Russia
Updated at:

Ρωσικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς τη Συρία!

Ρωσικά πολεμικά πλοία κινούνται προς τη βάση Ταρτούς στη Συρία. Υποτίθεται ότι θα βγάλουν τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό από τη χώρα.

Τα υπολείμματα του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Συρίας ανασύρονται στις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στο Tartus και στο Khmeimim, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας , όπως αναφέρει το en.usm.media

CONTINUE READING

Για την απομάκρυνση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Συρία στη βάση του Ταρτούς , τα μεγάλα αποβατικά πλοία Ivan Gren και Alexander Otrakovsky συνεχίζουν το πέρασμά τους – αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Νορβηγική Θάλασσα και πρόκειται να περάσουν από τη Μάγχη σε λίγες μέρες.

Στο λιμάνι της Συρίας κινείται και το ρωσικό πλοίο ξηρού φορτίου «Sparta», που αναχώρησε από την πόλη Μπαλτιίσκ. Το πλοίο «Sparta II» , που έφυγε από την Αγία Πετρούπολη, σχεδιάζεται επίσης να συμμετάσχει στην απομάκρυνση στρατιωτικού εξοπλισμού από την αραβική δημοκρατία.

Όσοι Ρώσοι έχουν φτάσει στις τοποθεσίες εκκένωσης, κατά κανόνα, μεθάνε και λεηλατούν περιμένοντας την πτήση τους, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.

Η USM ανέφερε προηγουμένως ότι οι Ρώσοι είχαν φέρει ειδικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τα πλοία να υποχωρήσουν από τη Συρία.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια»

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει συνομιλίες με την νέα κυβέρνηση των ανταρτών για τη μελλοντική στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Συρία. 

«Τώρα γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να έρθουμε σε επαφή με όσους εμπλέκονται στη διασφάλιση της ασφάλειας και, φυσικά, ο στρατός μας λαμβάνει επίσης όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Προειδοποίησε προηγουμένως ότι ήταν «πρόωρο» να κάνει κανείς εικασίες για το μέλλον των βάσεων.

«Γνωρίζετε ότι, φυσικά, διατηρούμε επαφές με αυτούς που ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία τώρα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί έχουμε τις βάσεις μας εκεί και το διπλωματικό μας γραφείο. Και φυσικά, είναι υψίστης σημασίας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των εγκαταστάσεων μας» είχε δηλώσει ο Πεσκόφ. 

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι ισλαμιστές έχουν «εγγυηθεί» την ασφάλεια των δύο βάσεων προς τη Μόσχα. Εάν η Ρωσία χάσει οριστικά την Ταρτούς, αυτό θα είχε αρκετές συνέπειες για τη Μόσχα. Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, η Άγκυρα έκλεισε τα τουρκικά στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, το 1936. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν στη Μεσόγειο δεν μπορούν να επιστρέψουν μέσω του Βοσπόρου στις ρωσικές βάσεις στη Σεβαστούπολη ή στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. «Το πιο σημαντικό θα ήταν ότι ο μόνιμος ναυτικός ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο θα αναγκαζόταν είτε να κάνει ένα μακρύ – και ειλικρινά ταπεινωτικό – ταξίδι πίσω στις ρωσικές βάσεις, είτε να βρει μια άλλη προσωρινή βάση στην περιοχή», εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR