Νέο μεγάλο σχέδιο έχουμε σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις Σάππες, το οποίο αφορά την δημιουργία υποδομών για εξόρυξη χρυσού, μιας και ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη από αυτό πολύτιμο μέταλλο.
Μετά τις Σκουριές, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η κατασκευή μεταλλείων χρυσού στη Θράκη, καταρχάς στη θέση Λόφος Περάματος.
Η κατασκευή του μεταλλείου Αλεξανδρούπολης θα ξεκινήσει το 2026 και η πρώτη παραγωγή χρυσού αναμένεται το 2028.
«Αυτό το χρυσοφόρο κοίτασμα βρίσκεται μεταξύ των νομών Έβρου και Ροδόπης, στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας Σαπών» μας είπε ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Θράκης (Thracean Mining SA) του ομίλου Eldorado Gold, στο περιθώριο του 10ου Φόρουμ των Δελφών.
Το σχέδιο στον Λόφο Περάματος, αναφέρεται ότι εμπεριέχει 10,3 εκατ. τόνους αποθεμάτων με περίπου 3,0 γρ./τόνο χρυσού.
Πρόκειται για μία επένδυση 430 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσφέρει 700 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανταποδοτικά τέλη στους δύο δήμους.
Η παραγωγή του μεταλλείου χρυσού στον Λόφο Περάματος προβλέπεται να ανεβάσει την Ελλάδα στην κορυφή των παραγωγών χρυσού στην Ευρώπη.
Το επόμενο κοίτασμα που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί η Eldorado Gold βρίσκεται στις Σάπες του νομού Ροδόπης, όπου υπάρχουν πιθανά αποθέματα 637.000 ουγγιών χρυσού, με μέσο όρο ποιότητας 15,1 γρ/τόνο, αναφέρει το newmoney.gr.
Πληροφορίες φέρουν πιθανόν και άλλες περιοχές της Δυτικής Θράκης να “κάθονται” πάνω σε χρυσοφόρα κοιτάσματα, τα οποία θα εκμεταλλευθεί η εταιρεία “ Ελληνικός Χρυσός”, ένα κονσόρτσιουμ ξένων επενδυτών και εταιρειών.
«Η Θράκη απαιτεί μακροχρόνιες επενδύσεις που θα προσφέρουν απασχόληση και θα δημιουργήσουν έναν “αντίστροφο εποικισμό” στην περιοχή, με επιστροφή νέων από το εξωτερικό και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μία όμορφη χώρα, αλλά είναι και πλούσια κάτω από τη γη, ειδικά στη Θράκη. Αυτό το ξέρουμε από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι καιρός να το εκμεταλλευτούμε.», ανέφερε ο στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Λ. Μπακούρας.
Τα λεφτά λοιπόν εδώ είναι πολλά πάρα πολλά, και μιλάμε για χρυσό, ο οποίος αυτές τις εποχές στοιβάζεται στα θησαυροφυλάκια μεγάλων χωρών, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που μαστίζει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον της ΕΕ και ολόκληρου του κόσμου.
Η Ελλάδα, η οποία χρωστάει υπέρογκα ποσά σε δάνεια και θα πληρώνει δόσεις μέχρι το 2100, έχει δύο πηγές για να ανακάμψει οικονομικά μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Αιγαίο, Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, και την εξόρυξη χρυσού.
Οι δύο αυτές χρυσοφόρες πηγές ανάπτυξης του ελληνισμού, δίνονται σε ξένες εταιρείες κολοσσούς, με όλα τα κακά και τα καλά αυτής της κίνησης.
Το σίγουρο είναι πως οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή του ευλογημένου ελληνικού εδάφους, διότι ακούγονται πολλά και για κοιτάσματα Γάλλιου στην Λακωνία, και πολλά σπάνια μέταλλα στην Δυτική Μακεδονία, τα οποία ορέγονται και αυτά οι ξένοι.