Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πρόκειται να γίνει η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Οι δύο υπουργοί έχουν άριστη σχέση μεταξύ τους, ο δίαυλος επικοινωνίας είναι καλός, όπως ήταν και τις προηγούμενες φορές που συναντήθηκαν ενώ μιλούν και στο τηλέφωνο, όποτε χρειάζεται. Όμως είναι προφανές ότι η προσοχή της Τουρκίας είναι επικεντρωμένη αλλού.
Ήδη διεθνείς αναλυτές ψελλίζουν ότι η Τουρκία μπορεί με την υπόθεση Ιμάμογλου να οδηγηθεί και σε εμφύλιο αφού η προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και η αναταραχή δεν πρόκειται να σταματήσει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Η χώρα ζει σε de facto κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», όχι μόνο λόγω της αστυνομοκρατίας και του μπαράζ συλλήψεων τουλάχιστον 2.000 ατόμων, κυρίως φοιτητών και μαθητών, των οποίων οι γονείς καταγγέλλουν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στα κρατητήρια της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA, το 73% του Τούρκων είτε βρίσκει τις διαμαρτυρίες «δικαιολογημένες» (21%) είτε τις εγκρίνει (52%), με την προϋπόθεση να μη διαταράσσουν τη δημόσια τάξη. Aυτά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί εύκολα να τα προσπεράσει. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, που οδεύει σε έκτακτο συνέδριο την ερχόμενη Κυριακή, επιδιώκει να συνοδευτεί από συλλογή υπογραφών με στόχο τα 28 εκατομμύρια. Βρισκόμαστε επίσης εν αναμονή του καθορισμού της ημερομηνίας της δίκης του έκπτωτου δημάρχου Κωνσταντινούπολης που θα είναι και αυτός κρίσιμος παράγοντας για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στο «μέτωπο» των κινητοποιήσεων.
Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τον Αλλάχ «να καταστρέψει το σιωνιστικό Ισραήλ». Ακολούθησε η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών που τον αποκάλεσε «δικτάτορα που αποκάλυψε το αληθινό αντισημιτικό του πρόσωπο» και «επικίνδυνο για τον λαό του». Σε μία χαρακτηριστική δε αποστροφή του, ανέφερε «ας ελπίσουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα το καταλάβουν αυτό όσο γίνεται νωρίτερα». Nα σημειωθεί πως πρόσφατα το Τελ Αβίβ είχε ζητήσει την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Δεν άργησε και η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: «Απορρίπτουμε την αλαζονική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Νετανιάχου», όπου αναφέρεται σε «ανιστόρητους και αβάσιμους ισχυρισμούς» που αποτελούν «μέρος των προσπαθειών του Νετανιάχου και των συνεργατών του να συγκαλύψουν τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει». Ακολούθησε νέα ανάρτηση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών όπου εμμένει στον χαρακτηρισμό “δικτάτορας” για τον Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στην Κύπρο και τη Συρία.
Με αυτά τα δεδομένα, το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν είναι πότε θα γίνει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές επιμένουν βέβαια ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα αλλά κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος. Ούτε άλλωστε η Αθήνα είναι επισπεύδουσα. Ας κρατηθεί ο διάλογος στο επίπεδο των υπουργών εξωτερικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και μετά βλέπουμε.