Εχθές Τρίτη 13 Αυγούστου, η γενική διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ υποστήριξε την πρόσφατη απόφαση να αναλάβει ο Αγιλά Σαλέχ Ίσα (Aguila Saleh Issa) την θέση του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων του κράτους. Ο Σαλέχ Ίσα υπηρετεί σήμερα ως πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης.
Η είδηση αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Λιβύης.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με λιβυκό δημοσίευμα, σε πρόσφατη επίσημη δήλωσή της η γενική διεύθυνση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) τόνισε την ανάγκη τόσο για προεδρικές όσο και για κοινοβουλευτικές εκλογές στο κράτος της βόρειας Αφρικής. Η ίδια χαρακτήρισε αυτά τα βήματα κρίσιμα για να επιτευχθεί μακροχρόνια σταθερότητα στην Λιβύη.
Από την δήλωση της διοίκησης καταλαβαίνουμε πως ο Χαφτάρ και οι δυνάμεις του υποστηρίζουν το λιβυκό κοινοβούλιο να αποτελέσει το κύριο πολιτικό σώμα της χώρας, το οποίο θα εκλέγεται από τον λιβυκό λαό και θα κυβερνά νομίμως το κράτος.
Η γενική διοίκηση του λιβυκού στρατού τόνισε για άλλη μία φορά την αφοσίωσή της στην εκπλήρωση των καθηκόντων της στην εθνική ασφάλεια, ειδικά στην προστασία των συνόρων της Λιβύης από γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με αυτήν, αυτά τα καθήκοντα είναι μέρος των τυπικών στρατιωτικών ευθυνών που φέρει ο στρατός κάθε χώρας.
Η ανακοίνωση της διοίκησης έγινε δημόσια γνωστή λίγο αφότου προηγήθηκε μία άλλη πολύ σημαντική απόφαση στο κράτος της βόρειας Αφρικής. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε o Αγιλά Σαλέχ Ίσα να γίνει ανώτατος διοικητής των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.
Ουσιαστικά η απόφαση που πάρθηκε είναι εξής: πλέον τον ρόλο του ανώτατου διοικητή του λιβυκού στρατού δεν θα τον φέρει το προεδρικό συμβούλιο του κράτους, αλλά ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης. Σήμερα σε αυτήν την θέση υπηρετεί ο Σαλέχ Ίσα, συγκεκριμένα από το 2014 έως και τώρα.
Το Τέλος του Ντεϊμπέ;
Παράλληλα, 50 μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου ανακοίνωσαν πως υπέβαλαν υπόμνημα τερματισμού της εξουσίας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντεϊμπέ.
Το υπόμνημα αναφέρει πως η κυβέρνηση που διόρισε η βουλή των αντιπροσώπων της Λιβύης με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμμάντ πρέπει να αναγνωριστεί ως η νόμιμη κυβέρνηση του αφρικανικού κράτους.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες λήξης της εμφύλιας σύγκρουσης στην Λιβύη μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης του Ντεϊμπέ στην Τρίπολη και της βουλής των αντιπροσώπων στο Τομπρούκ.