Βρετανία
World

Βρετανία - BBC: Πώς μια ανάρτηση οδήγησε στις ταραχές - Ποια είναι η ιστοσελίδα που «έσπειρε» τα fake news

Τον ρόλο του ιστοτόπου Channel3Now στις ταραχές που προκλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες εκ των οποίων είχαν ως στόχο τζαμιά και μουσουλμανικές κοινότητες προσπάθησε να διαπιστώσει το BBC, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το BBC
 

CONTINUE READING


«Τι συνδέει έναν πατέρα που ζει στη Λαχόρη του Πακιστάν, έναν ερασιτέχνη παίκτη του χόκεϊ από τη Νέα Σκωτία - και έναν άνδρα ονόματι Κέβιν από το Χιούστον του Τέξας; Όλοι τους συνδέονται με το Channel3Now, έναν ιστότοπο που έδωσε ψευδές όνομα στον 17χρονο που κατηγορείται για την επίθεση στο Σάουθπορτ και αναφέρθηκε ευρέως σε viral αναρτήσεις στο Χ. Το Channel3Now επίσης λανθασμένα υπέθεσε ότι ο δράστης ήταν ένας αιτών άσυλο που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο πέρυσι», γράφει το BBC. 

Ο ιστότοπος, σε συνδυασμό με αναληθείς ισχυρισμούς άλλων πηγών ότι ο δράστης της δολοφονίας των τριών παιδιών στο Σάουθπορτ ήταν μουσουλμάνος, κατηγορήθηκε ότι συνέβαλε στις ταραχές. 

Το βρετανικό δίκτυο εντόπισε άτομα που συνδέονται με το Channel3Now και μίλησε μεταξύ άλλων με ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ο «διευθυντής» του ιστοτόπου. Όπως διαπιστώθηκε, το Channel3Now είναι μία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί να συγκεντρώσει ειδήσεις για εγκλήματα και παράλληλα να βγάλει χρήματα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντως, ο δημοσιογράφος που κάλυψε το θέμα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να συνδέεται με το ρωσικό κράτος. 

Το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι η διεύθυνση του Channel3Now υποστήριξε ότι η δημοσίευση του λάθος ονόματος «δεν έπρεπε να συμβεί, αλλά ήταν ένα λάθος, όχι σκόπιμο». 

Εκ των υστέρων συγγνώμη για το λάθος με το όνομα του δράστη του Σάουθπορτ 

Το BBC προσπάθησε να έρθει σε επαφή με έναν ερασιτέχνη παίκτη χόκεϊ στη Νέα Σκωτία, που ονομάζεται Τζέιμς και που φέρεται να συνδέεται με το Channel3Now, στον οποίο κατέληξε μετά από διαδικτυακή έρευνα. 

Αρχικά έλαβε την επιβεβαίωση μέσω ενός «φίλου του» από το Πακιστάν ότι ο Τζέιμς είναι πραγματικό πρόσωπο. Ωστόσο, οι προσπάθειες να υπάρξει επικοινωνία αποβαίνουν άκαρπες, παρότι δεν υπάρχει άρνηση ότι ο Τζέιμς σχετίζεται με την ιστοσελίδα. 

Η δημοσιογράφος που έκανε την έρευνα, λίγο καιρό μετά την αναζήτηση, έλαβε απάντηση από το επίσημο email του Channel3Now, που λίγο καιρό αργότερα ζήτησε συγγνώμη για το λάθος όνομα. 

Η δημοσιογράφος έλαβε email από ένα άτομο που της δήλωσε ότι ονομάζεται Κέβιν, χωρίς να αναφέρει επώνυμο και εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας. Ο ίδιος, αν και δεν είναι σαφές αν πράγματι είναι αυτός που δηλώνει, δέχεται να απαντήσεις σε ερωτήσεις μέσω email. 

Ο Κέβιν υποστήριξε ότι μιλάει από τα κεντρικά γραφεία του ιστοτόπου στις ΗΠΑ, ισχυρισμός που ταιριάζει με τους χρόνους των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ορισμένα προφίλ του ιστοτόπου και τους χρόνους που ο ίδιος απαντά στα email. 

Αρχικά υπογράφει ως αρχισυντάκτης, ωστόσο παραδέχεται ότι στην πραγματικότητα είναι αυτός που κάνει τις επαληθεύσεις, ενώ αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του ιδιοκτήτη του ιστοτόπου. Όπως αναφέρει, στο Channel3Now υπάρχουν πάνω από 30 άτομα σε ΗΠΑ, Βρετανία, Πακιστάν και Ινδία που εργάζονται για τον ιστότοπο, που συνήθως προσλαμβάνονται από ιστοτόπους για ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα λάθη στην ιστορία του Σάουθπορτ κατηγόρησε την ομάδα που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Πώς ξεκίνησαν τα σενάρια για σχέσεις με τη Ρωσία


Λόγω των ψευδών ισχυρισμών, το Channel3Now, κατηγορήθηκε ότι συνδέεται με το ρωσικό κράτος με βάση παλιά βίντεο στο κανάλι του στο YouTube, που είναι στα ρωσικά. Ο Κέβιν υποστήριξε ότι ο ιστότοπος αγόρασε κανάλι του YouTube που προηγουμένως ήταν στη ρωσική γλώσσα και ασχολούνταν σε ράλι αυτοκινήτων πριν χρόνια, ενώ στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του. Μετά από έξι χρόνια μη αναρτήσεων, το κανάλι άρχισε να ανεβάζει περιεχόμενο σχετικό με το Πακιστάν. 

«Το γεγονός ότι αγοράσαμε ένα κανάλι στο YouTube από έναν Ρώσο πωλητή δεν σημαίνει ότι έχουμε οποιεσδήποτε σχέσεις», λέει ο Κέβιν που πρόσθεσε ότι είναι «ένας ανεξάρτητος ιστότοπος ψηφιακών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης που καλύπτει ειδήσεις από όλο τον κόσμο». Μια τέτοια αγορά είναι δυνατή, καθώς θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να διαθέτει κάποιος το ήδη υπάρχον κοινό, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να μπορεί να ξεκινήσει να κερδίζει αμέσως χρήματα. 

Το BBC δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς για σχέσεις με τη Ρωσία. Όμως, κανάλια στο Telegram που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο έκαναν αναδημοσιεύσεις και ενίσχυαν τις ψευδείς αναρτήσεις. Σύμφωνα με τον Κέβιν, ο ιστότοπος είναι μια εμπορική επιχείρηση και η κάλυψη όσο το δυνατών περισσότερων ιστοριών τον βοηθά να παράγει έσοδα. Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, μοιράστηκε περαιτέρω ψευδείς εικασίες για τον δράστη του Σάουθπορτ και για το πρόσωπο που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Αναστολή λογαριασμών σε YouTube και Facebook αλλά όχι στο Χ

Μετά την ψευδή ιστορία του Σάουθπορτ και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το Channel3Now, ο Κέβιν λέει ότι το κανάλι του στο YouTube και σχεδόν όλες οι σελίδες στο Facebookανεστάλησαν. Όχι όμως οι λογαριασμοί στο Χ. Ενεργή παραμένει επίσης μια σελίδα στο Facebook που μοιράζεται αποκλειστικά εκ νέου περιεχόμενο από τον ιστότοπο με την ονομασία Daily Felon. 

Ο Κέβιν λέει ότι η ευθύνη για τα όσα συνέβησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τον ύποπτο του Σάουθπορτ και τις ταραχές δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου σε έναν μικρό λογαριασμό στο Twitter που έκανε ένα λάθος. Ο Κέβιν σε κάποιο βαθμό έχει δίκιο. Ωστόσο η ιστορία που δημοσίευσε ο ιστότοπος έγινε πηγή που αναφέρθηκε από πολλούς λογαριασμούς. Αρκετοί λογαριασμοί είχαν την έδρα σε Ηνωμένες Πολιτείες και ΗΠΑ και έχουν ιστορικό παραπληροφόρησης για θέματα όπως η πανδημία, τα εμβόλια και η κλιματική αλλαγή. Αυτά τα προφίλ κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ περισσότερους ακολούθους και να προωθήσουν το περιεχόμενό τους, μετά τις αλλαγές που έκανε ο Έλον Μασκ. 

Πώς μια ανάρτηση οδήγησε στις ταραχές 

Ένα προφίλ - που ανήκει σε μια γυναίκα με το όνομα Bernadette Spofforth – φέρεται να έκανε την πρώτη ανάρτηση με το ψεύτικο όνομα του δράστη του Σάουθπορτ. Ο λογαριασμός αρνήθηκε ότι ξεκίνησε το γαϊτανάκι της ψευδούς αποκάλυψης, καθώς υποστηρίζει ότι το όνομα το βρήκε από άλλον λογαριασμό, που στη συνέχεια διέγραψε την ανάρτηση. Η ίδια δήλωσε τρομοκρατημένη για την επίθεση, προσθέτοντας ότι διέγραψε την ανάρτηση όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν ψευδής, ενώ η ίδια δεν είχε κίνητρο να βγάλει χρήματα και καταδίκασε τη βία και τις ταραχές. 

Η ίδια είχε κοινοποιήσει αναρτήσεις που έθεταν ερωτήματα για το lockdown και τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Το προφίλ της ανεστάλη προσωρινά από το Twitter το 2021, μετά από ισχυρισμούς ότι προωθούσε την παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβόλιο Covid-19 και την πανδημία. Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο κορωνοϊός είναι πραγματικός. Από τότε που ανέλαβε ο Έλον Μασκ, πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες βλέπουν τις αναρτήσεις της. 

Ο ισχυρισμός της πάντως για το όνομα του δράστη της επίθεσης στο Σάουθπορτ αναδημοσιεύτηκε γρήγορα και υιοθετήθηκε από άτομα που ρέπουν στις θεωρίες συνωμοσίας και προφίλ με αντιμεταναστευτικές και ακροδεξιές ιδέες. Πολλοί απ’ αυτούς τους λογαριασμούς έχουν πληρώσει να πάρουν επαλήθευση λογαριασμού από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το Twitter και βλέπουν τις αναρτήσεις τους να έχουν μεγαλύτερη προβολή. 

Κερδοφόρες αλλαγές

Μετά τις αλλαγές, οι κάτοχοι λογαριασμών θεωριών συνωμοσίας ή εμπορικών επιχειρήσεων, όπως το Channel3Now, μπορεί να αποκτήσουν κέρδη, μέσω της υπηρεσίας του διαμοιρασμού εσόδων από διαφημίσεις. 

Σύμφωνα με χρήστες που έχουν λιγότερο από μισό εκατομμύριο ακολούθους που λαμβάνουν εισόδημα με αυτόν τον τρόπο αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί μπορούν να κερδίσουν 10-20 δολάρια ανά εκατομμύριο προβολών ή εμφανίσεων στο Χ. Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς που δημοσιεύουν ψευδή στοιχεία συγκεντρώνουν πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές σε κάθε δημοσίευση και μοιράζονται τις δημοσιεύσεις αρκετές φορές την ημέρα. 

Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης - εκτός από το X - επιτρέπουν επίσης στους χρήστες να κερδίζουν χρήματα από τις προβολές. Αλλά το YouTube, το TikTok, το Instagram και το Facebook έχουν στο παρελθόν απομονώσει ή αναστείλει προφίλ που αναρτούν περιεχόμενο που παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές τους σχετικά με την παραπληροφόρηση. Εκτός από τους κανόνες κατά του ψεύτικου περιεχομένου AI, το X δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την παραπληροφόρηση.

Η νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν λαμβάνει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης, μετά από ανησυχίες ότι θα μπορούσε να περιοριστεί η ελευθερία έκφρασης. Την ίδια ώρα, γράφει η δημοσιογράφος, εντοπίζοντας τους συντάκτες του Channel3Now, οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην ανάρτηση ψευδών πληροφοριών συχνά εδρεύουν στο εξωτερικό, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να ληφθούν μέτρα εναντίον τους.

Η εξουσία για την αντιμετώπιση ψευδούς περιεχομένου ανήκει στις ίδιες τις εταιρείες που διαθέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειωθεί ότι η Χ δεν απάντησε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό. 
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR