Η τέλεια καταιγίδα χτυπά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο μετά το φιάσκο της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, αφού η αμερικανική πλευρά έθεσε όρους, τους οποίους η Άγκυρα δεν μπορεί να εκπληρώσει σε καμία περίπτωση.
Η ελληνική αεροπορική κυριαρχία στο ισοζύγιο με την Τουρκία λόγω των Rafale, είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για τις ΗΠΑ, για να κρατούν το “τουρκικό θηρίο” σε καταστολή, ενώ φέρονται να εξετάζονται ακόμα και σενάρια πιθανής “μετακίνησης αμερικανικών δυνάμεων στα νησιά”, με επίσημο στόχο τον έλεγχο των Ρώσων, αλλά ουσιαστικά αφορούν και την Τουρκία.
Τούρκος Ταξίαρχος φέρνει τα πάνω κάτω για τα F-16 VIPER
Ο Τούρκος απόστρατος Ταξίαρχος της Αεροπορίας Φαχρί Ερενέλ αξιολόγησε σε τουρκική εφημερίδα τις απόψεις για την “σκληρή” στάση του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τα F-16 VIPER.
Ο Ερενέλ είπε, «ερχόμαστε πάντα πρόσωπο με πρόσωπο με την Αμερική σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Βλέπω όλη την υπόθεση με τα F-16V, ακριβώς όπως η διαδικασία για τους πυραύλους Patriot. Δεν θα μας δώσουν το F-16V.
Λέμε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16V και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται, και ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να το κάνει να φαίνεται ότι σχετίζεται.
Μας αρνούνται όμως τα μαχητικά αυτά ακολουθώντας την ίδια στάση όπως όταν αγοράσαμε τους ρωσικούς S-400, χρησιμοποιώντας το εργαλείο κυρώσεων.
Μια παρόμοια διαδικασία αναπτύσσεται και για F-16V. Αλλά ας υποθέσουμε ότι αποφάσιζαν να μας τα δώσουν, εμείς θα το δεχθούμε, ενώ μπορούμε να τα εκσυγχρονίσουμε στα δικά μας εργοστάσια σε 1-2 χρόνια.
Για να υλοποιηθεί η όποια απόφαση των ΗΠΑ για τα F-16V ακόμα και τώρα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να έρθουν 60 μαχητικά Φ-16V.
Σε 4-5 χρόνια όμως, η Τουρκία θα έχει αναπτύξει το δικό της αεροσκάφος. Σε αυτό το διάστημα, νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες που θα καλύψουν τις ελλείψεις μας και θα παράσχουν έτοιμα μαχητικά αεροσκάφη όπως η Ρωσία, ή η Γαλλία...»είπε ο Τούρκος Ταξίαρχος.
Όταν ρωτήθηκε ο Ερενε αν θα έδιναν F-16V αν έφευγε από την εξουσία ο Ερντογάν, ο ίδιος ανέφερε την εξής απάντηση: «Ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν θα μας τα δώσουν. Επίσης, ακόμα κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα είναι διαφορετικά στο Αιγαίο ή στο Κυπριακό. Γιατί όσοι τηρήσουν τέτοια στάση θα φύγουν από την κυβέρνηση. Όποιος σκέφτεται μια διαφορετική προσέγγιση για την Κύπρο και το Αιγαίο δεν θα έχει μέλλον».
Οι ΗΠΑ δεν θα κινηθούν για τα F-16VIPER μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία
Ο Τούρκος ειδικός Δρ Gökçe πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν σε αναμονή το θέμα των F-16V μέχρι τις τουρκικές εκλογές:
“Δεν θα δώσουν F-16 μέχρι τις εκλογές. Το Κογκρέσο έχει προθεσμία ενός μήνα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόρριψης από το Κογκρέσο. Ακόμη και μετά την άρνηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει στην πραγματικότητα την εξουσία.
Δηλαδή, για το αμερικανικό συμφέρον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει έγκριση ακόμα κι αν το Κογκρέσο την απορρίψει. Θα περιμένει όμως για λίγο. Δεν θα δώσουν F-16V στην Τουρκία μέχρι τις εκλογές, γιατί θα έδιναν ένα ατού στην σημερινή τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ, και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ενισχύσουν την υπάρχουσα εξουσία. Νομίζω ότι θα χρονοτριβούν μέχρι τις τουρκικές εκλογές».
Ο Τούρκος Πτέραρχος Ουνάλ πριν δύο ημέρες ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για την περίπτωση που η Ελλάδα εφοδιαστεί με F-35, λέγοντας περί τουρκικής αντίδρασης στο πλεονέκτημα του “αόρατου” που θα είχαν τα μελλοντικά ελληνικά υπερμαχητικά, εννοώντας φυσικά την ανάπτυξη των τουρκικών συστημάτων S-400, για να τα αντιμετωπίσουν.
Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, διαβλέποντας ξεκάθαρα πλέον την ελληνική υπεροχή στον αέρα, κατανοεί ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υλοποιήσει το σχέδιο” θα έρθουμε ένα βράδυ στο Αιγαίο”, και πιέζει προς πάσα κατεύθυνση χωρίς αποτέλεσμα.
Η χώρα μας οφείλει να συνεχίσει τον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ως τον μόνο αξιόπιστο δρόμο για να αποτρέψει κάθε τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οφείλει να ενεργοποιήσει το δόγμα του ενιαίου χώρου με την Κύπρο, διασφαλίζοντας το νησί από τις όποιες πιθανές τουρκικές προκλήσεις.