Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε πρόσφατα τις πρώτες επισκέψεις μετά την επανεκλογή του, αρχικάστα κατεχόμενα στην Κύπρο και μετά στο Αζερμπαϊτζάν.
Τουρκικό ΜΜΕ περιγράφει τον απόηχο των επισκέψεων Ερντογάν, δίνοντάς μας το αρχικό στίγμα σε σχέση με τι εξελίξεις που αναμένουμε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Λύση 2 κρατών στην Κύπρο θέλουν Ερντογάν και κυβέρνηση του ψευδοκράτους
"Ο Tahsin Ertuğruloğlu, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε ότι η πρώτη μετεκλογική επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ ήταν μια πολύ ουσιαστική απάντηση στους Ελληνοκύπριους, λέγοντας:
«Δεν θα ήμασταν σε θέση να αναγνωρίσουμε την Eλληνοκυπριακή διοίκηση ως «Κυπριακή Δημοκρατία» ακόμη και εάν ο κόσμος αναποδογυριζόταν».
Ο Ertuğruloğlu έκανε αξιολογήσεις στον ανταποκριτή του ΑΑ για την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην ΤΔΒΚ.
Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση (GCA) δεν αποδέχεται τη θέση των 2 κρατών με κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, την οποία υπερασπίζεται η τουρκική πλευρά, και ζητεί επιστροφή στις συνομιλίες με βάση την ομοσπονδία που έληξαν στο Crans-Montana , Ελβετία, ο Ertuğruloğlu είπε:
"Το γεγονός ότι η πρώτη του μετεκλογική επίσκεψη του Προέδρου ήταν στην ΤΔΒΚ είναι μια πολύ ουσιαστική απάντηση στους Ελληνοκύπριους.
Ήταν επίσης μια απαίσια απάντηση στους Έλληνες δείχνοντας τους πόσο δικαιολογημένη είναι η ευτυχία μας ότι κέρδισε τις εκλογές».
Δηλώνοντας ότι η επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβολίζει τη συνέχιση της ορθής στάσης και της αποφασιστικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο για την ΤΔΒΚ, ο Ερτουγκρούλογλου είπε ότι η διαδικασία μετατροπής της πατρίδας της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη και παράγοντα θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία του Ερντογάν.
Ο Ertuğruloğlu, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική της ΤΔΒΚ άλλαξε τελείως κατά την εποχή του Ερντογάν, από τη θέση που βασίζεται στην ομοσπονδία που συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια, στη θέση των δύο κρατών με κυρίαρχο και ισότιμο διεθνές καθεστώς, και είπε: «Περάσαμε χρόνια σε διαπραγματεύσεις με βάση την ομοσπονδία που δεν είχαν ποτέ πιθανότητες επιτυχίας. Ως αποτέλεσμα, βιώσαμε την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν-Μοντάνα και η υπόθεση τελείωσε εκεί».
Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις συνομιλίες που βασίζονται στην Ομοσπονδία, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόσο πιο γρήγορα θα βρει ειρήνη.
Δεν αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως το μοναδικό κράτος στο νησί
Επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες εκτός της Τουρκίας αναγνωρίζουν την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως καθαρή «Κυπριακή Δημοκρατία», ο Ertuğruloğlu τόνισε ότι η ΤΔΒΚ δεν θα συμφωνήσει με αυτό το λάθος και είπε:
"Αποκλείεται να μπούμε σε διαδικασία Ομοσπονδίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Από εδώ και πέρα , είτε αντιμετωπίζουν αυτά τα γεγονότα είτε συνεχίζουν τον δρόμο τους με ψέματα και απάτες. Είμαστε με την πατρίδα μας την Τουρκία. Θα πάμε με το δικό μας δρόμο».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ertuğruloğlu δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι το όνομα ενός νησιού και ότι εδώ υπάρχουν δύο κράτη.
"Το Κυπριακό ζήτημα είναι δημιούργημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ"
Ο Ertuğruloğlu είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) σχετικά με την Κύπρο αποτελούν τη βάση του προβλήματος, ότι τα ψηφίσματα είναι συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά, συμπληρώνοντας:
«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δημιούργησαν το Κυπριακό. Μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ είναι οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα. Χρησιμοποιούν το Κυπριακό για τα δικά τους συμφέροντα. Επειδή έχουν τέτοια συμφέροντα, το επιβάλλουν στα κράτη που επηρεάζουν.
Ο κ. Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5». Ναι, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5. Όταν ο κόσμος το καταλάβει αυτό, η ευτυχία μας θα γίνει απερίγραπτη». είπε
Τέλος ο Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, να μειώσει τις εντάσεις με την χώρα μας και να ζητήσει από εμάς την μείωση των εξοπλισμών μας αλλά και την αποδοχή από την Κύπρο και την Ελλάδα της λύσης των 2 κρατών για το Κυπριακό.
Συμπεράσματα
Η εμμονή Ερντογάν για λύση 2 κρατών στην Κύπρο , ήταν κάτι το αναμενόμενο, αφού η Διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους και η υλοποίηση της "Γαλάζιας Πατρίδας" αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Αναφορικά με την ανάπαυλα της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, αυτή είναι πρόσκαιρη και διαμορφώνεται από την κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκία, σε συγκερασμό με την τουριστική περίοδο.
Ωστόσο ας μην γελιόμαστε, οι Τουρκικές θέσεις και αξιώσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο σε σχέση με την χώρα μας, διατηρώντας στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της σε βάρος μας, την ώρα που η Ελλάδα αναγνωρίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως την μόνη μας διαφορά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Επίσης οι πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές ανέδειξαν ως μεγάλο νικητή τον Εθνικισμό, αφού τα Εθνικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 25%, δείχνοντας ότι 1 στους 4 Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.
Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ακσενέρ, εκπροσωπούνται στην τουρκική βουλή, ενώ ο Ερντογάν συγκυβερνάει με τον Μπαχτσελί
Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά.
Σαφέστατη ένδειξη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών αποτελεί η συνεχής ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές της, την ώρα που ο Ερντογάν όπως προαναφέραμε ζητάει μείωση των Ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων για να επέλθει ύφεση στα Ελληνοτουρκικά.
Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι "μας δουλεύει" ο Τούρκος Πρόεδρος.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου δεν θα προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, ωστόσο μετά την περίοδο αυτή αναμένουμε επαναφορά της έντασης στο Αιγαίο με τουρκική υπαιτιότητα.
Ως αφορμή για αυτό θα επικαλεστεί ο Ερντογάν την συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την χώρα μας και την στήριξη μας στην Κύπρο για αποδοχή ως λύσης για το Κυπριακό, ενός κράτους στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Μιλάμε για πρόσκαιρη ηρεμία πριν την καταιγίδα.