Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας έχει χτυπήσει κόκκινο , με τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου να είναι αυξημένες.
Αυτό μας ωθεί στο να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε την σύσταση της τουρκικής στρατιωτικής τουρκικής απειλής στο Αιγαίο, επεξηγώντας σε απλή γλώσσα στρατιωτικούς όρους, προκειμένου αυτή να γίνει κατανοητή από όλους.
Γενικά στοιχεία
Νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης.
Για να φθάσει σε αυτό το σημείο ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου.
Πέραν των ανωτέρω βασικό συστατικό για την επίτευξη της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.
Πυρ και Ελιγμός
Δύο στοιχεία είναι εκείνα που υπάρχουν αλληλένδετα στο πεδίο της μάχης , το πυρ και ο ελιγμός, όπου μέχρι πρότινος το πρώτο βοηθούσε το δεύτερο στην επίτευξη της νίκης.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια θα λέγαμε ότι το πύρ κυριαρχεί έναντι του ελιγμού στα σύγχρονα πεδία των μαχών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της ραγδαίας εξέλιξης των οπλικών συστημάτων τα οποία παρέχουν μεγάλη ακρίβεια πυρός από μεγάλη απόσταση, αλλά και της προσθήκης πολλαπλών μέσων επιτηρήσεως στις ένοπλες δυνάμεις των χωρών, τα οποία αποστερούν τη δυνατότητα επίτευξης αιφνιδιασμού στον επιτιθέμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό.
UAV τόσο οπλισμένα όσο και επιτηρήσεως, επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και δορυφόροι, συνθέτουν ένα μίγμα οπλικών συστημάτων που φθίνουν τις δυνατότητες του ελιγμού των μαχομένων τμημάτων σε πολύ μεγάλο βαθμό, κοινώς την κίνηση των μαχομένων δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, προκειμένου βάσει σχεδίου να επιβληθούν στον εχθρό.
Συνεπώς, θα πρέπει πρώτα να επιβληθεί σε μεγάλο βαθμό η κυριαρχία στο πυρ έναντι του αμυνομένου, προκειμένου ο επιτιθέμενος να εφαρμόσει αποτελεσματικά τον ελιγμό των δυνάμεών του στη συνέχεια.
Το θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να ενεργήσουν σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο, εάν νωρίτερα δεν έχουν επικρατήσει αεροναυτικά στο Αρχιπέλαγος και δεν έχουν καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό τα κύρια οπλικά μας συστήματα όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά, τα οποία βρίσκονται σε αυτά.
Αντιλαμβανόμαστε επίσης από τα παραπάνω ότι η επιβιωσιμότητα των κύριων οπλικών συστημάτων στα νησιά μας, είναι απόλυτης προτεραιότητας προκειμένου να επικρατήσουμε στον εχθρό ο οποίος θα επιχειρήσει ταυτόχρονα αποβατικές και αεροκίνητες επιχειρήσει σε αυτά, με αρχικό σκοπό τη δημιουργία προγεφυρώματος Π/Γ και αεροπρογεφυρωμάτων ΑΠ/Γ, τα οποία να συνενώσει στη συνέχεια και να καταλάβει το κύριο νησί ή κύρια νησιά μας στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα δύναται να επιχειρήσει και την κατάληψη είτε δια θαλάσσης, μόνο με φουσκωτά σκάφη λόγω εγγύτητας με τα μικρασιατικά παράλια, είτε με αεροκίνητες δυνάμεις, άλλων μικρότερων νησιών μας ή και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Προγεφύρωμα και αεροπρογεφύρωμα
Το εχθρικό προγεφύρωμα Π/Γ , είναι επί της ουσίας μια εδαφική παραθαλάσσια έκταση η οποία εμπεριέχει εδάφη τακτικής σημασίας, την οποία κατόπιν αποβατικής ενέργειας καταλαμβάνει ο εχθρός, προκειμένου μέσω ενισχύσεων που θα διοχετεύσει μέσω αυτής να αχθεί στο εσωτερικό της νήσου την οποία θα επιχειρήσει να καταλάβει βάσει σχεδίου.
Το προγεφύρωμα αναλόγως του εύρους, των διαστάσεων του αλλά και των χαρακτηριστικών του διαχωρίζεται σε Ο1-2-3, όπου με τον Ο1 εννοούμε ότι η έκτασή του είναι τέτοια που δεν μπορεί να βληθεί από φίλια πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς όπως τυφεκίων, αυτομάτων όπλων, οπλοπολυβόλων και πολυβόλων, με το Ο2 εννοούμε ότι δεν μπορεί να βληθεί από πυρά βαρέων όπλων πεζικού και Ο3 ότι δεν μπορεί να βληθεί από πυρά όπων πυροβολικού μάχης.
Το αεροπρογεφύρωμα ΑΠ/Γ από την άλλη είναι μια μικρή εδαφική περιοχή στην οποία αφήνονται από ελικόπτερα , ή ρίπτονται με αλεξίπτωτα εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες αρχικά εξασφαλίζουν το χώρο και στη συνέχεια ενισχυόμενες κινούνται για κατάληψη αντικειμενικών σκοπών στο νησί και συνένωση με δυνάμεις είτε άλλων ΑΠ/Γ είτε του Π/Γ.
Η φίλια αντίδραση
Οι φίλιες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές δυνάμεις στο Π/Γ και στα ΑΠ/Γ , είναι αντιληπτό ότι θα επέμβουν με πυρ και ελιγμό.
Για να γίνει αυτό απαιτείται τα κύρια μέσα πυρός μας να προσβάλλουν τον εχθρό , οι δε μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις μας να αχθούν στην τοποθεσία και στη συνέχεια με τον κατάλληλο ελιγμό να τον καταστρέψουν.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω με επιτυχία θα πρέπει όπως προείπαμε να επιβιώσουν οι φίλιες δυνάμεις αρχικά και στη συνέχεια να αποκρούσουν τον εχθρό καταστρέφοντας τον.
Σε αυτή τους την προσπάθεια σημαντικότατο ρόλο θα διαδραματίσει η εφαρμογή ενός καλού και εφαρμόσιμου Σχεδίου Παραπλανήσεως του εχθρού.
Σχέδιο Παραπλανήσεως
Φουσκωτά ομοιώματα φιλίων κύριων οπλικών συστημάτων όπως αντιαεροπορικά, ΠΕΠ, αυτοκινούμενο και ρυμουλκούμενο πυροβολικό, άρματα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, αντιαρματικά και όλμοι είναι εκείνα τα οποία θα προκαλέσουν τρομερή σύγχυση στον εχθρό αναφορικά με την μαχητική μας ισχύ σε τόπο και χρόνο.
Αυτό που θα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και επίδραση στις επιχειρήσεις, θα είναι εάν τα φουσκωτά αυτά ομοιώματα κινούνται και βρίσκονται αναμεμειγμένα διάσπαρτα μαζί με τα πραγματικά οπλικά συστήματα στον ίδιο τόπο και χρόνο.
Φανταστείτε μια πιθανή ζώνη προσγειώσεως ελικοπτέρων του εχθρού, για την δημιουργία ΑΠ/Γ στην οποία θα κινούνται 10 ομοιώματα ΤΟΜΠ και 4 πραγματικά φίλια ΤΟΜΠ το τι παρενέργειες θα έχει στον εχθρό.
Πρώτον η εκτίμησή του θα είναι ότι απέναντί του είναι ένας φίλιος μηχανοκίνητος Λόχος και όχι μια Διμοιρία, γεγονός που σημαίνει αναπροσαρμογή των δυνάμεων του αλλά και των πυρών του και δεύτερον θα διαθέσει πολλά πυρά του από UAV και επιθετικά ελικόπτερα για καταστροφή εικονικών στόχων με μηδενικό αντίκρυσμα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.
Τα τουρκικά UAV έχουν κάμερες καναδικής εταιρείας ως γνωστόν γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα εξέτασης των δυνατοτήτων και των περιορισμών τους προκειμένου να μην ανιχνεύουν τα ομοιώματα μας από τα κανονικά οπλικά μας συστήματα.
Αναφορικά με την κίνηση των ομοιωμάτων των οπλικών συστημάτων μας, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα αυτόνομων οχημάτων που κινούνται με αισθητήρες, όπως ακριβώς γίνεται λεωφορεία στην πόλη των Τρικάλων τα οποία κινούνται αυτόνομα και χωρίς οδηγό.
Τέλος υπάρχουν ενεργητικά και παθητικά μέτρα προστασίας από τα εχθρικά drone, όπως είναι τα antidrone συστήματα, αλλά και η διασπορά γυάλινων επιφανειών στο πεδίο της μάχης , όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων ως ανακλαστήρες, κούκλες που προσομοιάζουν σε άνθρωπο όπως αυτών των καταστημάτων ένδυσης, εικονικές εκπομπές κινητών τηλεφώνων και ασυρμάτων καθώς και κουβερτών επιβίωσης οι οποίες αντανακλούν την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος προς το εσωτερικό και όχι προς τα έξω μη δίνοντας στόχο έτσι στον εχθρό.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι απαιτείται τάχιστα η κατασκευή τέτοιων ομοιωμάτων, καθώς και η πρόβλεψη ύπαρξης ανά Μονάδα και Σχηματισμό προσωπικού που θα ασχολείται με την προετοιμασία του ,τάξη του στο έδαφος, και κίνησή του, καθώς και με την απενεργοποίηση του και την μεταφορά του σε άλλο εδαφικό σημείο.
Το κόστος εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου είναι τέλος ασύγκριτα χαμηλότερο, σε σχέση με το επιδιωκόμενο και πιθανότατο αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τώρα, την επιβιωσιμότητα και την λειτουργία στο πεδίο της μάχης κύριων οπλικών μας συστημάτων.
Η Τουρκική απειλή
Η Τουρκία εκτός της Στρατιάς του Αιγαίου, και των άμεσων εφεδρειών της, διαθέτει δυνάμεις και μέσα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, Ειδικές δυνάμεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, της αεροπορίας στρατού, της Διοίκησης Ασφαλείας ακτών και Μονάδες UAV, με αποστολή την κατάληψη νησιών μας.
Η λεπτομερής διάταξη των προαναφερθέντων τουρκικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια όπως έχει παρουσιαστεί σε προγενέστερο άρθρο μας , δεν αφήνει περιθώρια αφενός αμφισβήτησης των επιθετικών τουρκικών προθέσεων για κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, αφετέρου για ελαχιστοποίηση του διατιθέμενου στα φίλια τμήματα των νησιών μας για άμεση αντίδραση.
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω και με βάση την τουρκική διάταξη στα μικρασιατικά παράλια διαπιστώνονται τα εξής:
Το αεροπορικό κέντρο βαρύτητας της Τουρκίας είναι το Eskisehir, αφού από εκεί διοικούνται τόσο τα αεροπορικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, όσο και τα αντιαεροπορικά της όπλα.
Το θαλάσσιο κέντρο βαρύτητας στης Τουρκίας είναι από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, με έμφαση στην περιοχή του Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) πρωτίστως και της Antalya δευτερευόντως.
Ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).
Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.
Επίσης στο Kayseri (Καισάρεια) είναι η έδρα της 12ης Κύριας Αεροπορικής βάσης Εναέριων Μεταφορών με έδρα το Α/Δ (Αεροδρόμιο) , αλλά και η έδρα της 1ης ΤΑΞΚΔ-Αλεξιπτωτιστών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αιφνιδιαστικής αερομεταφερόμενης ενέργειας σε βάρος νησιού μας.
Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει ουσιαστικά 4 Ταξιαρχίες Καταδρομών (τις 3 οργανικές της και την Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης), καθώς και 2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS.
Δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώς επίσης και με 3ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.
Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας, ωστόσο παρουσιάζουν και σημαντικά ευάλωτα σημεία.
Οι Ελληνικές Δυνάμεις άμεσης επέμβασης στο Αιγαίο
Για λόγους ασφαλείας δεν θα αναφερθούμε στη δύναμη, σύνθεση και οπλισμό των δυνάμεων αμέσου επεμβάσεως μας, αλλά στην αποστολή τους, η οποία είναι η διασφάλιση αποφυγής αιφνιδιασμού του συνόλου των δυνάμεων μας.
Οι δυνάμεις μας ενέχουν διακλαδικό χαρακτήρα και υφή, αγρυπνούν 24 ώρες το 24ώρο και είναι κλιμακούμενες τόσο από πλευράς όγκου και διαθέσιμων μέσων, όσο και από πλευράς χρόνου εμπλοκής τους.
Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν τα μέσα επιτηρήσεως, εναέρια, θαλάσσια και χερσαία της χώρας τα οποία είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους, έτσι ώστε να υπάρχει επικάλυψη τους, προκειμένου να ανιχνεύεται ακόμη και "κουνούπι" στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Ακολούθως σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζουν τα τμήματα άμεσης επεμβάσεως, τα οποία ασκούνται μαζί με άλλα μέσα που αφίχθησαν σε μηδενικό χρόνο στην περιοχή άσκησης.
Σημειώνουμε ότι οι χρόνοι αντίδρασης υλοποιήθηκαν πλήρως από τα συγκεκριμένα τμήματα, καθώς και η ανάληψη άμεσα επιχειρησιακής αποστολής, καταδεικνύοντας το υψηλότατο επίπεδο ηθικού και εκπαίδευσης των τμημάτων των Ενόπλων μας Δυνάμεων.