Πούτιν και Σι
World
Updated at:

Κίνα σε Ουάσιγκτον: «Μπορούμε να καταλάβουμε την Ταϊβάν χωρίς πυρηνικά όπλα, μην αγχώνεστε»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συνέχισαν ημιεπίσημες συζητήσεις σχετικά με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων (nuclear arms control) τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Τότε εκπρόσωποι από το Πεκίνο είπαν σε Αμερικανούς ομολόγους τους πως δεν θα καταφύγουν σε πυρηνικές απειλές αναφορικά με το ζήτημα της Ταϊβάν. Αυτό αποκάλυψαν τώρα δύο από τους Αμερικανικούς που συμμετείχαν στις συζητήσεις, μεταδίδει το Reuters.

CONTINUE READING

Πυρηνικές Συζητήσεις Μετά Από 5 Έτη

Πιο συγκεκριμένα, οι Κινέζοι εκπρόσωποι προσέφεραν εγγυήσεις στους Αμερικανούς συνομιλητές τους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία της Ουάσιγκτον πως η Κίνα ίσως χρησιμοποιήσει -ή απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσει- πυρηνικά όπλα εάν χάσει σε μία σύρραξη στην Ταϊβάν. 

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς του, και έχει απειλήσει πολλές φορές ότι θα προσαρτούσε το νησιωτικό κράτος με την βία αν κρίνονταν απαραίτητο. Επίσης, η Ταϊβάν έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, με το Πεντάγωνο να δηλώνει έτοιμο να προστατεύσει την χώρα σε περίπτωση έμπρακτης κινεζικής επιθετικότητας.

«Είπαν στην αμερικανική πλευρά πως είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να νικήσει σε μία συμβατική μάχη για την Ταϊβάν χωρίς την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων» είπε ο Ντέιβιντ Σαντόρο, ο Αμερικανός διοργανωτής των συζητήσεων.

Όπως προαναφέραμε, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έγιναν τον Μάρτιο του φετινού έτους, ωστόσο μόνο τώρα οι Αμερικανοί επίσημοι αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων με το Πεκίνο. Στις συζητήσεις αυτές συμμετείχαν κυρίως πρώην αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί από τις δύο χώρες, οι οποίοι φυσικά αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των κυβερνήσεών τους. Αυτού του είδους οι συνομιλίες αποκαλούνται Track Two και θεωρούνται ημιεπίσημες. Οι συζητήσεις κυβέρνησης προς κυβέρνησης θεωρούνται συνομιλίες τύπου Track One, δηλαδή επίσημες διαπραγματεύσεις.

CONTINUE READING

Αν και εννοείται πως οι ημιεπίσημες συζητήσεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο δεν μπορούν να καταλήξουν σε σημαντικές συμφωνίες αποπυρηνικοποίησης, οι Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτό που έγινε αποτελεί μία καλή αρχή για την πυρηνική αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ταϊβάν, ένα από τα θερμότερα σημεία του πλανήτη αυτήν την στιγμή. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη πως το Πεκίνο μέρα την μέρα αυξάνει τις πυρηνικές κεφαλές του στρατού του.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR