World
Updated at:

Πολιορκημένοι οι Έλληνες στο Χαλέπι! Αντί να στείλει βοήθεια ο Γεραπετρίτης ζητάει βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Τραγικές στιγμές για τους κατοίκους στο Χαλέπι από τους Τζιχαντιστές και όσοι κρύβονται πίσω τους. Ανάμεσά τους και 50 Έλληνες, που έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δήλωσαν ασφαλείς. Δεν έχουν ακόμα υποβληθεί, από αυτούς, αιτήματα εκκένωσης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί προσεκτικά την όλη κατάσταση. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό λειτουργεί κανονικά. Βρίσκεται σε επαφή με τους Έλληνες του Χαλεπίου, στους οποίους έχει συσταθεί η αποφυγή μετακινήσεων. Εάν απαιτηθεί εκκένωση κατοίκων στο Χαλέπι τότε θα ισχύσουν μέτρα από τα Ηνωμένα Έθνη.

CONTINUE READING

Δραματικές ώρες βιώνουν και οι Χριστιανοί κάτοικοι του Χαλεπίου και των γύρω πόλεων- όπως η Σελευκόβηλος και η Χάμα- στη βόρεια Συρία, καθώς οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της περιοχής , όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις  με τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.

Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι στην περιοχή στέλνουν μάλιστα εναγώνια μηνύματα μέσω του Χ και των άλλων κοινωνικών δικτύων ζητώντας βοήθεια. «Μια μικρή ομάδα μελών της Ελλληνο-Λεβαντίνικής κοινότητα, μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, αγωνίζεται για την απώθηση των τζιχαντιστών από τις Χριστιανικές περιοχές στη βόρεια Χάμα. Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς», διαβάζουμε σε ένα μήνυμα στο Χ.

Οι διαχειριστές της σελίδας The Greco-Syrian Nation έγραψαν: «Καθώς οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία προχωρούν προς περιοχές της Συρίας που κατοικούνται από Ρούμι, ορισμένοι από τους διαχειριστές μας αναγκάστηκαν να κρυφτούν. Ως εκ τούτου, όλες οι μελλοντικές αναρτήσεις στα αραβικά έχουν τεθεί σε αναμονή μέχρι να περάσει ο κίνδυνος».

Στο Χαλέπι ζουν άλλωστε και αρκετοί Ορθόδοξοι Άραβες που λένε μάλιστα με υπερηφάνεια πώς ανήκουν στην Ελληνο-Λεβαντίνικη κοινότητα». Μέλη της κοινότητας αυτής ευχαρίστησαν με ανάρτησή τους στο Χ τον Ολλανδό βουλευτή και διερωτώνται: «Στο μεταξύ, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή; Πώς είναι δυνατόν ένας Ολλανδός βουλευτής να ανησυχεί περισσότερο για τους Ελληνο-σύρους Χριστιανούς, απ` ότι η ίδια η Ελλάδα;»

Σε άλλη μία ανάρτηση στο Χ μελών της Ελληνο-Λεβαντίνικης κοινότητας, διατυπώνεται έκκληση για βοήθεια από την Ελλάδα: «Το Χαλέπι υπήρξε ιστορικά η μεγαλύτερη ελληνική πόλη στη Μέση Ανατολή, και τώρα άλλες πόλεις, όπως η Σουκαϊλμπία, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή επιθέσεων από αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Καλούμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τη θέση της στην ΕΕ για να διασφαλίσει την ουδετερότητα στην περιοχή μας»

Οι Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι στην περιοχή στέλνουν μάλιστα εναγώνια μηνύματα μέσω του Χ και των άλλων κοινωνικών δικτύων ζητώντας βοήθεια

Γεραπετρίτης: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό»

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη έχει ως εξής:

«Προσερχόμαστε σήμερα στη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με προϊούσες καταστάσεις κρίσεως.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το μονάρχη της Ιορδανίας, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ιορδανίας, αλλά και να ακούσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και πλέον στη Συρία, όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση με την οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται.

Η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική ομογένεια, έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί.

Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να συζητήσω με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να ανταλλάξουμε απόψεις, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη, τον επόμενο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμωθεί η Ατλαντική Συμμαχία.

Θα πρέπει να υπάρξουν ισχυροί δεσμοί, να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ακεραιότητα όλων των κρατών.

Η Ελλάδα η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις που αυτή τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρεια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν.

Από τη νέα θέση, από 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συμβάλει κατά τρόπο ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας το Βορά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση».

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR