Ο πρέσβης της Ρωσίας, στη Λευκωσία, Μουράτ Ζιάζικοβ σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και δηλώνει πως η στάση της χώρας του στο κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη, αποφεύγει επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, και να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς το ψευδοκράτος και αντίστροφα.
Προς τον παρόν…
Ο κ. Ζιάζικοβ, ερωτώμενος για τις πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό και τουρκικό τύπο, σε σχέση με την πιθανότητα απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε: «Έχουμε ακούσει για τις ιδέες μιας σειράς πολιτικών ηγετών στο βορρά της Κύπρου να ξεκινήσουν τις απευθείας πτήσεις από το αεροδρόμιο της Τύμπου» προς πόλεις της Ρωσίας, αλλά στο παρόν στάδιο «οι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφθούν το έδαφος της βόρειας Κύπρου, χρησιμοποιούν ενδιάμεσες πτήσεις».
Ο κ. Ζιάζικοβ είπε ακόμη ότι «από ανθρωπιστικής άποψης θα ήταν πιο δίκαιο εάν διασφαλιζόταν σε μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες που διαμένουν στο νησί το δικαίωμα για την ανεμπόδιστη και - να το πούμε ειλικρινά - χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις επικοινωνία με τους συγγενείς και τους φίλους τους στη Ρωσία». Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν διευκρίνισε αν αυτές οι μικτές ρωσο-κυπριακές οικογένειες διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα όμως και αν αναφέρεται στις ελεύθερες περιοχές, μια τέτοια διευθέτηση θα σήμαινε παραβίαση των κυρώσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Ρώσος πρέσβης, με πιο κομψό τρόπο, επανέλαβε τα όσα είχε πει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, ο προκάτοχος του, Στανισλάβ Οσάτσι, διατυπώνοντας τότε τον ισχυρισμό ότι με τις κυρώσεις η Κύπρος πλήττει τον τουρισμό της και «πυροβολεί τα πόδια της».
Ο κ. Ζιάζικοβ υποστήριξε στο ΚΥΠΕ πως οι ιθύνοντες στον τομέα φιλοξενίας αναφέρονται ανοιχτά στις δηλώσεις τους για τις μεγάλες απώλειες στην τουριστική αγορά, εξαιτίας της μη ύπαρξης απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι φίλοι μας Κύπριοι αναμένουν τη μαζική επιστροφή των Ρώσων τουριστών και εμείς ελπίζουμε ότι αυτό οπωσδήποτε θα συμβεί».
Ο «Βορράς» και οι 50.000 Ρώσοι
Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, σχολιάζοντας την έναρξη παροχής προξενικών διευκολύνσεων στους Ρώσους που ζουν στα κατεχόμενα, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «βορράς», και σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε κατεχόμενο από τη Τουρκία έδαφος. Ο κ. Ζιάζικοβ υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά το θέμα των προξενικών υπηρεσιών, оι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται προξενική κάλυψη για μια σειρά από καθημερινά ζητήματα σε οποιαδήποτε γωνιά της υφηλίου, όπου κι αν βρίσκονται και «το έδαφος του βόρειου τμήματος της διαιρεμένης νήσου της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση».
Η επίλυση του θέματος της παροχής προξενικής αρωγής σε Ρώσους που διαβιούν εκεί και, οι οποίοι σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις ξεπερνούν κατά τον Ρώσο πρέσβη, τις 50.000, έχει εδώ και καιρό ωριμάσει.
«Οι άνθρωποί μας» είπε, «δεν αισθάνονται πλέον ότι παραγνωρίζονται τα δικαιώματα και οι δυνατότητές τους, όταν βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους».
Ως προς τον μηχανισμό παροχής προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα, λέει ότι κατόπιν αίτησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προσφέρεται η δυνατότητα σε Ρώσους πολίτες να αποταθούν «απευθείας στο βορρά της νήσου». Αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται από υπαλλήλους της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο και «η εργασία αυτή θα συνεχίζεται στις μορφές, οι οποίες ανταποκρίνονται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας».
Κυπριακό και Πύλα
Ο Μουράτ Ζιάζικοβ αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την λύση του Κυπριακού δεν επηρεάζεται, καθώς «η στάση μας παραμένει αναλλοίωτη και βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Μόσχα, είπε, τάσσεται υπέρ μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης «στα γνωστά πλαίσια του διεθνούς δικαίου, τα οποία κατοχυρώνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Για την επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Πύλα, ο Ρώσος πρέσβης δικαιολόγησε τη καθυστέρηση αντίδρασης της Μόσχας, λέγοντας πως το Κυπριακό είναι ένα «σύνθετο, πολύπλευρο θέμα» και δεν τίθεται θέμα «ανταγωνισμού» ως προς την αντίδραση στα γεγονότα, πολύ περισσότερο, δε, δεν πρέπει να καταλήγει κανείς βιαστικά σε τελικά συμπεράσματα. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας πως αυτή, μεταξύ άλλων, καταδίκασε την παραβίαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. «Από την πλευρά μας», είπε, «έχουμε επανειλημμένα σημειώσει ότι κινούμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό».