Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Το νου μας-Ο Σκοπιανός πρόεδρος απέκρυψε επικείμενη αγορά UAV BAYRAKTAR από την Τουρκία; Νέο πακέτο τουρκικού εξοπλισμού στην χώρα

Ο Σκοπιανός πρόεδρος ανακοίνωσε μια τεράστια στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία σε μια περίοδο που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ τήρησε "σιωπή" σε ερώτηση περί απόκτησης τουρκικών Bayraktar από την χώρα του αφήνοντας ορθάνοικτο αυτό το ενδεχόμενο μετά και την πρόσφατη αγορά παρόμοιων UAV από την Αλβανία.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, ανακοίνωσε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι «η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απλώς κάνει το όλο θέμα πιο επείγον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και πολλοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί  του Στρατού των Σκοπίων εκπαιδεύτηκαν σε τουρκικές στρατιωτικές σχολές», δήλωσε ο Πεντάροφσκι στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou στο περιθώριο της ετήσιας συγκέντρωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Επικείμενη αγορά τουρκικών UAV BAYRAKTAR από την Τουρκία;

Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος, εάν η αγορά επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία ( BAYRAKTAR) είναι στην ατζέντα των Σκοπίων, ο Πενταρόφσκι είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η χώρα έκανε νέες ρυθμίσεις για την αγορά μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων από τη χώρα αυτή.

«Όμως, φυσικά, αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δεν θα ήθελα να το συζητήσω όλο με λεπτομέρειες δημόσια», τόνισε.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος χαρακτήρισε άριστες τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας των Σκοπίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι η οικονομική συνεργασία χτίζεται αργά χρόνο με το χρόνο.

Η προεδρία του ΟΑΣΕ για τα Σκόπια

Ο Πενταρόφσκι είπε ότι η προεδρία του οργανισμού για τη χώρα θα είναι μια "μεγάλη πρόκληση" επειδή είναι μια μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους.

«Έχουμε αναλάβει την ηγεσία ενός οργανισμού με 57 χώρες μέλη, ο οποίος περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κεντρικής Ασίας, επομένως δεν είναι εύκολο έργο, αλλά είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτό. Ξεκινήσαμε την 1η Ιανουαρίου και θα προεδρεύουμε αυτής της οργάνωσης για όλο το χρόνο».

Ο Πενταρόφσκι τόνισε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για να μετριάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε επαφή και με τα δύο μέρη. Πρόσφατα έστειλα έναν πρεσβευτή της πΓΔΜ στη Μόσχα για να ακούσει την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ρωσική εισβολή είναι εντελώς παράνομη και δεν επιτρέπεται από κανέναν διεθνή νόμο ή αρχή».

Τα Σκόπια θεωρούν θεμιτά τα εμπόδια που βάζουν οι Τούρκοι στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια υποστηρίζουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις προσπάθειες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Σκοπιανός πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα έχει «κάποιες νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Δεν λέω ότι πρέπει να συμβεί και αυτή τη φορά.

Αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι με τη βοήθεια τρίτων χωρών, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τους φίλους μας, η Φινλανδία και η Σουηδία θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού κοινοβουλίου, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρειαζόμαστε ως συμμαχία, χρειαζόμαστε αυτές τις δύο χώρες, που είναι δημοκρατικές χώρες με μακρά παράδοση, και μπορούν μόνο να μας βοηθήσουν όλους σε αυτήν την κατάσταση με τον πόλεμο στην ήπειρο μετά από τόσες δεκαετίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες για να τερματίσει τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Ο Ερντογάν είναι πιθανώς ο μόνος πολιτικός στον κόσμο που επικοινωνεί τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία σχετικά με την κρίση», πρόσθεσε ο ίδιος.  

Σύγκρουση Σερβία - Κοσσυφοπέδιο

Σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για τα σύνορα, ο Πενταρόφσκι είπε ότι δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών θα μετατραπεί σε πόλεμο στα Βαλκάνια.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί στα Δυτικά Βαλκάνια». Είναι σημαντικό για την ασφάλεια του λαού μας. Φυσικά, η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πλήρως υπό έλεγχο», κατέληξε ο ίδιος.

Τα Σκόπια ανήκουν στο ΝΑΤΟ όπως και η Αλβανία, και οποιαδήποτε σενάρια εμπλοκής τους στα Βαλκάνια σε συνεργασία με τους Τούρκους, φαντάζουν εξωπραγματικά τώρα, αλλά οι καταστάσεις αλλάζουν ραγδαία όπως δείχνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, και τότε η χώρα μας ίσως να κληθεί να αντιμετωπίσει δύο χώρες που βρίσκονται στην “πλάτη μας”, έτοιμες για τα πάντα κυριολεκτικά.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ