National affairs
Updated at:

Θέμα χρόνου να στήσουν τον "Σιδερένιο Θόλο" πάνω από την επικράτεια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Θέμα χρόνου είναι η δημιουργία του ελληνικού «Iron Dome» («Σιδερένιου Θόλου»), αντίστοιχου με εκείνου που διαθέτει το Ισραήλ, βρίσκεται η χώρα μας. Πρόκειται επί της ουσίας για μια προηγμένης τεχνολογίας ομπρέλα αεράμυνας, που θα προστατεύει τη χώρα από τις σύγχρονες απειλές, όπως τα drones και οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις.

Η ενίσχυση των αντιαεροπορικών και αντιβαλλιστικών ικανοτήτων μας δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα. Το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός τέτοιου «θόλου» άμυνας έρχεται σε συνέχεια των διεθνών εξελίξεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Λιβύη, όπου drones και βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν καθημερινή απειλή.

Η στρατηγική πίσω από τον αντι-drone θόλο

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στόχος είναι «κάθε μονάδα να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει και να καταρρίπτει drones». Μάλιστα, το μέλος της κυβέρνησης έχει υπογραμμίσει ότι το σύστημα δεν θα περιορίζεται στην προστασία της ελληνικής επικράτειας, αλλά θα παρέχει κάλυψη και για τα στρατεύματα που επιχειρούν εκτός Ελλάδας.

Η στρατηγική του αντι-drone θόλου, περιλαμβάνει τη χρήση συνδυασμένων συστημάτων, που θα λειτουργούν συνεργατικά για να προστατεύσουν τη χώρα και τις στρατιωτικές μονάδες από εχθρικά drones και άλλες αεροπορικές απειλές. Θα αποτελείται από τέσσερα βασικά συστήματα, τα οποία θα λειτουργούν συνδυαστικά και θα ενισχύονται συνεχώς με νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες απειλές.

Η αντιμετώπιση αεροπορικών και πυραυλικών απειλών

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επενδύει στη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού θόλου, ο οποίος θα συνδυάζει σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τις συστοιχίες Patriot, που διαθέτει η χώρα ή οι ρωσικοί S-300, αλλά και νέα συστήματα που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης. Η απόφαση να συνεργαστεί με το Τελ Αβίβ για την προμήθεια των συστημάτων David’s Sling («Σφενδόνη του Δαβίδ») και Spyder, που είναι ήδη αποδεδειγμένα αποτελεσματικά, αποτελεί στρατηγική κίνηση της Αθήνας για να ενισχύσει την αεροπορική άμυνά της.

Το σύστημα David’s Sling προορίζεται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων (από 40 έως 300 χλμ.) και μπορεί να καταστρέψει τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους Κρουζ, προσφέροντας ισχυρή προστασία σε ευαίσθητες υποδομές και στρατιωτικές μονάδες. Η ευελιξία του David’s Sling, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε κινητές όσο και σε σταθερές θέσεις, καθιστά τη χρήση του εξαιρετικά αποδοτική και προσαρμοστική στις διάφορες ανάγκες της ελληνικής Άμυνας.

Το Spyder, από την άλλη, είναι ένα σύστημα ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση εναέριων στόχων σε χαμηλά ύψη, όπως drones, ελικόπτερα και πυρομαχικά ακριβείας. Το γεγονός ότι είναι παντός καιρού και δικτυοκεντρικό προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα στην ταχύτητα αντίδρασης και στη συντονισμένη δράση των μονάδων.

Εξελιγμένα συστήματα για ειδικές απειλές

Το επίκεντρο της ανάπτυξης του αντι-Drone θόλου είναι η ενσωμάτωση του συστήματος Κένταυρος, το οποίο έχει ήδη ενσωματωθεί στις φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αμυντικό μηχανισμό της Ελλάδας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τονίζει ότι το Κένταυρος θα είναι το πιο σημαντικό ανάμεσα στα τέσσερα διαφορετικά συστήματα, με την εξέλιξή του να καθιστά την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη αποτροπή εναέριων απειλών.

Εκτός από το Κένταυρος, το φορητό σύστημα που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ερευνών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Στρατού (ΚΕΤΕΣ) και ήδη χρησιμοποιείται σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως τα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, ενισχύει την ικανότητα του στρατού να αντιδρά άμεσα σε επιθέσεις από drones. Επίσης, το σύστημα Πανόπτης, το οποίο πρόσφατα κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια προστασίας των εθνικών συνόρων.

Η προσθήκη ενός τέταρτου συστήματος, που θα προέλθει πιθανώς από συνεργασίες με το Ισραήλ ή τη Γαλλία, δείχνει ότι η Ελλάδα εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης. Η επικείμενη Σύνοδος Αμυντικής Καινοτομίας Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να προσφέρει περαιτέρω λύσεις σε αυτόν το κρίσιμο τομέα.

Πάντως, η Ελλάδα δεν επενδύει μόνο σε εξωτερικές προμήθειες, αλλά και στην ανάπτυξη δικών της καινοτόμων αμυντικών λύσεων. Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που είναι σε πλήρη λειτουργία, τρέχει αυτή τη στιγμή 166 ερευνητικά προγράμματα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα συνεργασίας, όπως αυτά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., που ενισχύουν τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού ηγέτη στην περιοχή. Κατά τον κ. Δένδια, το μέλλον της ελληνικής Άμυνας στηρίζεται στους νέους επιστήμονες και στις ιδέες τους. Η καινοτομία που προάγεται από το ΕΛΚΑΚ έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα και μελλοντικά σχέδια, τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην πρωτοπορία της τεχνολογίας για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR