Κόσμος

Πάνω από 200.000 πιστοί για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου - Το αυστηρό dress code, οι ηγέτες των κρατών και τα μέτρα ασφαλείας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η προσέλευση των πιστών στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σύμφωνα με στοιχεία της Αγίας Έδρας, από την Τετάρτη το πρωί μέχρι απόψε, περισσότεροι από 250.000 πιστοί απέτισαν φόρο τιμής στον θανόντα Πάπα Φραγκίσκο.

Στις 8 (τοπική ώρα) έκλεισε το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού πάπα, χωρίς την παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, έφτασαν στη Ρώμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι θα παραστούν στην κηδεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αφιχθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. 

Αφού ολοκληρώθηκε η προσέλευση, ακολούθησε η σφράγιση του φέρετρου του Πάπα Φραγκίσκου, κεκλεισμένων των θυρών,  στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.


Η μεγαλοπρεπής κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου - Ο ενδυματολογικός κώδικας των παρευρισκόμενων

Σημειώνεται πως η  κηδεία του Πάπα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό - στο ίδιο μέρος όπου έκανε την τελευταία του δημόσια εμφάνιση την Κυριακή του Πάσχα. 

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το πρωί του Σαββάτου στις 11:00 (ώρα Ελλάδος), στη Ρώμη και λίγο αργότερα, θα ξεκινήσει από την πλατεία του Αγίου Πέτρου η νεκρική πομπή, με προορισμό τη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε όπου θα ταφεί.

Οι πενθούντες - συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κόσμου - θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό για την τελετή. Εδώ πραγματοποιείται πάντα η κηδεία ενός Πάπα, ανεξάρτητα από το πού πεθαίνει.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 130 αντιπροσωπειών από χώρες σε όλο τον κόσμο και 50 αρχηγών κρατών. Όπως αναφέρει το Sky News,  οι θέσεις τους έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων, με τους αρχηγούς κρατών να κάθονται με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το γαλλικό αλφάβητο, με βάση το όνομα της χώρας τους. Αυτή είναι μια παράδοση, καθώς η γαλλική γλώσσα θεωρείται ιστορικά η γλώσσα της διπλωματίας.

Αυτό ισχύει για όλους, εκτός από τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες θέσεις, επειδή ο Πάπας ζούσε στην Ιταλία και ήταν Αργεντινός.

Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι θα καθίσουν σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 8.30 π.μ. (τοπική ώρα.)

Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού, ενώ επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα. Από την άλλη, οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.

Οι πατριάρχες και οι καρδινάλιοι καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.

Το πρωί του Σαββάτου στις 11:00 (ώρα Ελλάδος), θα τελεστεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη και λίγο αργότερα, θα ξεκινήσει από την πλατεία του Αγίου Πέτρου η νεκρική πομπή, με προορισμό τη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε όπου θα ταφεί.

Η διαδρομή, που θα διασχίσει την καρδιά της Ρώμης, θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα και θα πραγματοποιηθεί με πομπή αυτοκινήτων που θα κινούνται με αργό ρυθμό.


Ποιοι ηγέτες θα δώσουν το παρών

Μεταξύ των ηγετών που θα δώσουν το «παρών» στη Ρώμη είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και Τζόρτζια Μελόνι, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.


Τα μέτρα ασφαλείας

Ξεχωριστή «άσκηση» για τις ιταλικές Αρχές αποτελεί το θέμα της ασφάλεια με φράγματα εντός και εκτός της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για τον έλεγχο του πλήθους ενώ έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι.

Σε όλη τη Ρώμη και στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως συσκευές κατά των drones, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που περιπολείται από μαχητικά αεροσκάφη και εξελιγμένες τεχνολογίες παρεμβολής. Παράλληλα μονάδες της αντιτρομοκρατικής επιχειρούν στο έδαφος με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και τη γύρω περιοχή, με 400 αστυνομικούς της τροχαίας να έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινητοπομπών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ