Όπως έχουμε αναφέρει και αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό drone τύπου MQ-9 Reaper συνετρίβη σε διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η έκβαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της "αντιεπαγγελματικής" συμπεριφοράς δύο ρωσικών μαχητικών τύπου Su-27, τα οποία πέταξαν πολύ κοντά στο αερόχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσουν τον πίσω έλικά του και να συντριβεί στην θάλασσα.
Αν και η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει κάτι μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως θα επικοινωνήσουν με την Μόσχα για το εν λόγω συμβάν.
Μέχρι νεότερων δεδομένων αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα ρωσικά Sukhoi Su-27, τα μαχητικά που σύμφωνα με τους Αμερικανούς "ευθύνονται" για την συντριβή του drone.
Δεδομένης πάντως της τρομερής ευκινησίας των μαχητικών αυτών, τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν κάλλιστα να προκάλεσαν εσκεμμένα την συντριβή του αμερικανικού drone, βρίσκοντας έναν έξυπνο τρόπο να εξουδετερώσουν το αερόχημα χωρίς να εμπλακούν με οπλισμό τους.
Ποιο Είναι το Su-27;
Το Su-27 (οι Δυτικοί το αποκαλούν Flanker, δηλαδή "Φλάνκερ") αναπτύχθηκε λοιπόν πρωτίστως για τις αναχαιτιστικές δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας. Οι εργασίες στον αρχικό σχεδιασμό T-10 ξεκίνησαν το 1969, ενώ λίγο αργότερα το τελικό αποτέλεσμα ονομάστηκε Su-27. Το αίτημα των Σοβιετικών τότε ήταν ένα μαχητικό υψηλής ευκινησίας με πολύ μεγάλο βεληνεκές, βαρύ οπλισμό και σύγχρονους αισθητήρες, το οποίο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το αμερικανικής προέλευσης F-15.
Το μαχητικό εναέριας υπεροχής Su-27 ξεκίνησε να υπηρετεί την σοβιετική πολεμική αεροπορία το 1985, ενώ έκτοτε έχει εξαχθεί σε αρκετές χώρες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιείται εκτενώς.
Ο βαρύς οπλισμός του αποτελείται από έως και 10 πυραύλους αέρος-αέρος, οι οποίοι προσδίδουν στο αεροσκάφος εξαιρετικές δυνατότητες μάχης και εντυπωσιακή ευκινησία. Τα κράνη των πιλότων διαθέτουν ειδικές συσκευές-στόχαστρα για την επιτυχή κατεύθυνση πυραύλων R-73, με αποτέλεσμα το Su-27 να αποτελεί ένα περιβόητο μαχητικό αερομαχιών. Το μεγάλο εσωτερικό ντεπόζιτο καυσίμων επιτρέπει στο αεροσκάφος να πετά σε πολύ μεγάλα βεληνεκή και έτσι το Su-27 συνοδεύει συχνά τακτικά βομβαρδιστικά Su-24 στον αέρα.
Μετέπειτα Εκδόσεις: Από το Su-27 στο Su-35
Το Su-30 στην πραγματικότητα αποτελεί μία διθέσια έκδοση μαχητικού πολλαπλών ρόλων του Su-27. Το αεροσκάφος εξοπλίστηκε με νέα ηλεκτρονικά και έχει επιπρόσθετες δυνατότητες επιθέσεων ξηράς. Η άτρακτος πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση το 1986.
Η ρωσική Sukhoi ανέπτυξε όμως και άλλες εκδόσεις για ρόλους αναγνώρισης, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ. Το 1988 η εταιρεία πέταξε το σημαντικά αναβαθμισμένο μονοθέσιο Su-27M, το οποίο αποδείχθηκε ένα τρομερά ευκίνητο Su-27 ιδανικό για αποστολές καταστολής εχθρικών μαχητικών. Μετέπειτα, το Su-27M μετονομάστηκε στο γνωστό σε όλους μας Su-35 και προσφέρθηκε από την Sukhoi ως αντικαταστάτης των MiG-29 και των βασικών Su-27.
Μέχρι και σήμερα τα Su-30 και Su-35 προκαλούν το ενδιαφέρον πολλών ξένων χωρών για την Ρωσία. Το Ιράν αναμένεται να λάβει τα πρώτα Su-35 σύντομα, ενώ η Τεχεράνη έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για την έκδοση Su-30 της Μόσχας.