World

Πώς απετράπη νέο κύμα ακροδεξιάς βίας εναντίον μεταναστών στη Βρετανία -Ανάσα για πολίτες και Στάρμερ

Ανακούφιση στη Βρετανία και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ μετά το τεράστιο ξέσπασμα ταραχών, πρόσφεραν οι χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς βίας σε πόλεις και κωμοπόλεις ανά τη χώρα, που απέτρεψαν νέο μπαράζ επεισοδίων.

Οι βρετανικές Αρχές παρέταξαν 6.000 αστυνομικούς γύρω από τζαμιά, κέντρα υποδοχής μεταναστών και επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου, ξενοδοχεία που φιλοξενούν μετανάστες κι άλλες σχετικές εγκαταστάσεις μετά τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακροδεξιών αγκιτατόρων που καλούσαν σε διαμαρτυρίες στα σημεία αυτά.

Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν αρχικά από την επίθεση με μαχαίρι και τον θάνατο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και τις ψευδείς φήμες ότι ο δράστης ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο, για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε ένα ανεξέλεγκτο ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και ρατσιστικό κύμα βίας.

«Οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς»


Όμως αντί για νέες εκτοξεύσεις μολότοφ και τούβλων κατά αστυνομικών και απόπειρες εμπρησμού -αν και σημειώθηκαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά- στους δρόμους της Βρετανίας κατέβηκαν αυτή τη φορά πλήθη διαδηλωτών που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στη βία, τη λεηλασία και την καταστροφή περιουσίας των τελευταίων ημερών.

Κράδαιναν πλακάτ που έγραφαν «οι Βρετανοί είναι όλων των χρωμάτων» και φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε πολλοί, πολλοί περισσότεροι από εσάς».

«Οι διαδηλωτές κατά του μίσους αντιτάχθηκαν στους κακοποιούς», γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλο της η ταμπλόιντ The Daily Mail. «Η Βρετανία ενωμένη», σχολιάζει στη διαδικτυακή της έκδοση.

Στο βορειοανατολικό Λονδίνο, όπου εκφράζονταν φόβοι για διαδήλωση της άκρας δεξιάς στο Γουόλθαμστοου, ήταν χιλιάδες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέλη της ένωσης «Αντισταθείτε Στον Ρατσισμό» (Stand Up To Racism) και κάτοικοι, μερικοί από τους οποίους είχαν φέρει μια παλαιστινιακή σημαία, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Στοπ στην άκρα δεξιά» και «Πρόσφυγες καλωσορίσατε».

Στο Μπέρμιγχαμ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα κέντρο αρωγής στους μετανάστες. Σε βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούγονται από τη συγκέντρωση συνθήματα όπως «Να το πούμε δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ο φασισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Στο Μπράιτον 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση «ειρηνική», σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μπρίστολ, το Λίβερπουλ κοντά σε ένα κτίριο μιας ένωσης αρωγής αιτούντων άσυλο, στο Σέφιλντ και την Οξφόρδη και διαλύθηκαν ειρηνικά.

Σημείο καμπής οι χθεσινές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Βρετανία;


Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ιβέτ Κούπερ, χαιρέτισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ τη δουλειά των αστυνομικών που είναι παρόντες στο πεδίο «για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες». Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι βρετανικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει τους ταραχοποιούς ότι δεν θα τους επιτραπεί να επαναλάβουν τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Μένει να αποδειχθεί κατά πόσον οι χθεσινές μαζικές αντιδιαδηλώσεις στη Βρετανία θα αποτελέσουν σημείο καμπής και αποκλιμάκωσης της ακροδεξιάς βίας, αλλά σε πρώτη φάση η ακύρωση των προγραμματισμένων δράσεων της ακροδεξιάς συνιστά μια μεγάλη ανακούφιση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών και για τις πόλεις και τις κοινότητες που είχαν προετοιμαστεί για το χειρότερο.

Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι πολλοί ακροδεξιοί ίσως αποθαρρύνθηκαν να βγουν στους δρόμους, μετά τη βία των προηγούμενων διαδηλώσεων και τις συλλήψεις το Σαββατοκύριακο άνω των 400 ταραχοποιών, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση.

Για τον αρχηγό της αστυνομίας του Λονδίνου την επανάληψη των ταραχών απέτρεψαν η ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη Βρετανία και η ενότητα που επέδειξαν τοπικές κοινότητες.

«Νομίζω πως η επίδειξη δύναμης από την αστυνομία και, ειλικρινά, η επίδειξη ενότητας από κοινότητες, νίκησαν μαζί τις προκλήσεις που είδαμε», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της η υπουργός αρμόδια για την αστυνόμευση Νταϊάνα Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως παραμένει προσεκτική σχετικά με την κατάσταση.

«Υπάρχουν συνέπειες για την εγκληματικότητα στους δρόμους μας και νομίζω πως η ταχεία απονομή δικαιοσύνης που βλέπουμε βοηθάει επίσης να κάνει τον κόσμο να το σκεφθεί δύο φορές προτού εμπλακεί», δήλωσε η Τζόνσον στο Sky News.

Στάρμερ: Να πώς αναλαμβάνουμε δράση


Η βρετανική κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για την επίσπευση των συλλήψεων και της καταδίκης των ακροδεξιών ταραχοποιών και των υποκινητών της βίας στο Διαδίκτυο, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει ο σερ Κιρ Στάρμερ ως γενικός εισαγγελέας στο προηγούμενο μεγάλο κύμα ταραχών στη Βρετανία το 2011.

«Ιδού πώς αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση», έγραψε στο X ο Βρετανός πρωθυπουργός , ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα ότι θα επιδειχθεί αυστηρότητα σε βάρος των ταραχοποιών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας Ματ Τζιούκς προειδοποίησε ότι οι βρετανικές Αρρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επικαλεσθούν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για ορισμένα βίαια επεισόδια.

Από την πλευρά του ο Ρόουλι είπε πως η αστυνομία συνέχισε να διενεργεί εφόδους και να συλλαμβάνει βίαιους παραβάτες του νόμου σήμερα το πρωί, περιλαμβανομένων πολλών με ποινικό παρελθόν.

«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι είναι πατριώτες ή ότι έχουν έναν λόγο... είναι ανοησία», είπε ο Ρόουλι. «Είναι εγκληματίες, και ειλικρινά, σε βάρος των περισσοτέρων από αυτούς θα απαγγελθούν κατηγορίες για βίαιη αναταραχή, και οι περισσότεροι θα πάνε στη φυλακή για κάποια χρόνια».

Το κύμα ακροδεξιάς βίας που συγκλόνισε τη Βρετανία


Η βρετανική αστυνομία παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε με την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η βία μετά την δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα.

Ακροδεξιοί αγκιτάτορες μετέτρεψαν σε αντιμεταναστευτική διαδήλωση την αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων κι οι ταραχές συνεχίστηκαν μολονότι ο αρμόδιος για την υπόθεση δικαστής προέβη στην λίαν ασυνήθιστη κίνηση να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του έφηβου δράστη, που έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας και η οικογένειά του κατάγεται από την Ρουάντα, σε μια προσπάθεια να σιγήσουν τα fake news ότι ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.

Οι αγκιτάτορες και η κινητοποίηση των ακροδεξιών μέσω των social media


Στην πρόκληση για τη βρετανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί που μετείχαν στις κινητοποιήσεις φαίνονταν να μην έχουν επίσημη δομή ηγεσίας, αλλά ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις για δράση μέσω του X και του Telegram υποκινητών όπως ο Τόμι Ρόμπινσον, πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς English Defence League, που ανέβαζε μηνύματα από την Αγία Νάπα της Κύπρου όπου παραθέριζε.

Μετά την κριτική της βρετανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ για την ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Χ ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος», ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε με μια σειρά αναρτήσεων εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Στάρμερ.

Ο «ξένος δάκτυλος» και ο ρόλος δεξιών και ακροδεξιών Βρετανών πολιτικών


Οι βρετανικές Αρχές υποπτεύονται επίσης ότι και παράγοντες υποστηριζόμενοι από ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα μηνύματα και λογαριασμούς με κλεμμένη ταυτότητα στην πλατφόρμα Χ του Μασκ για να υποδαυλίσουν το αντιμεταναστευτικό μένος καθώς εντοπίστηκαν συνομιλίες μεταξύ ρωσόφωνων τρολ, που εστίαζαν στο πως διείσδυσαν σε κανάλια στο Telegram. Αλλά και ακροδεξιοί και δεξιοί Βρετανοί πολιτικοί κατηγορούνται ότι ενθάρρυναν την αντιμεταναστευτική ρητορική, όπως ο ηγέτης του κόμματος Reform UK Νάιτζελ Φάρατζ, που αναμάσησε θεωρίες συνωμοσίες για την δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ. Ο Φάρατζ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει την προσοχή της κοινής γνώμης σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, ορισμένα εκ των οποίων δέχθηκαν επιθέσεις.

Στο μεταξύ οι πρώην συντηρητικοί πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας και Ρίσι Σούνακ έστρεψαν τα πυρά τους κατά «αριστερών δικηγόρων», που όπως υποστήριξαν, υπονόμευαν τις προσπάθειες τους για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη χώρα, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη τα τελευταία χρόνια που βρίσκονταν οι Τόρηδες στην εξουσία.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της YouGov, η μετανάστευση είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία για το 51% των ερωτηθέντων, ποσοστό πρωτοφανές εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Την ίδια ώρα άλλη δημοσκόπηση της Savanta που δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη, δείχνει, ότι το 67% των Βρετανών ανησυχούν για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η ακροδεξιά βία θα υποχωρήσει στη Βρετανία, ή αν η παρουσία χιλιάδων αντιδιαδηλωτών ήταν που κράτησε μακριά από τους δρόμους τους ακροδεξιούς ταραχοποιούς. Η έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το Σάββατο έχει εγείρει ανησυχίες για τις μετακινήσεις μεγάλων ομάδων ατόμων στη χώρα, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι μια απόσπαση της προσοχής των ακροδεξιών χούλιγκαν θα μπορούσε να συμβάλει στο να μείνουν μακριά από τους δρόμους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR