Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο Φιντάν μίλησε και πάλι για το καθεστώς των νησιών αλλά η απάντηση ήρθε από το νησί των Σαλαμινομάχων με φρεγάτα...

Στην ανάγκη επίλυσης των ζητημάτων που η Τουρκία θεωρεί πως υπάρχουν στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Δεν παρέλειψε ωστόσο να θέσει και πάλι θέμα για το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που κληρονομήσαμε από την ιστορία. Δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, κάποια από αυτά τα προβλήματα, τα κληρονομήσαμε εμείς. Ως ώριμα κράτη, αυτά τα προβλήματα έχουν τεθεί σε παρένθεση και έχει προταθεί μια μεθοδολογία για να καθοριστεί σε ποιους τομείς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις. Από την άλλη, τα χρόνια θέματα μεταξύ μας, ειδικά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, θέματα που σχετίζονται με τον οπλισμό, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ... Έχουμε κάτι να κάνουμε εδώ και ψάχνουμε πώς μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα. Από μια νέα οπτική» δήλωσε σχετικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

CONTINUE READING

Εν τω μεταξύ «Μεθ΄Ορμής Ακαθέκτου» προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή των φρεγατών Μπελαρά. Σήμερα η ελληνική υποκατασκευάστρια εταιρεία και συγκεκριμένα τα ναυπηγεία Σαλαμίνας ιδιοκτησίας Γιώργου Κόρου παρέδωσε πέντε κομμάτια της φρεγάτας Φορμίων με τον ΓΓ του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου να δηλώνει σχετικά: «Στόχος όλων μας είναι να παραμείνει πάντα και να εξασφαλίζετε ένα σημαντικό ποσοστό ανάληψης έργου από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα και η συμμετοχή της θα καθίσταται η μέγιστη δυνατή». Τα κομμάτια αυτά κατασκευάστηκαν με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές που έθεσαν οι Γάλλοι της Naval Group. Η ποιότητα του έργου των Ελλήνων άφησε θετικές εντυπώσεις στους Γάλλους σε τέτοιο βαθμό που ανέθεσαν στο ελληνικό ναυπηγείο να κατασκευάσει και άλλα κομμάτια φρεγατών που θα συναρμολογηθούν για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο αρχηγός του στόλου επεσήμανε από την Σαλαμίνα πως τα πλοία αυτά θα ενταχθούν στον στόλο σε μια δύσκολη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=3lkQHUuFxig

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Αρχηγού Στόλου και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τα Ναυπηγεία Salamis για την κατασκευή των φρεγατών FDI. Αυτό το νέο βήμα του προγράμματος απεικονίζει τη δέσμευση της Naval Group για την υποστήριξη της βιώσιμης βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία και τις κοινές μας προσπάθειες να περάσουμε με επιτυχία τα ορόσημα του προγράμματος», δήλωσε ο Stéphane Frémont, Αντιπρόεδρος της Naval Group Surface Combatants (Πλοία Επιφανείας).

CONTINUE READING

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που συνεργαζόμαστε με τη Naval Group για 3 λόγους: γιατί κριθήκαμε έναντί άλλων ανταγωνιστών και επιλεχθήκαμε αξιοκρατικά, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεισφέρουμε με υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις στην ‘Άμυνα της Πατρίδας μας, και γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε εξαιρετικά πολύτιμες γνώσεις που μας προσφέρθηκαν απλόχερα, επιμελώς και με πνεύμα συνεργασίας από τη  Naval Group». Ανέφερε ο κ. Γιώργος Κόρος, Διευθύνων Σύμβουλος Salamis Shipyards.

Η προ-εξοπλισμένη αποστολή μπλοκ της φρεγάτας HS Formion είναι ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμβληματικό ορόσημο στο πρόγραμμα FDI. Κατασκευασμένα στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα, μεταφέρονται πλέον στο Ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient για τα επόμενα βήματα της παραγωγής των φρεγατών. Αυτό το ορόσημο υπογραμμίζει την επιτυχία της ισχυρής και μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Naval Group και της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία καθημερινά επιδεικνύει το υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και την ικανότητά της να παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας εξοπλισμό και υπηρεσίες. Η Naval Group είναι περήφανη που εντάσσει, Έλληνες εταίρους στη παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα.

Συμβολή στη ναυτική και βιομηχανική αυτονομία της Ελλάδας

Ως μέρος του προγράμματος FDI HN, η Naval Group έχει καταρτίσει ένα σταθερό σχέδιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Tο  σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στην έναρξη του προγράμματος FDI, συμβάλλει στην κατασκευή και υποστήριξη του FDI HN αλλά και στην δημιουργία ενός ισχυρού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα πέρα από το πρόγραμμα FDI. Εγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες είναι ενσωματωμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα και μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας τις δυνατότητές τους όπως και το οικονομικό τους όφελος και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά ναυτικής άμυνας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Salamis Shipyards είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες παραγωγής προεξοπλισμένων μπλοκ γάστρας τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν επιτύχει αξιοσημείωτα την απαιτούμενη ενίσχυση μέσω ενός σαφούς Σχεδίου Βιομηχανικών Δυνατοτήτων και επέδειξε υψηλές δεξιότητες στη συγκόλληση κα σωληνώσεις, σε συνδυασμό με έντονη συμμετοχή της διοίκησης. Ήταν η μεταφορά μιας δυνατής αμυντικής  τεχνογνωσίας από την Naval Group, σε συνδυασμό με το εγγενές ελληνικό ναυπηγικό ταλέντο και δεκαετίες βαθιάς ναυπηγικής τεχνογνωσία των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλής ποιότητας κατασκευή των μπλοκ φρεγάτας που παραδόθηκαν σήμερα  στις 5 Φεβρουαρίου 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

CONTINUE READING

Μια πρωτοποριακή, ισχυρή και ψηφιακή φρεγάτα

Η φρεγάτα FDI HN είναι ένα πολεμικό πλοίο κλάσης 4.500 τόνων. Πολλαπλών ρόλων και ανθεκτική, διαθέτει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκή, αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή και προβολής επιχειρήσεων  ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Είναι εφοδιασμένη με τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στα ραντάρ, σόναρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Ισχυρά εξοπλισμένη (MBDA Exocet MM40 B3C αντι-πλοοικοί  πύραυλοι και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, σύστημα  RAM, MU90 ανθυποβρυχιακές τορπίλες, πυροβόλο), η φρεγάτα FDI HN έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων μας.

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, οι FDI ενσωματώνουν τη φιλοδοξία και των δύο Ναυτικών να χειρίζονται τον ίδιο τύπο πολεμικών πλοίων νέας γενιάς.

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα πέντε αυτά κομμάτια θα μεταφερθούν στο ναυπηγείο του Λοριάν όπου η φρεγάτα Κίμων ετοιμάζεται να κάνει τον πρώτο δοκιμαστικό πλου μέχρι το τέλος του 2024.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR