Παγκοσμιοποίηση

Το Πακιστάν σε ρόλο εμπροσθοφυλακής στα βρώμικα παιγνίδια Τουρκίας-Κίνας κατά της Ινδίας

Ο στρατός της Ινδίας προετοιμάζει μια κατάλληλη στρατηγική αντιποίνων σε απάντηση στην επίθεση στο Παχαλγκάμ,  κατά του Πακιστάν, του οποίου ωστόσο οι ενέργειες είναι μόνο η αρχή , αφού μια πιο σύνθετη πρόκληση βρίσκεται από πίσω  τους.

Το μίσος του Πακιστάν προς την Ινδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σταθερή και αποφασιστική απάντηση, μια απάντηση που να είναι στρατηγικά χρονικά προσαρμοσμένη και να εκτελείται εξ ολοκλήρου με τους όρους της Ινδίας, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ , αναφέροντας μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πακιστάν σήμερα

Το Πακιστάν είναι επί του παρόντος ένα εύθραυστο, κατακερματισμένο έθνος που μαστίζεται από ριζοσπαστικές ιδεολογίες, βαθιές εσωτερικές διαιρέσεις και πολυάριθμες εξεγέρσεις.

Είναι μια χώρα που αγωνίζεται συνεχώς και, ενώ βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης για χρόνια, έχει διατηρηθεί στην επιφάνεια από τους διεθνείς προστάτες της. 

Παρά την οικονομική και πολιτική του αστάθεια, το Πακιστάν έχει επιδείξει την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου στοχευμένη επίθεση, σκοτώνοντας βάναυσα Ινδουιστές τουρίστες στο Παχαλγκάμ.

Η πράξη σόκαρε την  Ινδία.

Οι υποστηρικτές  του Πακιστάν

Στο ερώτημα ποιες χώρες στηρίζουν το Πακιστάν, η απάντηση είναι η Κίνα και η Τουρκία.

Η δυναμική στάση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η οποία απαιτεί να λογοδοτήσουν όχι μόνο το Πακιστάν αλλά και οι υποστηρικτές του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εμπλοκή τόσο της Κίνας όσο και της Τουρκίας στην ενίσχυση του στρατιωτικού μηχανισμού του Πακιστάν.

Οποιαδήποτε ολοκληρωμένη απάντηση πρέπει να αντιμετωπίσει το στρατηγικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει η Κίνα μέσω της στρατιωτικής της παρουσίας κοντά στην Ινδία, ιδίως σε περιοχές όπως η κοιλάδα Σακσγκάμ.

Η κοιλάδα βρισκόταν αρχικά υπό τον έλεγχο του Πακιστάν, αλλά παραχωρήθηκε στην Κίνα πριν από δεκαετίες, επιτρέποντας στο Πεκίνο να ασκήσει πρόσθετη πίεση στην Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στενοί δεσμοί Πεκίνου-Ισλαμπαμπάντ

Σε αντίθεση με την κοινή άποψη ότι η Κίνα απλώς κάλυψε το κενό που άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφού αποστασιοποιήθηκαν από το Πακιστάν τη δεκαετία του 1990, οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Ισλαμαμπάντ είναι πολύ βαθύτεροι.

Η συνεργασία τους, ειδικά στην άμυνα, χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Όταν οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους τελικά διέκοψαν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Πακιστάν, η Κίνα είχε ήδη αρχίσει να εδραιώνεται ως ο κύριος στρατηγικός εταίρος του Ισλαμαμπάντ - ένας ρόλος που συνεχίζει να επεκτείνει.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει επίσης αναλάβει αυτόν τον ρόλο, ενισχύοντας περαιτέρω τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πακιστάν.

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα για την Ινδία είναι η τρέχουσα κατάσταση στο Μπαγκλαντές, και πάλι προς όφελος της Κίνας και της Τουρκίας.

Για να κατανοήσουμε το βάθος της εμπλοκής της Κίνας στην αμυντική δομή του Πακιστάν, πρέπει να ανατρέξουμε σε ένα άρθρο του Tim Weiner στους New York Times του 1998.

Το άρθρο έριξε φως στον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην υποστήριξη του Πακιστάν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Επίσης, προμήθευσε το Πακιστάν με εμπλουτισμένο ουράνιο, τρίτιο, έμπειρους επιστήμονες και άλλα απαραίτητα συστατικά για την οικοδόμηση ενός λειτουργικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Χωρίς την άμεση παρέμβαση και την υλική υποστήριξη της Κίνας, το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν πιθανότατα δεν θα υπήρχε.

Στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος προμηθευτής άμυνας σε δύο γείτονες της Ινδίας, τον μακροχρόνιο αντίπαλο Πακιστάν και το ολοένα και πιο εχθρικό Μπαγκλαντές.

Η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών Κινεζικού στρατιωτικού υλικού πήγε στο Ισλαμπαμπάντ

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), από το 2019 έως το 2023, η Κίνα εξήγαγε όπλα σε σχεδόν 40 χώρες.

Αυτό που ανησυχεί για την Ινδία είναι ότι πάνω από το 82% αυτών των εξαγωγών κατευθύνθηκε αποκλειστικά στο Πακιστάν.

Με τα δυτικά έθνη να αποσύρονται σταδιακά από συμφωνίες όπλων με την Ισλαμαμπάντ, το Πακιστάν έχει γίνει ιδιαίτερα εξαρτημένο από το Πεκίνο για την κάλυψη των αμυντικών του αναγκών.

Από το 2009 έως το 2013, το 51% των στρατιωτικών εισαγωγών του Πακιστάν προερχόταν από την Κίνα.

Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 69% τα επόμενα πέντε χρόνια και μεταξύ 2019 και 2023, εκτοξεύτηκε στο εκπληκτικό 82%.

Πέρα από τις τυπικές πωλήσεις όπλων, η Κίνα βοήθησε επίσης το Πακιστάν να αναπτύξει αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους JF-17.

Επιπλέον, το Ισλαμαμπάντ ετοιμάζεται να προσθέσει οκτώ κινεζικά υποβρύχια κλάσης Γιουάν στο ναυτικό του, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυτική του ισχύ.

Αν η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που προμήθευε όπλα στους αντιπάλους της Ινδίας, η κατάσταση μπορεί να ήταν λιγότερο ανησυχητική - κυρίως επειδή τα όπλα κινεζικής κατασκευής συχνά μαστίζονται από προβλήματα ποιότητας και αξιοπιστίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ωστόσο, έχει προκύψει μια άλλη σοβαρή ανησυχία για την Ινδία, από το αυξανόμενο αποτύπωμα της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανές από την Τουρκία, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών με τα ισλαμικά έθνη σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην άμεση γειτονιά της Ινδίας.

Πάρτε για παράδειγμα το Πακιστάν. Αφού τα δυτικά έθνη σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων τους στο Ισλαμαμπάντ, η Τουρκία έγινε ο μόνος άλλος σημαντικός προμηθευτής εκτός από την Κίνα.

Έτσι ενώ η Κίνα  εξόπλιζε εκτενώς το Πακιστάν, η Τουρκία παρενέβη για να ενισχύσει περαιτέρω τις αμυντικές του δυνατότητες.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει πλήρως την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία. 

Σε αντίθεση με τα κινεζικά όπλα, τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί σε μάχη, τα τουρκικά όπλα είναι σύγχρονα, δοκιμασμένα σε μάχη και εξαιρετικά προηγμένα.

Έχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε διάφορες πρόσφατες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, καθιστώντας τα πολύ πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

Παράλληλα  η Τουρκία βοηθά κρυφά το Πακιστάν να δημιουργήσει μια εξελιγμένη κυβερνοδύναμη.

Αυτή η κυβερνομονάδα φέρεται να έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση αφηγημάτων, την επιρροή των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη Νοτιοανατολική Ασία, τη διεξαγωγή ψηφιακών επιθέσεων στις ΗΠΑ και την Ινδία και την προστασία της ηγεσίας του Πακιστάν από τη διεθνή κριτική.

Αυτές οι επιχειρήσεις πιστεύεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον από το 2022.

Συντονισμένο σχέδιο Πεκίνου-Άγκυρας κατά της Ινδίας

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η ύπαρξη συντονισμένου σχεδίου Κίνας-Τουρκίας με στόχο την αποδυνάμωση της Ινδίας.

Ενώ οι παραγωγοί όπλων αναζητούν αγορές για τα προϊόντα τους, αυτό που διαφοροποιεί την Κίνα και την Τουρκία είναι ο συντονισμένος και επιθετικός χαρακτήρας της υποστήριξής τους προς τους περιφερειακούς αντιπάλους της Ινδίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Το γεγονός ότι δεν πωλούν μόνο όπλα, αλλά εργάζονται επίσης ενεργά για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να αποσταθεροποιήσουν τον ψηφιακό τομέα της Ινδίας και να αμφισβητήσουν την περιφερειακή της θέση, καθιστά τις ενέργειές τους μια σημαντική και εξελισσόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας.

Για να λειτουργήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ινδίας κατά του  Πακιστάν,θα πρέπει το Δελχί να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι στα βρώμικα παιχνίδια που παίζουν οι υποστηρικτές του, Πεκίνο και 'Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ