Κοινωνία

Απόφαση-σοκ της κυβέρνησης με Προεδρικό Διάταγμα! Απαγορεύουν τη δόμηση στα χωριά

Άχρηστα και μη οικοδομήσιμα όλα τα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.Μετατρέπονται σε… χωράφια. Χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη περιουσίες χιλιάδων Ελλήνων.Ακίνητα που για δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και πωλήθηκαν ως τέτοια , χάνουν την αξία τους.

Με ένα σκοτεινό Προεδρικό Διάταγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σφραγίζει τη μοίρα περισσότερων από 10.000 οικισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα, επιβάλλοντας μια δραματική αναοριοθέτηση που απειλεί να συντρίψει τα όνειρα χιλιάδων ιδιοκτητών. Η απόφαση, ψυχρή και αμείλικτη, χωρίζει τους οικισμούς σε τρεις ζώνες, κηρύσσοντας οικοδομήσιμα μόνο τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων με πρόσωπο σε υφιστάμενο δρόμο. Οι επεκτάσεις μικρών οικισμών, που διαμορφώθηκαν από το 1983 και μετά, καταδικάζονται ως «γκρίζες» ζώνες, αποκομμένες από κάθε ελπίδα ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση αυτή πηγάζει από την αμετάκλητη ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο ακύρωσε τις διευρύνσεις ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που είχαν εγκριθεί από νομάρχες τη δεκαετία του 1980. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι νομάρχες δεν διέθεταν την εξουσία για τέτοιες ενέργειες, αφήνοντας πλέον χιλιάδες ιδιοκτησίες στο έλεος μιας ανελέητης αναθεώρησης. Η οριζόντια επαναχάραξη των ορίων σε ολόκληρη τη χώρα σαρώνει κάθε προηγούμενο δικαίωμα: άρτιες και οικοδομήσιμες εκτάσεις εκτοπίζονται εκτός ορίων, χάνοντας τη δυνατότητα δόμησης και βυθίζοντας την αξία τους σε έναν οικονομικό εφιάλτη. Η μελλοντική διεύρυνση των οικισμών απαγορεύεται ρητά, καθώς το διάταγμα απαγορεύει την αναγνώριση οποιασδήποτε νέας πραγματικότητας μετά τον αρχικό καθορισμό των ορίων.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι επεξεργάζεται λύσεις για την απώλεια του δικαιώματος δόμησης που πλήττει χιλιάδες ιδιοκτήτες. Ο γενικός γραμματέας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα «ειδικό καθεστώς» για όσους επιθυμούν να χτίσουν. Οι όροι; Παρόμοιοι με την εκτός σχεδίου δόμηση των τεσσάρων στρεμμάτων, αλλά με μικρότερες απαιτήσεις – μια υποτιθέμενη παρηγοριά που μοιάζει περισσότερο με ψίχουλα ελπίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διάταγμα καθορίζει με απόλυτη αυστηρότητα τα κριτήρια και τις διαδικασίες για την οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που καταγράφηκαν πριν το 1983. Είτε δεν έχουν ποτέ οριοθετηθεί, είτε τα όριά τους επανεγκρίνονται λόγω προηγούμενων παρανομιών, είτε αναοριοθετούνται με βάση τις νέες, αδυσώπητες διατάξεις. Δεκαπέντε κατηγορίες εξαιρέσεων προστατεύουν περιοχές γεωργικής γης, υψηλής παραγωγικότητας ή γεωλογικά ακατάλληλες εκτάσεις, ενώ μεταβατικές διατάξεις καλύπτουν οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εγκριθεί – μια μικρή ανάσα για λίγους, μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια εποχή όπου η γη, κάποτε σύμβολο ευκαιρίας, μετατρέπεται σε παγίδα για χιλιάδες πολίτες, που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταρρέουν υπό το βάρος μιας αμείλικτης νομοθεσίας.

 

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται σε οικισμούς:

  • Με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους.
  • Σε οικισμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 1337/1983.
  • Και σε οικισμούς οι οποίοι εμπίπτουν σε παραθεριστικές παραλιακές περιοχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ