Σι Τζινπίνγκ
China

Αυτό δεν έχει ξανά γίνει: Η Κίνα «αγόρασε» μία ολόκληρη χώρα στην Ασία

Καθόλου καλά αποτελέσματα δεν είχε η τακτική του Λάος να παίρνει τεράστια δάνεια από την Κίνα. Τώρα η μικρή ασιατική χώρα έχει εισέλθει σε μία καταστροφική οικονομική κρίση λόγω αυτών των δανείων και το Πεκίνο προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί.

CONTINUE READING

Τα Κόκκινα Δάνεια από την Κίνα και η Επικείμενη Κατάρρευση

Λίγο αφότου το Λάος αποκάλυψε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εξωτερικές οικονομικές του υποχρεώσεις, η Κίνα δήλωσε πως θα προσπαθεί να βοηθήσει την γείτονα χώρα να μειώσει το υπέρογκο χρέος της. Τα δύο ασιατικά κράτη διατηρούν πολύ καλές σχέσεις σήμερα, ωστόσο πολλοί κατηγορούν την Κίνα ότι έστησε παγίδες στους γείτονές της.

Ειδικοί πιστεύουν πως η Κίνα προσπαθεί τώρα να σβήσει μία φωτιά που άναψε αυτήν. Το Λάος σήμερα έχει εξωτερικό χρέος 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο πάνω από το 50% αυτού του ποσού το χρωστάει στην Κίνα. Στο τέλος του 2023 το χρέος της χώρας ξεπερνούσε τα 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το Λάος είχε χρέος προς ΑΕΠ της τάξεως του 108%.

Πώς μπορεί όμως η Κίνα να συνέδραμε στην κατάρρευση της οικονομίας του Λάος δανείζοντας χρήματα στην χώρα; Η Κίνα λοιπόν δάνεισε πολλά δισεκατομμύρια στην κυβέρνηση του κράτους, τα περισσότερα από τα οποία δαπανήθηκαν για την χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων. Με τα κινεζικά κεφάλαια το Λάος μπόρεσε να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομους, να αγοράσει τρένα, να χτίσει υδροηλεκτρικά φράγματα κλπ. 

Αν και τα σχέδια της χώρας στην αρχή έλαβαν θετικές αντιδράσεις από τον λαό και από διεθνείς οικονομολόγους, φαίνεται πως στην πορεία η κυβέρνηση του Λάος κάπου το έχασε και ξεκίνησε να δαπανά πολλά περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε. Εύστοχο παράδειγμα είναι η κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (high-sped tarin rout) που θα συνέδεε το Λάος με την Κίνα. Αν και η ιδέα ήταν πολύ καλή, το κόστος του έργο έφτασε τα σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

CONTINUE READING

Καταλαβαίνετε πως με τόσο πολλά έξοδα η χρεωκοπία ενός κράτους όπως του Λάος είναι αναπόφευκτη. Η αξία του Κιπ Λάος, δηλαδή του εθνικού νομίσματος της χώρας, ξεκίνησε να πέφτει, ενώ ο εσωτερικός πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται επικίνδυνα. Αν οι δείκτες της οικονομίας του Λάος δεν βελτιωθούν σύντομα, η οικονομική κατάρρευση θα είναι ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο για το μικρό ασιατικό κράτος. Και εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Κίνα θα φέρει ένα μερίδιο ευθύνης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR