Ετοιμάζει σχέδιο πιθανής δράσης μικρής χρονικής διάρκειας στην περιοχή μας η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό, αλλά θα βρει μπροστά της τις πανέτοιμες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Τουρκία ετοιμάζει πιθανή "σύγκρουση" δύο-τριών ημερών, αφού το σενάριο "Ουκρανία", δεν είναι εφικτό για την διαλυμένη τουρκική οικονομία, ενώ παραμονεύουν και οι Κούρδοι.
Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα στο Onedio.com, αλλά και την δημοσιογράφο Αϊνούρ Κουρμάνοφ από το φιλότουρκο Καζακστάν παρακαλώ πολύ, ο Τούρκος υποστράτηγος ε.α. Armagan Kuloglu (μέλος τουρκικού αμυντικού ινστιτούτου στην Τουρκία) δήλωσε πως "η Ελλάδα προκάλεσε την Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και δεν συμμορφώνεται με την συνθήκη της Λωζάνης, απαιτώντας μάλιστα την επέκταση των χωρικών υδάτων".
Ο Τούρκος Πασάς (προσφώνηση Τούρκων στρατηγών στον τουρκικό στρατό μέχρι σήμερα), υποστηρίζει ότι δήθεν η επιμονή (της Αθήνας) στο θέμα αυτό θα μπορούσε να φέρει τις δύο χώρες στο χείλος της σύγκρουσης.
«Ακόμα κι αν αυτή είναι η πρόθεση της Αμερικής, προβλέπω αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για αρχή », δηλώνει ο Kuloglu συνεχίζοντας ότι "είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού θα εξελιχθεί η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση:
«Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Οι Έλληνες πρέπει να σταματήσουν. Αλλά αν προκύψει πολεμική σύγκρουση, η Τουρκία πρέπει να βιαστεί. Αυτό γίνεται για να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά, ώστε το άλλο μέρος ( Ελλάδα) να μην επαναλάβει τέτοια παράνομη συμπεριφορά. Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί, όπως στην Ουκρανία, για μήνες, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο μέρες».
Παράλληλα, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Türker Ertürk ( και αυτός μέλος τουρκικού ινστιτούτου υπό την αιγίδα της κυβέρνησης Ερντογάν) εκφράζει την ακόλουθη άποψη: "Μπορεί να ξεσπάσει ναυτική και αεροπορική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ μπορεί να μην έχουμε καθόλου χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις, αφού η Θράκη δεν είναι αυτό που ήταν ( σ.σ. εννοεί ότι είναι απροσπέλαστη). Τώρα έχουμε εκεί τους Αμερικανούς, ενώ έχουμε και την δημιουργία αντιαρματικής τάφρου στη Θράκη από ελληνικά στρατεύματα".
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τον κίνδυνο "η Βουλγαρία, η Ρουμανία, τα Σκόπια και άλλοι δορυφόροι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, να παρασυρθούν στη σύγκρουση σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στη Θράκη κατά της Τουρκίας, με αριθμητική υπεροχή σε σχέση με τον τουρκικό στρατό που θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.
Ως εκ τούτου, η κύρια αντιπαράθεση μπορεί να εκτυλιχθεί στη θάλασσα και στον αέρα, ακόμη και χωρίς μαζικές επιχειρήσεις αποβάσεων στα νησιά".
Τέλος η δημοσιογράφος Αϊνούρ Κουρμάνοφ, αναφέρει ότι "Κάτω από το πέπλο των αμοιβαίων κατηγοριών, θα πρέπει να δει κανείς και το οικονομικό υπόβαθρο της "νευρικότητας" της Άγκυρας, αφού η ίδια η Ουάσιγκτον και η Αθήνα σκοπεύουν πλέον να αναπτύξουν το κοίτασμα Αφροδίτη και άλλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια δική τους υποδομή φυσικού αερίου ( EAST MED) και αυτό, με τη σειρά του, πλήττει το φιλόδοξο σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει την χώρα του σε κύριο ενεργειακό κόμβο της νότιας και κεντρικής Ευρώπης.
Το αρχηγείο του σουλτάνου είναι βέβαιο ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν τελικά, αφού πλέον χρειάζονται τη σχετική «ενότητα» της συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία, πριν αντιμετωπίσει τα ελληνικά στρατεύματα, επιδιώκει πρώτα να νικήσει τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από Αμερικανούς και Ισραηλινούς στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, εξαλείφοντας το «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της στα ανατολικά.
Αυτή η διαδικασία ανάπτυξης νέων εστιών σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, θα υλοποιηθεί υπό το πρίσμα ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν οι μοιραίες εκλογές για τον Ερντογάν, και το δεξιό συντηρητικό κόμμα του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τουρκικό κεφάλαιο έχει δυναμώσει, εξαργυρώνοντας την υποτίμηση της λίρας και τις εξαγωγές των φθηνότερων και πιο ανταγωνιστικών προϊόντων του, και είναι πλέον έτοιμο να ακολουθήσει το δρόμο του ρεβανσισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα όχι μόνο θα απομακρυνθεί από την Ουάσιγκτον, αλλά θα μετατραπεί και σε εχθρό της στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η Βρετανία ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας, αφού επιθυμεί την κατάρρευση της ΕΕ και την αποδυνάμωση των θέσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Βαλκάνια.
Επομένως, ακόμη κι αν μια άμεση σύγκρουση μπορεί να αποφευχθεί τώρα, στο άμεσο μέλλον θα είναι αναπόφευκτη.
Η αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιο ηγεμόνα, οδηγεί στην εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, της οποίας η άρχουσα τάξη πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουν τις δικές της αξιώσεις στους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών", καταλήγει η ίδια.
Οι Τούρκοι όμως αργά και σταθερά "γεμίζουν" με πολεμικά πλοία τις δύο βάσεις στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, ενώ τουρκικά μαχητικά, κατασκοπευτικά και UAV προκαλούν στις ίδιες περιοχές, υλοποιώντας ένα υβριδικό σχέδιο, συνεχούς τουρκικής παρουσίας σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με στόχο την διεκδίκηση της κυριαρχίας από την Ελλάδα.
Με αυτό το σκηνικό η πρόκληση πιθανού επεισοδίου πολλαπλασιάζεται φυσικά επικίνδυνα κάθε ημέρα που οι Τούρκοι θα στέλνουν αεροσκάφη και πολεμικά πλοία τους και όλα τα σενάρια είναι πιθανό να γίνουν γεγονότα αφού ο Ερντογάν ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα .