Armed Conflicts

Θα μπλεχτεί και το Ιράν στην Συρία; Θα στείλει στρατό για να αποκρούσει τους τζιχαντιστές αν το ζητήσει ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Το Ιράν «θα εξετάσει» το ενδεχόμενο αποστολής στρατού στη Συρία, εφόσον η Δαμασκός το ζητήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγσί, η χώρα του οποίου στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Εάν η συριακή κυβέρνηση μας ζητήσει να στείλουμε δυνάμεις στη Συρία, θα εξετάσουμε αυτό το αίτημα», είπε ο Αραγσί, σύμφωνα με τον λογαριασμό του υπουργείου στο Telegram, που επικαλείται μια συνέντευξη στον αραβόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο Al-Araby al-Jadid.

CONTINUE READING


Η δήλωση αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη που έχουν κάνει οι ιρανικές αρχές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 27 Νοεμβρίου ομάδες ανταρτών εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ. Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Εσμαΐλ Μπαγαΐ είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να διατηρήσει τους «στρατιωτικούς συμβούλους» που έχει στείλει στη Συρία, χωρίς να διευκρινίσει αν θα αυξηθεί ή όχι ο αριθμός αυτών των δυνάμεων.

Σιίτες μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν βρίσκονται επίσης στη Συρία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Πολλοί Ιρανοί αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί στη Συρία, κάποιοι σε μάχες, άλλοι από ισραηλινά πλήγματα. Επισκεπτόμενος τη Δαμασκό, τη Δευτέρα, ο Αραγσί διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παράσχει «κάθε αναγκαία υποστήριξη» στη σύμμαχό της για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Η Τεχεράνη θεωρεί ότι αυτή η επίθεση εναντίον του συριακού καθεστώτος είναι μια αμερικανοϊσραηλινή συνωμοσία με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν «στηρίζει σθεναρά» τον στρατό και την κυβέρνηση Άσαντ κατά των ανταρτών

Το Ιράν στηρίζει εδώ και χρόνια την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Τεχεράνη εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011 με την αποστολή συμβούλων, έπειτα από αίτημα Σύρων αξιωματούχων.

Συνασπισμός κυριαρχικών ανταρτών, στην οποία οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), έθεσε υπό τον έλεγχο του μεγάλου μέρους του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, και του αεροδρομίου του, έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Την Παρασκευή ο Αραγτσί είχε εκτιμήσει ότι τα γεγονότα στη Συρία αποτελούν «αμερικανοσιωνιστικό σχέδιο με στόχο να διαταραχθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής».

Στο μεταξύ των πηγών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας επισήμαναν σήμερα ότι οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα Σύροι αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ εμπόδισαν τις ομάδες κουρδικών να δημιουργήσουν έναν διάδρομο που θα ένωνε την Τελ Ριφάατ με τη βορειοανατολική Συρία .

Η Τουρκία αναφέρεται στους αντάρτες που στηρίζει με την ονομασία «Συριακός Εθνικός Στρατός».

Οι πηγές επεσήμαναν ότι κουρδικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) , προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργήθηκε από την απομάκρυνση του συριακού στρατού από περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Δαμασκό .

Ο διάδρομος που θα ενώσει τις βορειοανατολικές περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι με την Τελ Ριφάατ, μια στρατηγική σημασίας περιοχή βορειοδυτικών του Χαλεπιού.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR