιμότητα που αναζητά η Γαλλία, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την Τουρκία και τα οθωμανικά σχέδια της στην περιοχή.
Εκτιμάται ότι τα ενεργειακά σχέδια που αφορούν την Ελλάδα, και η τεράστιας σημασίας γεωγραφική θέση της, θα δώσουν την ευκαιρία που αναζητούμε για να ξεχρεώσουμε πολύ νωρίτερα το δυσβάσταχτο χρέος μας, και να αναδειχτούμε ως πυλώνας σταθερότητας σε ΝΑ Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την Τουρκία από άλλη θέση.