Armed Conflicts

Σχέδιο “σοφός πίθηκος” από Κίνα: Κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο έως το 2049- Πώς η σύγκρουση Ρωσίας–ΗΠΑ για την Ουκρανία βοηθά στα σχέδιά της

Η ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί και αναλυθεί από πολλούς. Ο ρόλος της Κίνας ως ανερχόμενης παγκόσμιας δύναμης, μιας αναδυόμενης καταναλωτικής αγοράς και μιας επενδυτικής ευκαιρίας έχει συζητηθεί και τεκμηριωθεί ευρέως, μεταξύ κινέζων παρατηρητών, επενδυτών και οικονομολόγων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, υπό τον Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα προαναγγέλλει μια νέα εποχή με δεδηλωμένες φιλοδοξίες, να γίνει ένα έθνος με «πρωτοποριακή παγκόσμια επιρροή» έως το 2050.

CONTINUE READING

Οι φιλοδοξίες της Κίνας, για μια νέα εποχή επιρροής και οι παγκόσμιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως το «Belt & Road», συνδυάζονται με ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο κινδύνου που διαμορφώνεται από ζητήματα που κυμαίνονται, από την ανθρωπιστική κρίση και τη δημογραφική μετάβαση έως την ευθραυστότητα στον κυβερνοχώρο και την κλιματική αλλαγή, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει ο αναδυόμενος ρόλος της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση περίπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων. Όπου η Δύση βλέπει κινδύνους, η Κίνα βλέπει συχνά ευκαιρίες.

Ο καθορισμένος στόχος, είναι να επιτευχθεί «η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» έως το 2049 και ο δρόμος προς αυτόν, θα περάσει από περιόδους συνεργασίας και αργότερα αντιπαράθεσης με τους κύριους εμπορικούς (και όχι μόνο) αντιπάλους, δηλαδή τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να αποκτήσει τόση οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική δύναμη, που θα είναι σε θέση αφ’ ενός να αποκτήσει αυτό που αγωνίζεται σε αυτούς τους τομείς και αφ’ ετέρου, να το διατηρήσει την εποχή της παγκόσμιας αντίδρασης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «στραγγίζει» τη Ρωσία και τις ΗΠΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απομυζά τόσο τη Ρωσία όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, φυσικά «δουλεύουν» υπέρ της Κίνας.

Αυτό αναφέρει ο ανταποκριτής του PolitNavigator, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Fox News.

«Υπάρχει μια πονηρή κινεζική αλληγορία που αποτυπώνει την ουσία της άποψης της Κίνας για αυτή τη σύγκρουση: Ενώ δύο τίγρεις πολεμούν άγρια ​​στην κοιλάδα, ο σοφός πίθηκος κάθεται στην κορυφή του βουνού, κοιτάζει κάτω και περιμένει πώς θα τελειώσουν όλα», αναφέρει.

Οι δύο τίγρεις είναι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες η Κίνα βλέπει ως κύριους αντιπάλους της. Η Κίνα είναι ένας «σοφός πίθηκος», που περιμένει υπομονετικά τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να αποδυναμώσουν τη στρατιωτική τους ισχύ, διεξάγοντας έναν πόλεμο αντιπροσώπων για τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται ότι σε εννέα μήνες στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον ξόδεψε περισσότερα χρήματα από ότι σε πέντε χρόνια στο Αφγανιστάν σε έναν ουσιαστικά χωρίς νίκη πόλεμο, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι, το Πεντάγωνο εξαντλεί γρήγορα τα αποθέματα όπλων της χώρας σε επικίνδυνο επίπεδο, υπονομεύοντας τη δική του μαχητική ικανότητα.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης ένα παρόμοιο πρόβλημα, της οποίας το οπλοστάσιο επίσης μειώνεται και η στρατιωτική-βιομηχανική παραγωγική της ικανότητα περιορίζεται από κυρώσεις.

Το μεγάλο σχέδιο της Κίνας είναι να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο έως το 2049, αντικαθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες για πόλεμο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης του κινεζικού στρατού, ο Σι διέταξε τον κινεζικό στρατό να είναι έτοιμος να κερδίσει τον πόλεμο.

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί τα αποθέματα όπλων της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, ο Σι αισθάνεται σίγουρα καλύτερα με τέτοιες προετοιμασίες. Ίσως πλησιάζει η ώρα που είναι ασφαλές για τον πίθηκο να κατέβει στην κοιλάδα», καταλήγει η δημοσίευση.

Στρατιωτική ανάπτυξη 

Το ήδη ανεπτυγμένο στρατιωτικό συγκρότημα θα βελτιωθεί σταδιακά ακόμη περισσότερο τα επόμενα 14 χρόνια έως ότου φτάσει τα ορόσημα που έχει προγραμματίσει η Κίνα. Αν λάβουμε υπόψη τους χρόνους σχεδιασμού και κατασκευής, τώρα  είναι η στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε ορισμένα από τα έργα εκσυγχρονισμού. 

Για παράδειγμα, αν αναλογιστούμε το ναυτικό, τα αεροπλανοφόρα χρειάζονται 10-12 χρόνια για να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν, γεγονός που αφήνει ένα περιθώριο για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση. Δεδομένου ότι τα αεροπλανοφόρα δεν είναι μόνο σκάφη που περιφέρονται, αλλά χρησιμοποιούν έναν ολόκληρο στόλο πλοίων υποστήριξης (καταδρομικά, καταστροφείς, υποβρύχια, πλοία επιμελητείας και ανεφοδιασμού) σε μια ομάδα κρούσης αεροπλάνων, ο σχεδιασμός και η κατασκευή καθενός από αυτά θα πρέπει να ξεκινήσει επίσης σύντομα (σε περίπτωση που δεν έχει ξεκινήσει ήδη).

 Επί του παρόντος, η Κίνα έχει δύο έτοιμους αερομεταφορείς, το Liaoning και το Shandong, το τρίτο είναι καθ' οδόν, το τέταρτο θα είναι πυρηνικής ενέργειας, που πιθανώς θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την τρέχουσα δεκαετία. Πιστεύεται ότι το πέμπτο και το έκτο θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος αυτής της πρώτης περιόδου. 

Οι αυξήσεις επίσης  στον στρατιωτικό προϋπολογισμό με την πάροδο των ετών δείχνουν πολλά. Το 2019 η αύξηση ήταν 6,2 τοις εκατό, ενώ το 2021 ήταν 6,8 τοις εκατό υποδηλώνοντας μια πιο απότομη, δηλαδή πιο επιθετική καμπύλη δαπανών.

Επιπλέον, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της ΛΔΚ δεν περιλαμβάνει πολλές μεγάλες κατηγορίες δαπανών, γεγονός που δείχνει ότι οι πραγματικές δαπάνες της είναι υψηλότερες και τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι κατάφωρα υποτιμημένα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR