Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αναμονή ραγδαίων εξελίξεων; Ο Φιντάν πάει αύριο στη Λιβύη ενώ η Τουρκία κρατά το Αμπντουλχαμίντ σε τουρκική υφαλοκρηπίδα για ένα ακόμα μήνα

Εν αναμονή εξελίξεων είναι η Ανατολική Μεσόγειος καθώς αύριο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα βρεθεί στην Λιβύη.

Σε σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «No: 24, 6 Φεβρουαρίου 2024, Σχετικά με την Επίσκεψη της αυτού Εξοχότητας ο κος Χακάν Φιντάν, Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στη Λιβύη

CONTINUE READING

Ο κ. Χακάν Φιντάν, Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα επισκεφθεί τη Λιβύη στις 7 Φεβρουαρίου 2024. Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την περιοχή».

Ο επικεφαλής μάλιστα της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά το Γενικό Προξενείο μας στη Βεγγάζη (Λιβύη), θα το ανοίξουμε σύντομα»

Η Τουρκία αποκτά ολοένα και περισσότερα ερείσματα στη Λιβύη. Η πολιτική της Ελλάδας φαίνεται να μην βρίσκει ανταπόκριση πλέον στον Χαφτάρ, κάτι που απεικονίζεται στο άνοιγμα του Προξενείου στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη. Στην περιοχή δηλαδή του Χαφτάρ.

Όπως έλεγε πρόσφατα στο Πενταπόσταγμα διπλωματική πηγή πλέον στη Λιβύη όλοι μιλάνε με όλους.

Το σίγουρο είναι πως το ταξίδι Φιντάν στη Λιβύη μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Καστελόριζου σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα παραμείνει στην παρούσα θέση του μόλις για ένα μήνα ακόμα.

Ο φόβος της Αθήνας είναι να μην σταλεί την άνοπιξη από την Άγκυρα είτε το συγκεκριμένο πλωτό γεωτρύπανο είτε πολύ περισσότερο κάποιο ερευνητικό στη Λιβύη καθώς υπάρχει η εκπεφρασμένη πρόθεση του τούρκου υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας να στείλει η Άγκυρα στα ανοιχτά της Λιβύης ένα σκάφος για να ψάξει και στη συνέχεια να εξάγει τα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρεθούν.

Η θέση στην οποία βρίσκεται το κάνει το πλησιέστερο στη βορειοαφρικανική χώρα τουρκικό σκάφος. Με εξαίρεση βέβαια τις τουρκικές φρεγάτες που πλέον περιπολούν τακτικά στα ανοιχτά της Τρίπολης.

Ωστόσο με δεδομένο όπως γράψαμε και στην αρχή της πρόθεσης των Τούρκων να κάνουν κάτι μέσα στο τουρκολιβυκό σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε εδώ και ημέρες το μεγαλύτερο τουρκικό think tank για «αυξανόμενη συνεργασία» Ελλάδας και Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να υπάρχει επίσημα κάποια συμφωνία (σ.σ μήπως υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι;) αν μη τι άλλο δημιουργεί δυναμική για εξελίξεις στην περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=NVSOS6wJoxo

Δεν θα πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε συνδυαστικά επιστολή της Ελλάδας στις 17 Ιανουαρίου, που επιδόθηκε στον ΟΗΕ και χαρακτηρίζει αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας την κίνηση της Λιβύης να καταθέσει δική της επιστολή στον Οργανισμό, με την οποία κηρύττει συνορεύουσα ζώνη, επαναφέροντας στην ουσία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε εκείνες της ημέρες η ΕΡΤ, με την επιστολή της η Ελλάδα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας για τρεις λόγους:

α) Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974.

β) Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι επίσης αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο.

γ) Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Η Ελλάδα, με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και τονίζει πως είναι παράνομες και όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR