Η γερμανική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το όνομα «Autopilot» στα Tesla είναι ψευδής διαφήμιση. Η φίρμα πρέπει επομένως να αφαιρέσει τον όρο από τον ιστότοπό της. Μια κατάσταση που ενδέχεται να επαναληφθεί στη Βρετανία.
Δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε ότι όρος «Autopilot» θεωρείται ακατάλληλος και θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε ύστερα από καταγγελία μιας υπηρεσίας προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Και δικαιώθηκε.
Ως εκ τούτου, στη Γερμανία, η Tesla δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τον όρο «Autopilot» στις διαφημίσεις ή στο site της. Μια κατάσταση που τελικά δεν είναι καινούργια, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι γερουσιαστές είχαν ήδη επισημάνει ότι το όνομα «Autopilot» παραπλανά τους καταναλωτές που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα -που δεν είναι.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Tesla είναι πολύ προσεκτική όταν παίζει το χαρτί του «βοηθού οδήγησης» -αυτές είναι οι επίσημες λέξεις της. Πρέπει να ειπωθεί ότι η σε αυτές τις χώρες, η νομοθεσία αφήνει ελάχιστη ελευθερία στην τεχνολογία, η οποία ωστόσο έχει προχωρήσει αρκετά.
Ο Elon Musk, το αφεντικό της Tesla, ανακοίνωσε πρόσφατα στο Twitter ότι τα μοντέλα της καλιφορνέζικης φίρμας βρίσκονταν πολύ κοντά στο να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και την ανάλογη «νοημοσύνη» για να χαρακτηριστούν ως αυτόνομα Επιπέδου 5. Με άλλα λόγια τόσο αυτόνομα, σε σημείο που θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το τιμόνι και τα πεντάλ.
Δυστυχώς για τον Αμερικανό επιχειρηματία όμως, ο ΟΗΕ θέσπισε πρόσφατα πολύ περιοριστικούς κανόνες για την κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επενδύσεις των κατασκευαστών.