Γιατί η Σερβία δυσκολεύεται να προβεί σε αγορά μαχητικών τέταρτης γενιάς τύπου Rafale από την Γαλλία; Πώς συνδέεται η συμφωνία με την ένταση γύρω από το Κόσοβο και το γεγονός πως το Βελιγράδι δεν είναι στο ΝΑΤΟ;
Το Χρονικό της Σερβικής Πρόθεσης Αγοράς Rafale
Τον Απρίλιο του 2022 η βαλκανική χώρα είχε εκφράσει για πρώτη φορά την πρόθεσή της να αποκτήσει γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale για να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο της από αεροσκάφη τύπου MiG-29 ρωσικής προέλευσης. 12 Rafale αναμένονταν να αντικαταστήσουν 14 MiG-29 που επιχειρεί σήμερα η σερβική πολεμική αεροπορία.
Αυτή δεν θα ήταν η πρώτη αγορά ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων από το Βελιγράδι, αφού τον Οκτώβριο του 2021 το σερβικό υπουργείο άμυνας είχε υπογράψει συμβόλαιο απόκτησης 2 μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C295 από την Airbus. Και πάλι τα ευρωπαϊκά μεταγωγικά αντικατέστησαν ρωσικά αεροσκάφη.
Το περσινό Φεβρουάριο, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχική ανακοίνωση, η Σερβία δήλωσε μέσω του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς πως ήθελε να αποκτήσει γαλλικά μαχητικά Rafale. Η δήλωση έγινε συγκεκριμένα στο υπόβαθρο της αμυντικής έκθεσης IDEX 2023.
Μέσα προτείνουν πως μία τέτοια αγορά θα κόστιζε στο βαλκανικό κράτος περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκείνη την περίοδο το σερβικό υπουργείο άμυνας μελετούσε το ενδεχόμενο αύξησης των ετήσιων αμυντικών δαπανών έτσι ώστε να φτάσει το τελικό ποσό τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών τους.
Τρίτη και φαρμακερή λένε και ο Σέρβος ηγέτης Βούτσιτς επανέλαβε για ακόμη μία φορά φέτος τον Μάρτιο πως η χώρα του ενδιαφέρεται να ενσωματώσει μαχητικά Rafale στον εναέριο στόλο της. Πρόσθεσε βέβαια πως εάν το εν λόγω γαλλικό μαχητικό αποδειχθεί μία μη βιώσιμη επιλογή, τότε το Βελιγράδι θα αναζητήσει κάποιο άλλο αεροσκάφος.
«Από τα λεγόμενα του Βούτσιτς, η συμφωνία πώλησης Rafale στην Σερβία βρίσκεται στον πάγο αυτήν την στιγμή εξαιτίας της πολιτικής στάσης που κρατάει το Παρίσι έναντι του Βελιγραδίου εξαιτίας της κατάστασης με το Κόσοβο. Επιπρόσθετα, η Γαλλία δεν επιθυμεί να πουλήσει πυραύλους αέρος-αέρος τύπου Meteor στην βαλκανική χώρα, επειδή δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ» έγραψε ένα ξένο μέσο ενημέρωσης.
Ο πύραυλος Meteor είναι ένα ιδιαίτερος ισχυρός πύραυλος αέρος-αέρος, τον οποίο διαθέτει και η χώρα μας. Αγοράζεται συχνά με τα γαλλικά μαχητικά Rafale δημιουργώντας έναν φονικό συνδυασμό. Είναι και αυτός γαλλικής παραγωγής.
Εξαιτίας όλων αυτών των παραμέτρων, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ και ίσως το Βελιγράδι αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στην «αγκαλιά» της Μόσχας.