Τα ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από την βάση τους στην Ταρτούς και βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με στοιχεία από τους αναλυτές OSINT, ενώ η Ρωσία αναζητά βάση με το Τομπρούκ να είναι η πιο πιθανή τοποθεσία, σύμφωνα και με άρθρο μας.
Η Αμερικανίδα στρατιωτικός ειδικός Ντάρα Μασίκοτ σημειώνει ότι "η απόσυρση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, μπορεί να είναι ένα προσωρινό μέτρο μέχρι να ληφθεί απόφαση για περαιτέρω ενέργειες για την βάση στην Ταρτούς.
Η ρωσική ναυτική ομάδα στη Συρία περιλαμβάνει, την Φρεγάτα Admiral Golovko, το περιπολικό Admiral Grigorovich, τα σκάφη βοηθητικού εφοδιασμού Vyazma και Yelnya και το υποβρύχιο Novorossiysk.
Ξένα ΜΜΕ τονίζουν ότι η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με τις νέες αρχές στη Δαμασκό για να διατηρήσει την ναυτική της παρουσία.
Άλλωστε, η βάση στην Ταρτούς δεν είναι μόνο θέμα κύρους.
Ο μόνιμος επιχειρησιακός σχηματισμός του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο κατέστησε δυνατή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και των χωρών του Σαχέλ (CAR, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Σουδάν), όπου η ρωσική στρατιωτική παρουσία έχει αυξηθεί πολύ αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung τονίζει ότι η σημασία της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς αυξήθηκε ιδιαίτερα το 2022, αφού η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε οποιαδήποτε στρατιωτικά σκάφη.
Αυτό κατέστησε αδύνατο σε επιπλέον ρωσικά Πολεμικά Πλοία να διέλθουν από την Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα και πίσω.
Τα υπάρχοντα ρωσικά σχέδια για την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν μια βάση στην Ερυθρά Θάλασσα ικανή να φιλοξενήσει 300 Ρώσους στρατιώτες και τέσσερα πλοία.
Η βάση αυτή αφορούσε στο Πορτ Σουδάν, το οποίο από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2023 είναι η de facto πρωτεύουσα της χώρας.
Αρχικά επετεύχθη συμφωνία για την κατασκευή βάσης στο Πορτ Σουδάν από την Ρωσία με τις παλαιές αρχές της χώρας, στη συνέχεια όμως ανεστάλη, αλλά η νέα ηγεσία (τον Οκτώβριο του 2021, μετά το πραξικόπημα, ο στρατός ανέβηκε στην εξουσία) συνέχισε τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Αυτή την άνοιξη, μια μεγάλη ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ειδικό Προεδρικό Αντιπρόσωπο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επισκέφθηκε το Σουδάν.
Εκεί κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί τελικά η κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης με αντάλλαγμα την υποστήριξη του σουδανικού στρατού.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) προβλέπει ότι, με φόντο τα γεγονότα στη Συρία, η Ρωσία θα επιταχύνει σημαντικά τη δημιουργία μιας νέας ναυτικής βάσης στο Σουδάν.
Η βάση στο Πορτ Σουδάν όχι μόνο θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά θα παρέχει επίσης ρωσική στρατιωτική επιμελητεία στην Αφρική.
Επί του παρόντος, η βάση στην Ταρτούς χρησιμοποιείται για αυτό τον λόγο, αλλά το μέλλον της είναι αβέβαιο, αφού η νέα κατάσταση θα διώξει τους Ρώσους πιθανότατα, για ευνόητους λόγους.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Ταρτούς μεταφέρθηκε προσωπικό και εξοπλισμός στη Λιβύη (Τομπρούκ), το οποίο χρησιμεύει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω μεταφορά δυνάμεων και πόρων στις χώρες του Σαχέλ.
Γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η ρωσική στρατιωτική επιμελητεία διεξάγεται μέσω του λιμανιού του Τομπρούκ στην επαρχία της Κυρηναϊκής.
Το Τομπρούκ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής Λιβύης, και ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό τη διοίκηση του Χαλίφα Χάφταρ.
Στη σύγκρουση στη Λιβύη, η Ρωσία υποστηρίζει σαφώς τον Χαφτάρ.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιούνους Βέκ Γιεβκούροφ έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις επισκέψεις στη Βεγγάζη, την πολιτική και στρατιωτική βάση του Χαφτάρ, από τον Αύγουστο του 2023.
Ο στρατηγικός κόμβος εφοδιασμού βρίσκεται στη Τζούφρα, μια περιοχή της Λιβύης που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Σύρτης, όπου δυνάμεις και εξοπλισμός φτάνουν από το Τομπρούκ.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Χάφταρ περιελάμβαναν τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, είτε στο Τομπρούκ είτε στην Σύρτη.
Αυτό όμως θα αποτελούσε άμεση απειλή για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Σύρτη θα ήταν γενικά ένας εφιάλτης για το ΝΑΤΟ, αφού η πόλη, που βρίσκεται στη συμβολή της Κυρηναϊκής (Ανατολικά) και της Τριπολιτανίας (Δυτικά), απέχει μόλις 600 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σικελίας.
Η παρουσία μιας ρωσικής βάσης στη Σύρτη, παρεμπιπτόντως, είναι ένα μακροχρόνιο σχέδιο, για το οποίο η Μόσχα είχε διαπραγματευτεί και με τον αποθανόντα ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2009-2010.
Επιπλέον, αυτή θα μπορούσε να είναι μια βάση διπλής χρήσης.
Η Κίνα ακολουθεί αυτή την πορεία εδώ και πολύ καιρό, και έχει δημιουργήσει πολλά λιμάνια διπλής χρήσης μέσω συμφωνιών με τις εθνικές αρχές για την κατασκευή εμπορικών και στρατιωτικών λιμένων.
Ένα τέτοιο αμιγώς πολιτικό λιμάνι, που νανουρίζει την επαγρύπνηση της Δύσης, γίνεται στρατιωτικό, μόνο με την πάροδο του χρόνου.
"Σίγουρα, όπως και στην περίπτωση του Σουδάν, η κατάσταση στη Συρία θα αναγκάσει τη Μόσχα να εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τον Χάφταρ για τη δημιουργία ναυτικής βάσης.
Όπως γράφει το ISW, αν ψάχνει κάποιος για τον αντικαταστάτη της Ταρτούς, τότε τα λιμάνια της Λιβύης είναι πολύ πιο βολικά από τα σουδανικά.
Το Πορτ Σουδάν είναι πιο μακριά από τις διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας στο Σαχέλ και μόνο λίγο πιο κοντά στην άλλη κύρια περιοχή των επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία”, καταλήγει η ίδια τονίζοντας αυτό που είναι και το πιο λογικό σχετικά με την Λιβύη. Έτσι η παρουσία πιθανόν ρωσικών Πολεμικών Πλοίων μια ανάσα από την βάση του ΝΑΤΟ σε Σικελία και Σούδα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στην συμμαχία και στις ΗΠΑ.