Rafale
World
Updated at:

Τρόμος σε Κόσοβο και Αλβανία! Η Σερβία θα παραλάβει 12 πάνοπλα Rafale μέχρι το 2029

Η Σερβία επιτέλους υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Dassault Aviation την Πέμπτη κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Βελιγράδι.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία θα χαρίσει στην Σερβία 9 μονοθέσια και 3 διθέσια γαλλικά μαχητικά, τα οποία η πολεμική αεροπορία του κράτος αναμένεται να παραλάβει μέχρι το έτος 2029. Αυτό ανέφερε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Dassault, Έρικ Τράπιερ.

Η δωδεκάδα των πολυχρηστικών Rafale θα βοηθήσει την βαλκανική χώρα να εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που επιχειρεί μέχρι και σήμερα.

«Είμαστε χαρούμενοι που θα γίνουμε μέλος στο κλαμπ χωρών που επιχειρούν Rafale. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την απόφασή του, η οποία μας επιτρέπει να αγοράσουμε νέα Rafale» είπε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς σε δημοσιογράφος κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμβολαίου.

«Η συνολική αξία του συμβολαίου είναι 2,7 δισεκατομμύρια» είπε ο Βούτσιτς, χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιο νόμισμα αναφέρονταν.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε πως η συμφωνία περιλαμβάνει υλικοτεχνική υποστήριξη και την προμήθεια ανταλλακτικών εξαρτημάτων. Πληροφόρησε επίσης το κοινό πως αυτήν την στιγμή διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της σερβικής και της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τον οπλισμό και τα συστήματα που θα φέρουν τα Rafale του Βελιγραδίου.

Ο Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για μία «μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών με στόχο την δημιουργία μίας ισχυρότερης και ενωμένης Ευρώπης».

«[Η συμφωνία] αποτελεί την έναρξη μίας στρατηγικής αλλαγής, μίας αλλαγής που πρέπει να τονίσουμε πως έγινε υπό μεγάλη πίεση. Είναι πραγματικά μία στρατηγική ευκαιρία για την Ευρώπη» δήλωσε ο Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Βελιγράδι.

Ο Μακρόν αναφέρονταν φυσικά στις μακροχρόνιες καλές σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία και την Κίνα, χώρες οι οποίες μέχρι και σήμερα προμηθεύουν τον σερβικό στρατό με διάφορα οπλικά συστήματα. Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν το Βελιγράδι στο ζήτημα του Κοσόβου.

Όσο για την συμφωνία των Rafale, να σας υπενθυμίσουμε πως η σερβική κυβέρνηση περίμενε την έγκριση του Παρισιού εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα η αναμονή ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί πίστευαν ότι η Γαλλία δεν θα ενέκρινε την πώληση του αεροσκάφους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR