Κόσμος

Τα Σκόπια και η Ιρλανδία αντιδρούν στους δασμούς Τραμπ: Αντιμετώπιση και προοπτικές

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα» που προκάλεσαν οι τελωνειακοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, όμως εκτιμά πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ο δρόμος που προκρίνεται».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επιβολή τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Μάρτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Δουβλίνο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Μάικλ ΜακΓκράθ.

Η Ιρλανδία βασίζεται στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και τις αμερικανικές επενδύσεις, ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας και αυτοί οι νέοι δασμοί θα πιέσουν πολύ την οικονομία της, αν και ο σημαντικός φαρμακευτικός τομέας της προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από τις ανακοινώσεις.

«Δεν βλέπουμε καμία δικαιολογία» στην επιβολή δασμών20%, που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα από την ΕΕ, είπε ο Μάρτιν.

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στους παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, περιλαμβανομένης της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς μας και των επενδύσεων στις υποδομές», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμαστεί για επιπλέον αντίμετρα προκειμένου να προστατεύσει τα ιρλανδικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις της χώρας, εάν οι συζητήσεις δεν καρποφορήσουν.

«Θέλουμε σημαντικές και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις να λάβουν χώρα σύντομα, διότι η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποίησε.

Βόρεια Μακεδονία: Οι δασμοί Τραμπ δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, εκτιμά η κυβέρνηση

Οι δασμοί των ΗΠΑ για τη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται στο 33%

 

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έκρινε πως οι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Οι δασμοί αυτοί των ΗΠΑ για τη Βόρεια Μακεδονίαανέρχονται στο 33%. Από τις χώρες της περιοχής, οι δασμοί των ΗΠΑ για τη Σερβία ανέρχονται στο 37%. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα επιβαρυνθεί με δασμούς ύψους 35%, ενώ για την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο το ποσοστό περιορίζεται στο 10%.

«Σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για τους τελωνειακούς δασμούς θεωρούμε πως πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση, η οποία δεν παρακάμπτει καμία χώρα στον κόσμο - ούτε καν το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκατοντάδες άλλες χώρες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, ενώ έχουμε και ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε. Οι επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση υπάρχουν ήδη και θα συνεχιστούν σε υψηλό επίπεδο και η κυβέρνηση θα εργαστεί για την εξεύρεση λύσης και την εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι πως δεν χρειάζεται κανένας πανικός, ούτε βιαστικές αντιδράσεις και συμπεράσματα. Πρόκειται για κάτι που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν έχει μείνει καμία χώρα εκτός - ούτε καν οι παλαιότεροι και πιο παραδοσιακοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων, κάτι που ήταν απαραίτητο και το οποίο, ενώ τώρα αποτελεί σοκ για κάποιους, για άλλους θα αποτελέσει ευκαιρία»,αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.

Οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν πως οι δασμοί αυτοί των ΗΠΑ δεν θα έχουν άμεσες επιπτώσεις για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η χώρα δεν εξάγει σημαντικά προϊόντα στις ΗΠΑ, όμως, όπως αναφέρουν θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις, καθώς η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΕΕ, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ellhnikos-stratos
Οπλικά συστήματα 0

Βούιξε ο ξένος τύπος με το σχέδιο Δένδια: «Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακή υπερδύναμη» -Ποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα τους εντυπωσίασε περισσότερο

Ξένα μέσα γράφουν για τον «ιστορικό ανασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων»