Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα και το Ισραήλ ανησυχούν για την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία και την περίεργη στάση του Τραμπ

Τα αντικρουόμενα μηνύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα σχετικά με την πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, έχουν προκαλέσει νέες ανησυχίες στην Αθήνα και τοπ Τελ Αβίβ, τονίζουν τουρκικά ΜΜΕ.

Τα ίδια αναφέρουν ότι “ μέχρι πρόσφατα ισχυρίζονταν ότι η πολιτική των ΗΠΑ ήταν να διατηρήσουν την τεχνολογική υπεροχή της Ελλάδας με F-35 έναντι των τουρκικών F-16 Block 70/72 ως αντίβαρο στο αριθμητικό πλεονέκτημα αεροπορικής ισχύος της Τουρκίας”, αλλά τώρα φαίνονται όλα να αλλάζουν  με μια  πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα".

Οι πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ελλάδας έθεσαν υπό συζήτηση την έννοια της «ισορροπίας» στις αμυντικές σχέσεις και με τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε νέα αντίληψη ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν θεωρεί πλέον την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, ως απειλή για την ισορροπία στο Αιγαίο και άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μελλοντικές εξελίξεις.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τις ανησυχίες της Ελλάδας αλλά και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενες συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε ότι υπάρχει μείωση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των F-35.

Αυτό που αλλάζει τα πάντα είναι οι προσωπικές σχέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκαν σημαντικός παράγοντας στην πορεία αυτής της διαδικασίας.

Ενώ οι συζητήσεις για το F-35 βρίσκονταν σε εξέλιξη, υποστηρίχθηκε ότι εάν η εκ νέου συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 γινόταν δεκτή στα μέσα Απριλίου 2025, τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν στο Middle East Eye ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε επιβραδύνει τη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με τις ΗΠΑ και ότι η Άγκυρα είχε στρέψει την προσοχή της στην επανένταξη στο πρόγραμμα επόμενης γενιάς F-35.

Το παιχνίδι δεν είναι στημένο που λέει και το τραγούδι, αλλά ο Τραμπ από ότι φαίνεται, παίζει τα δικά του παιχνίδια με τον Ερντογάν, με τον οποίο έχει πολύ καλή επικοινωνία, παρόλο που δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στην περιοδεία του στην Μέση Ανατολή.

Αν δώσει η κυβέρνηση Τραμπ F-35 στην Τουρκία θα πάρει σίγουρα μεγάλο αντάλλαγμα, στην Μέση Ανατολή ή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι κάτι που αχνοφαίνεται στα μισόλογα που ακούμε και από τις δύο πλευρές για την αγορά αυτών των αεροσκαφών.   

Οι Τούρκοι όπως και να έχει θέλουν μια παρτίδα  F-35 , για να τα αντιγράψουν με την μέθοδο της αντίστροφης μηχανικής και άλλη τεχνική βοήθεια ( Κίνα), επ´ ωφελεία του  δικού τους αεροσκάφους ΚΑΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα τους δώσουν ποτέ τους πηγαίους κωδικούς για αυτά τα αεροσκάφη , όπως είχαν κάνει με τα αεροσκάφη F-16.

Η τουρκική πολεμική Αεροπορία όμως, θέλει να χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη της οπουδήποτε αποφασίσει η ηγεσία της χώρας, και δεν επιθυμεί “ κλείδωμα” των οπλικών της συστημάτων ειδικά από τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο αυτό έχει σχέση με την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο μέλλον, όσο παρανοϊκό και αν ακούγεται, αφού αυτό ακριβώς επιθυμούν εκεί στην Άγκυρα, χρησιμοποιώντας εχθρούς και φίλους για αυτόν τον λόγο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ