Η αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας έχει επιταχυνθεί δραματικά μετά την απόφαση της τελευταίας να αποχωρήσει από την συνθήκη New START.
Ο Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι, πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας, συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο νέος υπουργός εξωτερικών του Πεκίνου, Κιν Γκανγκ, ακολούθησε λέγοντας πως η σημερινή διεθνής αστάθεια έχει αυξήσει "την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας."
Παράλληλα, η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ανέφερε πως το Πεκίνο σκέφτεται να προμηθεύσει την Μόσχα με όπλα, έτσι ώστε να βοηθήσει την χώρα στον εν εξελίξει πόλεμο της Ουκρανίας.
Τώρα, διεθνείς αναλυτές προτείνουν πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να απαντήσουν σε μία τέτοια πιθανή κίνηση προσεγγίζοντας την Ινδία. Την πρόταση αυτή δημοσίευσε η σελίδα Asia Times, συνεχίζοντας με την εξής ανάλυση.
Η Ινδία Στο Μέσο ΝΑΤΟ και Ρωσίας-Κίνας
Αν και η διείσδυση στις επικοινωνίες Ρώσων και Κινέζων πρέπει να παραμείνει μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έχουν δείξει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στην "προσάρτηση" της Ινδίας. Και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην φύση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
Η Ρωσική Εξάρτηση από την Κίνα
Η Μόσχα βέβαια έχει βάλει και αυτή στο στόχαστρό της την Ινδία, αφού κύριο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της είναι η επέκταση της επιρροή της στην Ασία. Μόνο έτσι μπορεί να παραμείνει μία παγκόσμια υπερδύναμη.
Έτσι, η Μόσχα θέλει να συμμαχήσει με την Ινδία για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές της και να διασφαλίσει πως δεν θα εργάζεται μόνο για όφελος των Κινέζων.
Δεν είναι λίγοι οι Ρώσοι που έχουν εκφράσει την αμφισβήτησή τους για την επικείμενη εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο, αφού οι Ρώσοι προμηθεύονται όλο και μεγαλύτερα ποσά ενέργειας και φυσικούς πόρους από την Κίνα.
Ο Vasily Astrov, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης εξήγησε βέβαια πως αυτό ήταν το "Πλάνο Β" της Ρωσίας και δεν προσέγγισε την Κίνα απόλυτα οικειοθελώς. "Η εναλλακτική ήταν η απομόνωση," δήλωσε ο ειδικός.
Ο Ρόλος της Ινδίας
Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην Ινδία ως μία από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στην "επικείμενη και αναπόφευκτη διαδικασία" του "σχηματισμού ενός πολυπολικού κόσμου".
Ο ίδιος περιέλαβε και την Κίνα, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τον Περσικό Κόλπο και την Λατινική Αμερική στην λίστα του, δίνοντας έτσι στην Δύση μία ιδέα για το ποιες χώρες έχει στην ατζέντα της η Ρωσία.
Ο αυξανόμενος πληθυσμός της Ινδίας, το αναπτυσσόμενο ΑΕΠ της και το αναδυόμενο ενδιαφέρον στον τεχνολογικό τομέα κάνει την ασιατική χώρα έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους συμμάχους της Ρωσίας από την παραπάνω λίστα.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως παραμένει η συνεχιζόμενη εχθρότητα μεταξύ Ινδίας και Κίνας, κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα αντιμετωπίσει η Μόσχα.